Με τη μαθητική παρέλαση και υπό καταρρακτώδη βροχή κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της Κοζάνης



Yπό καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 101η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με την παιάνιση εωθινού από την Πανδώρα και τη στρατιωτική μουσική και ακολούθησαν η επίσημη έπαρση της σημαίας και η δοξολογία τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην κεντρική πλατεία, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ξηρολίμνης Γεώργιος Χαλβατζής. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Γεώργιου Λασσάνη.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μία μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο Κοζάνης και ακολούθησε η παρέλαση. Όπως προαναφέραμε η παρέλαση υπό καταρρακτώδη βροχή και γι’ αυτό το λόγο παρήλασαν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως “είναι ημέρα μνήμης για αυτούς που δώσανε τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, γιατί σήμερα είμαστε ελεύθεροι όσο κι αν κάποιοι δεν το πιστεύουν ή  θέλουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι σε μία πορεία προς τα μπρός και οι Έλληνες πολίτες αντέχουν όλο αυτο τα δυσβάσταχτο φορτίο που τους έχει επιβληθεί. Αντέχουν όμως και προχωρούν μπροστά για να δούμε όλοι μαζί τα αποτελέσματα για τη Χώρα”.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής σημείωσε πως “οι επέτειοι των Μακεδονικών Αγώνων και των Βαλκανικών Πολέμων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Δυτικής Μακεδονίας μετά από 520 χρόνια σκλαβιάς είναι ένα στοιχείο που έχει να κάνει με το είναι μας, με την ψυχή μας και η παρακαταθήκη είναι μεγάλη. Είναι μέρες που πρέπει να αναλογιστούμε και να θυμηθούμε που ήταν το γένος μας, πως πετύχαμε και προχωρήσαμε και είχαμε πολύ σημαντικές κατακτήσεις. Στη σημερινή περίοδο, οι προκλήσεις και τα διακυβεύματα είναι άλλα. Η δημοκρατική λειτουργία κατακτήθηκε με πολλούς αγώνες και θυσίες και κάποιες φωνές σήμερα δήθεν αμφισβήτησης, έχουν ως σκοπό να αποσαθρώσουν όσα πετύχαμε ως γένος τις τελευταίες δεκαετίες. Η δημοκρατία υπάρχει για να υπηρετεί την ελευθερία, την κοινωνική αλληλεγγύη, το κράτος πρόνοιας και τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε όλα τα καλά και θετικά αγαθά”.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης από την πλευρά του τόνισε πως “γιορτάζουμε τα ελευθέρια της πόλης την πρώτη χρονιά της δεύτερης εκατονταετίας της ελεύθερης ζωής της πόλης και της περιοχής. Η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι δύσκολη, η ανεργία να είναι στα ύψη, τα οικονομικά προβλήματα πολλά και μεγάλα και ο λαός προσπαθεί να ανακάμψει και να δει μια άσπρη μέρα. Χρέος όλων των πολιτικών είναι να αγωνιστούμε για να έρθει αυτή η μέρα μια ώρα νωρίτερα”.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου με τη σειρά της δήλωσε “σήμερα γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης μας και εύχομαι να πούμε χρόνια πολλά και για την απελευθέρωση του λαού μας”.

Στις εκδηλώσεις βρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Πάρις Κουκουλόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
Ο ΧΡΟΝΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.