«Κόντρα» για τη μείωση του νερού σε Άγιο Δημήτριο-Ρυάκιο!



Το αίτημα των κατοίκων και των Τοπικών Συμβουλίων του Αγίου Δημητρίου και του Ρυακίου για τη μείωση, κατά 50% και 70% αντίστοιχα, στα τιμολόγια ύδρευσης του 2012, μετά και τα όσα συνέβησαν με τον εντοπισμό χρωμίου που κατέστησε μη πόσιμο το νερό, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, που συνεδρίασε στο Κοβεντάρειο. Υπέρ της πρότασης των κατοίκων τάχθηκαν όλες οι πλευρές της μείζονος, αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ενώ κατά τάχθηκε η ΔΕΥΑΚ και η δημοτική αρχή, με διαφοροποιήσεις, πάντως, δημοτικών συμβούλων.

Να σημειωθεί πως μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ληφθεί κάποια απόφαση, η οποία, πάντως, δεν αναμενόταν, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για απόφαση της ΔΕΥΑΚ να εμμείνει στη θέση της για την πληρωμή, κανονικά, των τιμολογίων.

Μιλώντας στη συνεδρίαση, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νούλα Τουμπουλίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η ΔΕΥΑΚ «εντόπισε, ανέδειξε και αντιμετώπισε ένα μεγάλο πρόβλημα», προσθέτοντας πως «και μόνο το ύψος των δαπανών που έγιναν το επτάμηνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Εμείς λέμε πως σε μια παροχή υπηρεσίας θα πρέπει να υπάρξει μια ανταποδοτικότητα. Εάν οι κάτοικοι λένε πως δε θέλουν να έχουν καμία συμμετοχή, περιμένω να δω και την επιχειρηματολογία τους για το πόσιμο νερό. Γιατί όλο αυτό το διάστημα ο Δήμος έφερε νερό και εμφιαλωμένο και με βυτία. Και αυτό δεν είναι αυτονόητο, καθώς σε άλλες περιοχές πανελλαδικά με ανάλογα προβλήματα αυτό δε συνέβη».

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, υπεραμυνόμενος της πολιτικής της ΔΕΥΑΚ, σημειώνοντας πως «η ΔΕΥΑΚ έχει ανταποδώσει πολλαπλάσια αυτό που έχει εισπράξει και καλεί τους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου σε ανταπόδοση του νερού που κατανάλωσαν, ύψους 35.000, για το 2012, όταν το 2013 έχει δαπανήσει για τη ζημιά που έγινε και για να φέρει καθαρό νερό περίπου 200.000 ευρώ. Είναι προφανές πως δε μπορεί να γίνει τέτοιου είδους διακανονισμό, καθώς προκύπτει το ερώτημα ποιος θα πληρώσει αυτό το ποσό»

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άννα Νανοπούλου άσκησε δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή και στη ΔΕΥΑΚ, ζητώντας να πουν «mea culpa» και να δεχθούν το αίτημα των κατοίκων, τονίζοντας πως εδώ και χρόνια δεν έχουν εισπραχθεί 17.000.000 ευρώ από ανείσπρακτες οφειλές δημοτών και, εν προκειμένω, δε δέχονται τις 10.000 ευρώ που θα κοστίσει η μείωση στη ΔΕΥΑΚ, εάν υιοθετηθεί η πρόταση των κατοίκων. «Θεωρούμε πως ούτως ή άλλως το ζήτημα μείωσης τις τιμής που ζητούν οι κάτοικοι είναι αμελητέο μπροστά στα όσα ήδη ο Δήμος έχει δώσει για την αποκατάσταση του προβλήματος. Και συναισθηματικά και ψυχολογικά, όταν νιώθεις πως το πολυτιμότερο αγαθό που είναι όρος ζωής είναι δηλητηριασμένο για σένα και τα παιδιά σου, όταν το πληρώνει και ακριβά δε συνάδει με τη λογική…», υπογράμμισε η κυρία Νανοπούλου.

O επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Μητσιάκος αναφέρθηκε γενικότερα στην πολιτική της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΚ, ασκώντας και αυτός κριτική, λέγοντας πως «θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα των κατοίκων», ζητώντας γενικότερη συζήτηση στη ΔΕΥΑΚ για τα τιμολόγια ύδρευσης.

Ο επικεφαλής της Κίνησης «Κοζάνη: Τόπος Να Ζεις» Λευτέρης Ιωαννίδης τόνισε πως «το όλο θέμα μας προβλημάτισε ιδιαίτερα σαν Κίνηση. Θεωρούμε λογικό το αίτημα των κατοίκων, καθώς πέρασαν πολλά και υφίστανται μια μεγάλη ταλαιπωρία ακόμη. Βέβαια, επειδή τα τέλη είναι ανταποδοτικά, τα χρήματα που δε θα δοθούν από εκεί θα πρέπει να βρεθούν από αλλού. Παρόλα αυτά, όμως, στα πλαίσια μιας κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης, στεκόμαστε καταρχήν θετικά στο αίτημα τους για μείωση των τελών.

Επίσης στη χθεσινή συνεδρίαση, μετά από αναλυτική συζήτηση και παρουσίαση, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο απολογισμός του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, τον οποίο καταψήφισε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και ο Γιάννης Μητσιάκος, αλλά ψήφισε ο Λευτέρης Ιωαννίδης.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.