Νέα δίκη για 78 κατοίκους της Ακρινής



Για καταλήψεις ταινιοδρόμων ενάντια στις αυθαιρεσίες της ΔΕΗ, η οποία δεν τήρησε τους περιβαλλοντικούς όρους στη χάραξη νέου δρόμου και στις αποθέσεις που σκέπασαν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Εξοικειώθηκαν με τις δικαστικές αίθουσες οι κάτοικοι της Ακρινής, οι οποίοι σύρονται για πολλοστή φορά σε δίκη για καταλήψεις ταινιοδρόμων, τον Μάιο του 2013, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του επαρχιακού δρόμου και για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στη χάραξη νέου δρόμου και των αποθέσεων χωμάτινων όγκων.

Αυτή τη φορά παραπέμπονται σε δίκη στις 4 Νοεμβρίου στο μονομελές πλημμελειοδικείο Κοζάνης, 78 κάτοικοι της Ακρινής, οι οποίοι κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις στη διάρκεια των κινητοποιήσεων στις 15 Μαΐου του 2009 και είναι κατά σειρά η τρίτη δίκη δημοτών της περιοχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής, Κώστα Πουτακίδη «διαμαρτυρηθήκαμε σύσσωμοι οι κάτοικοι του χωριού ενάντια στις αυθαιρεσίες της ΔΕΗ, η οποία μας έκλεισε τον επαρχιακό δρόμο προς Κοζάνης και Πτολεμαΐδα, χωρίς να κατασκευάσει καινούργιο δρόμο. Τελικώς έφτιαξε μία παράκαμψη, χωρίς όμως την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, όπως δεν τήρησε τους περιβαλλοντικούς όρους στις αποθέσεις που δημιούργησε έξω από το χωριό, σε μη απαλλοτριωμένες εκτάσεις, οι οποίες αποθέσεις σκέπασαν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του χωριού».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου, «οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετεβίβασαν στον εισαγγελέα Κοζάνης την πράξη βεβαίωσης, η οποία βεβαιώνει ότι δεν τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στην παράκαμψη του δρόμου, με αποτέλεσμα να διώκεται η ΔΕΗ γι’ αυτή τη σοβαρή παράλειψη».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο 77 κάτοικοι της Ακρινής παραπέμπονται για την ακινητοποίηση τριών ταινιοδρόμων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παραπέμπεται και ένας 78ος κατηγορούμενος, ο οποίος είναι ο καντινιέρης και κατηγορείται για «διευκόλυνση» των καταληψιών. Ειδικότερα, στη δικογραφία αναφέρεται για τους κατηγορούμενους ότι «ενεργώντας με πρόθεση από κοινού και με έτερους άγνωστους δράστες, η ταυτότητα των οποίων δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί κατά την προδικασία, και μετά από συναπόφαση, παρεμπόδιζαν τη λειτουργία εγκατάστασης που εξυπηρετεί την προμήθεια φωτισμού στο κοινό. Συγκεκριμένα στον ως άνω τόπο και χρόνο ακινητοποίησαν δύο ταινίες του κλάδου τέφρας και μία ταινία του κλάδου λιγνίτη στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ Α.Ε., οι οποίες τροφοδοτούν με λιγνίτη τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και μεταφέρουν την τέφρα προς τις αποθέσεις του ορυχείου, με αποτέλεσμα, από την αδυναμία αποκομιδής τέφρας, να είναι επισφαλής η λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου».

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά της δικογραφίας για τον καντινιέρη, αναφερόμενος ως 78ος κατηγορούμενος, ο οποίος «με πρόθεση παρέσχε οποιαδήποτε συνδρομή σε άλλον κατά την τέλεση της άδικης πράξης και ειδικότερα παρέσχε συνδρομή στους συγκατηγορούμενούς του, κατά την τέλεση της άδικης πράξης της παρακώλυσης λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων από κοινού που διέπραξαν, διευκολύνοντας την παραμονή τους στον ως άνω τόπο, ως ιδιοκτήτης επιχείρησης catering, τραπεζοκαθισμάτων και τεντών»!!!

Να σημειωθεί επίσης ότι η δικαστική Οδύσσεια των κατοίκων της Ακρινής δεν έχει τέλος, καθώς: άλλοι δέκα κατηγορούμενοι δικάστηκαν 26 Ιουνίου 2013 για παρόμοια αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν στις 23/11/2009, αλλά αθωώθηκαν, ωστόσο άσκησε έφεση ο ίδιος ο εισαγγελέας της έδρας κατά της απόφασης, οπότε η δίκη θα επαναληφτεί και θα διεξαχθεί στο εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.