Κοζάνη: Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου καταγγέλλουν την έλλειψη προσωπικού!



Την αδυναμία που επιδεικνύεται κεντρικά αλλά και τοπικά ως προς την εύρυθμη λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κοζάνης, καταγγέλλουν με χθεσινό έγγραφό τους οι γονείς των 22 συνολικά μαθητών που φοιτούν στο σχολείο, το οποίο δεν λειτουργεί κανονικά, αφού δεν έχει γίνει η πρόσληψη του απαραίτητου Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, το ειδικό αυτό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό θα προσληφθεί μετά από ένα δεκαήμερο όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των ενστάσεων.

Αυτό, πάντως, που εξώθησε στα άκρα τους γονείς, ήταν το από κοινού αίτημα της διεύθυνσης του σχολείου και της περιφερειακής διεύθυνσης, να υπογράψουν οι γονείς υπεύθυνες δηλώσεις ώστε τα παιδιά να παραμένουν στο χώρο του σχολείου για το τρίωρο το οποίο μπορούν να διδάξουν οι υπάρχοντες καθηγητές, αλλά με ευθύνη των γονέων. Αυτό το αίτημα απορρίφθηκε από τους γονείς, οι οποίοι έβγαλαν μια οργισμένη ανακοίνωση στην οποία επιρρίπτουν ευθύνες γιατί τα δικά τους παιδιά δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν κανονικά μάθημα, όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά….

Όπως καταγγέλλει στον «Πρωινό Λόγο» ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κοζάνης Μιχάλης Γρηγοριάδης: «Όπως μας έχει πει η Περιφερειακή Διεύθυνση, δεν έχουν έρθει οι απαραίτητες πιστώσεις από το Υπουργείο. Αυτές οι πιστώσεις έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, ειδικά για το βοηθητικό προσωπικό, που είναι απαραίτητο για ένα ειδικό σχολείο. Δεν μερίμνησαν για αυτό το ειδικό προσωπικό». Οι γονείς κάνουν λόγο για «κοροϊδία» στις πλάτες τους, αφού κάθε χρόνο αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με αποτέλεσμα ένα μήνα μετά την έναρξη του διδακτικού έτους να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη τα μαθήματα για τα παιδιά τους. «Μπορούσαν να μας πουν απ’ την αρχή ότι τα παιδιά μας θα πάνε σχολείο μετά τον Νοέμβριο. Το Γυμνάσιό μας ξεκινάει ένα μήνα αργότερα και παραπάνω. Γιατί να συμβαίνει αυτό με τα παιδιά μας; Γιατί σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές και σε εμάς όχι;».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτό που «εξόργισε»  τους γονείς είναι ότι τους ζητήθηκε να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι πέραν των τρίωρων διδακτικών ωρών που μπορούν να καλύψουν οι υπάρχοντες καθηγητές, θα έπρεπε να τη σίτιση των παιδιών και την φυσική τους ανάγκη, να μεριμνούσαν οι γονείς. Για το σκοπό αυτό η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης βρέθηκε στο σχολείο τη Δευτέρα, ωστόσο οι γονείς μέχρι και χθες δεν είχαν υπογράψει καμία υπεύθυνη δήλωση (αλλά τα παιδιά πήγαν σχολείο). «Οι γονείς προσφερθήκαμε ότι θα βοηθάμε κατά τα διαλείμματα για τη σίτιση και τη φυσική ανάγκη των παιδιών, αλλά μας ζητούσαν να είμαστε υπεύθυνοι για την εποπτεία τους. Σε ποιο δημόσιο σχολείο υπογράφει ο γονέας υπεύθυνη δήλωση για να στείλει το παιδί του στο σχολείο;», αναρωτιέται ο ίδιος.

Το υφιστάμενο προσωπικό – Οι ελλείψεις του σχολείου

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κοζάνης Μαρία Παπαγεωργίου, το σχολείο αυτή τη στιγμή λειτουργεί με πέντε τμήματα και πέντε εκπαιδευτικούς. Δεν έχει όλες τις ειδικότητες και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, φυσιοθεραπευτή. Αντιθέτως, έχει μια λογοθεραπεύτρια για όλο το ωράριο, όλη την εβδομάδα, κάτι πολύ θετικό σύμφωνα με την ίδια, αλλά ακόμα και αυτό δεν επαρκεί. Επίσης, δεν υπάρχει καθόλου βοηθητικό προσωπικό (για το φαγητό, την αλλαγή και τις φυσικές ανάγκες των παιδιών). Σε ό,τι αφορά τις υπεύθυνες δηλώσεις, η διευθύντρια του σχολείου, απάντησε πως ήταν στο πνεύμα της κατανόησης των γονέων ότι «το σχολείο λειτουργεί αλλά εν γνώση τους, αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και γίνεται μια υπέρβαση από πλευράς σχολείου». Παρόλο που δεν υπέγραψαν οι γονείς τις δηλώσεις, τα παιδιά πήγαν σχολείο για αυτές τις τρεις ώρες, και με τις ελλείψεις που υπάρχουν, κατέληξε η κ. Παπαγεωργίου.

Η απάντηση της Περιφερειακής Δ/σης Εκπ/σης– Σε ένα δεκαήμερο οι τοποθετήσεις

Την απάντησή της ως προς τη λειτουργία του σχολείου, αλλά και τα κονδύλια τα οποία μόλις χθες έφτασαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, έδωσε μιλώντας στον «Π.Λ.» η Περιφερειακή Δ/ντρια Βασιλική Βόντσα. «Στο Ειδικό γυμνάσιο της Άνω Κώμης έχουν τοποθετηθεί οι εκπαιδευτικοί που κάνουν τα βασικά μαθήματα. Υπάρχει φιλόλογος, μαθηματικός, φυσικό, πληροφορικό και τη διευθύντρια που είναι φιλόλογος. Το προσωπικό έχει ειδικά προσόντα στην Ειδική Αγωγή, όλοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού στην ειδική αγωγή, ενώ όλοι έχουν ειδική εκπαιδευτική εμπειρία. Τοποθετήθηκαν με πολύ αυστηρά κριτήρια και υψηλά προσόντα». Πρόκειται, όπως αναφέρει η κ. Βόντσα, για 7 εκπαιδευτικούς και 21 παιδιά, ενώ απουσιάζει το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, τα κονδύλια για το οποίο έχουν έρθει. «Εγώ δεν διανοούμαι να είναι κλειστό το σχολείο επειδή δεν υπάρχει το Ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό», λέει η κ. Βόντσα αφού «έχουμε πολύ σοβαρό προσωπικό και το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει». Ως προς την πρόσληψη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, απαιτείται μια γραφειοκρατική διαδικασία 10 ημερών, ώστε να γίνουν οι ενστάσεις κ.λπ., όπως εξήγησε η κ. Βόντσα. «Ως τότε το σχολείο ας μένει ανοιχτό και με την ευθύνη των γονέων αν μπορεί να το στείλει στο σχολείο, και με δική του ευθύνη να λύνεται το θέμα εποπτείας στην τουαλέτα, να μην χάνεται αυτό το σημαντικό διάστημα από την εκπαίδευσή του».

Η καταγγελία του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μαθητών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κοζάνης έχει ως εξής

«Κατόπιν συνεδρίασης του συλλόγου μας σήμερα Δευτερα 07.10.2013 σας ενημερώνουμε ότι καταγγέλλουμε την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ στάση απέναντι σε 22 μαθητές της Β/θμιας εκπαίδευσης, 22 μαθητές που έτυχε να έχουν στιγματιστεί με την λέξη διαφορετικότητα.

-Ενώ όλοι οι μαθητές έχουν ξεκινήσει κανονικά το σχολείο στις 11. Σεπτεμβρίου και καμάρωναν όλοι οι διευθυντάδες ότι όλα είναι εντάξει και όλοι είναι στις θέσεις τους, 22 μαθητές κάθονται ΑΚΟΜΑ ΣΠΙΤΙ !!! ΓΙΑΤΙ έτσι βολεύει ορισμένους και γιατί δεν μεριμνούν εγκαίρως οι υπεύθυνοι.

– Ενώ όλοι οι μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο και για την φοίτηση τους εκεί είναι υπεύθυνοι οι καθηγητές τους εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των 22 μαθητών πρέπει να υπογράψουμε υπεύθυνη δήλωση ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την φοίτηση των παιδιών μας διότι απουσιάζει

-το ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ(του οποίου η μέριμνα είναι να βοηθά τα παιδιά μας στην σίτιση και στην βοήθεια -αν και εφόσον ζητηθεί -στην ατομική υγιεινή)

-και το ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (ψυχολόγος)

Είμαστε υπεύθυνοι έως ότου προσληφτούν αυτά τα άτομα από την Περιφερειακή Δ/νση ΠΕ και ΔΕ. Σε καμία άλλη χώρα οι γονείς δεν αναπληρώνουν τα κενά των εκπαιδευτικών πόσο μάλλον όταν πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αναρωτιόμαστε γιατί άραγε καθυστερούν αυτές οι προσλήψεις η απάντηση που παίρνουμε είναι μια σαφέστατη απάντηση ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ,αχ αυτό το υπουργείο!! ΓΙΑΤΙ κύριε Υπουργέ καθυστερείτε δεν μπορείτε να φροντίσετε ΠΡΩΤΑ αυτά τα παιδιά και ύστερα τα άλλα???? ΠΑΝΤΑ ΕΜΕΙΣ δεύτεροι?????

ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

Η συστηματική αυτή αδιαφορία και η υποβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία αποτελεί καταπάτηση και μάλιστα σοβαρή των δικαιωμάτων τους και αν δεν σεβόμαστε αυτές τις βασικές αρχές τότε δεν πρέπει να λεγόμαστε άνθρωποι αλλά ούτε και να απαιτούμε το σεβασμό των υπολοίπων .

ΝΤΡΟΠΗ κύριε υπουργέ και κύριοι διευθυντές, εμείς οι γονείς αυτών των παιδιών ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ για τα παιδιά μας κοπιάσαμε να τα φτάσουμε σε ένα επίπεδο εσείς ΚΑΜΑΡΩΝΕΤΕ για το έργο σας????

Γιατί τόση καθυστέρηση…

Άραγε έλαβε το υπουργείο και αρκετά νωρίς γνώση ότι έχουμε αυτά τα άτομα ανάγκη !!!!

Ενημέρωσαν εγκαίρως οι υπεύθυνοι (διευθυντάδες και σύμβουλοι ειδικής αγωγής) ή ο καθένας ακολουθεί την ζωή του πληρώνετε για αυτό που κάνει και απλά ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ να έρθει η κατάλληλη ώρα για να μας πει ΕΓΩ ΦΡΟΝΤΙΣΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

-Είμαστε εδώ και 2 χρόνια χωρίς στέγη τα παιδιά μας αγανάκτησαν  μας έδιωξαν μέσα από τον ιστό της πόλης με την δικαιολογία ότι δεν χωράμε (συστεγαζόμασταν στο 6ο γυμνάσιο Κοζάνης) τώρα φύγαμε στη Άνω Κώμη και επίσημα διαδίδεται ότι το γυμνάσιο παρέμεινε για να μην είμαστε ΜΟΝΟΙ μας η αλήθεια είναι ότι ΧΑΡΗ σε εμάς κρατιούνται οι μαθητές της Άνω Κώμης εκεί και όχι το αντίθετο. ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!! Η λύση αυτή εξυπηρετούσε σίγουρα κάποια συμφέροντα δεν θα έγινε για το καλό των παιδιών ας μην γελιόμαστε.

-για το κτιριακό κάνουμε ΑΜΑΝ για να μιλήσουμε με τον δήμαρχο τόση δουλειά έχει.

Αφού λοιπόν γίνονται ΟΛΑ διαφορετικά για τα παιδιά μας και αφού διαχωρίζονται γιατί ΔΕΝ μας δίνουν ένα κτίριο μέσα στη Κοζάνη για να μην ταλαιπωρούνται και οι μαθητες και οι γονεις ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!!!!

Όλα τα παιδιά έχουν κατοχυρωμένα και παγκόσμια δικαιώματα .

Τέλος αφού σεβόμαστε σαν χώρα τόσο πολύ τα κεντρικοευρωπαίκα δεδομένα ας τα σεβόμαστε σε όλα τα επίπεδα και όχι μονό σε όσα θέλουμε καις συμφέρουν . Είναι καιρός να αρχίσουμε να φερόμαστε στα παιδιά αυτά σαν να είναι άνθρωποι με τις ίδιες ανάγκες με εμάς και όχι σαν άτομα που δεν έχουν μέλλον.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ μια μικρη εγνοια ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗς ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ».

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.