Μελέτη σοκ: Η ηλεκτρική σκούπα αφήνει πίσω της επικίνδυνα βακτηρίδια και μεταδίδει ασθένειες – Ποιοι κινδυνέουν



Μπορεί ο βασικός λόγος που χρησιμοποιούμε όλοι την ηλεκτρική σκούπα είναι για να καθαρίσουμε, ωστόσο αυτό στην πραγματικότητα μπορεί να μην ισχύει, αφού σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, η σωτήρια ομολογουμένως για τις νοικοκυρές ηλεκτρική συσκευή καθώς απομακρύνει τις βρωμιές από το πάτωμα αφήνει πίσω της ένα λεπτό στρώμα νέφους σκόνης το οποίο περιέχει βακτήρια και μούχλα. Μάλιστα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συμβάλει στην εξάπλωση των αλλεργιών μέσα στο σπίτι.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όταν η ηλεκτρική σκούπα περνάει πάνω από τα σκονισμένα χαλιά και έπιπλα, μπορεί να μαζέψει τα μόρια των μικροοργανισμών και να τα διασπείρει στον αέρα «σαν αεροζόλ».

Μάλιστα, οι ειδικοί ερευνητές που πραγματοποίησαν την μελέτη κρούουν των κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι τα βακτήρια και τα σπόρια της μούχλας μπορεί να εξαπλώσουν ασθένειες όπως το άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα στους ενοίκους του σπιτιού.

«Η σκόνη που υπάρχει στο εσωτερικό των σπιτιών μπορεί να δράσει ως “όχημα” για την μόλυνση από βακτήρια όπως το Clostridium botulinum, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες» γράφουν χαρακτηριστικά οι  επιστήμονες.

Να σημειωθεί εδώ ότι το Clostridium botulinum είναι το βακτήριο που προκαλεί αλλαντίαση – μία σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που παραλύει τους μυς και έχει συσχετισθεί, μεταξύ άλλων, με το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών.

Με τον ίδιο τρόπο «μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες τους πάσχοντες από αλλεργίες, τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», προειδοποιούν οι ερευνητές.

Για το λόγο αυτό οι κατηγορίες αυτές των ασθενών καλό είναι, σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές να αποφεύγουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικείοι τους να καθαρίζουν με την ηλεκτρική σκούπα και αν αυτό δεν είναι δυνατό να φεύγουν από το σπίτι την ώρα του καθαρίσματος και να επιστέφουν αφότου έχει περάσει λίγη ώρα από το… πέρασμα της ηλεκτρικής συσκευής πάνω από τα χαλιά και το πάτωμα.

iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.