Συνέντευξη Π. Κουκουλόπουλου στην εφημερίδα karfitsa



1. Κύριε Κουκουλόπουλε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη σύλληψη του αρχηγού, βουλευτών αλλά και στελεχών της Χρυσής Αυγής στο ΠΑΣΟΚ αισθάνεστε δικαιωμένοι δεδομένου ότι αναλάβατε πρώτοι την «Πρωτοβουλία κατά του ναζισμού και του ρατσισμού»;

Η πρωτοφανής κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν επέφερε μόνον δραματικές αλλαγές στη ζωή μας, αλλά και στις αντιλήψεις μας προκαλώντας μια γενικευμένη σύγχυση.
Όπως ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, έτσι και η Χρυσή Αυγή βγήκε στο φως ανενόχλητη φορώντας την προβιά του κυνηγού των μεταναστών και του αντιμνημονιακού τιμωρού των «υπεύθυνων για την κρίση».
Είμαστε οι πρώτοι που προτείναμε την κοινή δράση του συνταγματικού τόξου κατά της Χρυσής Αυγής, γιατί πολύ απλά πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη, όχι λιγότερη Δημοκρατία.
Το έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον τομέα των δικαιωμάτων, της ισότητας και του κράτους δικαίου είναι αψεγάδιαστο, ακηλίδωτο, μοναδικό. Συνιστά τη μεγαλύτερη κατάκτηση Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας και έχουμε ιστορικό δημοκρατικό και πατριωτικό καθήκον υπεράσπισης.
Οι εκλεκτικές συγγένειες με τη Χρυσή Αυγή αντιμνημονιακού και αντιμεταναστευτικού χαρακτήρα δεν αποτελούν άλλοθι για την Αριστερά και τη Δεξιά αντίστοιχα.
Η φασιστική απειλή ένωσε τον Τσόρτσιλ με τον Στάλιν δεν μπορεί να ενώσει όλους εμάς;
Πέραν των καταιγιστικών εξελίξεων με τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, η δικαίωση για μας στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η πλήρης απονομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής στις συνειδήσεις των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς.

2. Σχεδόν όλοι ισχυρίζονται πως την εκτόξευση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής και το… εισιτήριο για την είσοδό της στη Βουλή της το έδωσαν κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, οι πολιτικές των οποίων δημιούργησαν δυσαρεστημένους πολίτες που ψήφισαν Χ.Α. Θεωρείτε στο ΠΑΣΟΚ ότι φταίτε για τη δημιουργία δυσαρεστημένων πολιτών-ψηφοφόρων της ΧΑ;

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα κανένας δεν έχει το δικαίωμα να λέει «δεν ήξερα». Η δημόσια συζήτηση για τα αίτια που έδωσαν υπόσταση στη Χ.Α. και τις συνακόλουθες ευθύνες είναι επιβεβλημένη.
Τόσο η ιστορία όσο και η σύγχρονη πραγματικότητα μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει μια απλή εξίσωση που συνδέει την κρίση με τον εκφασισμό ως υποχρεωτική συνεπαγωγή. Αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση στην περίπτωσή μας είναι ότι τα χρόνια της κρίσης η ανοχή στη λεκτική και σωματική βία περίσσεψε.  
Καιρός είναι να συμφωνήσουμε ότι η βία δεν είναι καλή όταν ασκείται σε ένα μετανάστη ούτε όταν αυτός που την ασκεί δηλώνει αντιμνημονιακός.
Στην αστική δημοκρατία το μονοπώλιο της βίας ανήκει στο κράτος το οποίο την ασκεί ελεγχόμενα  και αιτιολογημένα και απολογείται γι αυτό.
Το πώς και πότε το κράτος κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος χαρακτηρίζει και την ποιότητα της Δημοκρατίας.

3. Στο βιβλίο του «Γκρεμίζοντας τον μύθο της Χρυσής Αυγής» το πρώην μέλος του μορφώματος Χάρης Κουσουμβρής, αναφέρει ότι «ως ταμίας της Χρυσής Αυγής, είχα τη δυνατότητα να γνωρίζω ότι στο ταμείο δεν είχαμε ποτέ περισσότερα από 300-400 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά δεν συντηρείται οργάνωση. Ποιος την ενίσχυε, δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Ξέρω όμως ότι το προεκλογικό μας υλικό για τις ευρωεκλογές είχε έρθει με δελτίο αποστολής από τα γραφεία μεγάλου κόμματος…». Υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να χρηματοδοτούσε το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου;
    Η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής είναι κεφάλαιο που πρέπει ν’ ανοίξει και να χυθεί άπλετο φως, για να μάθουμε όλοι.
    Σε ό, τι αφορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πέραν του γεγονότος πως είμαστε το μόνο κόμμα που δώσαμε τα οικονομικά μας για έλεγχο σε τρίτους, σας θυμίζω ότι η Χρυσή Αυγή κατέθεσε μήνυση κατά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μόνον.

4. Αλήθεια κ. Κουκουλόπουλε, η δικαιοσύνη γιατί τόσο καιρό δεν έπραττε το αυτονόητο και χρειάστηκε πολιτική παρέμβαση ώστε να ελέγξει την Χρυσή Αυγή και ύστερα από τόσα χρόνια να καταλήξει πως πρόκειται για «εγκληματική οργάνωση με δράση από το 1987»; Μπορεί τελικά η δικαιοσύνη να… αντέξει τον έλεγχο ενός κόμματος;

    Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι θεμελιώδης αξία για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου.
    Τα γεγονότα δείχνουν ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπήρξε καταλυτικό γεγονός.
    Σήμερα η Δικαιοσύνη ερευνά το κατά πόσον η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της.

5. Θεωρείτε πως μετά από αυτές τις εξελίξεις θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές; Και αν ναι πιστεύετε πως θα πέσουν τα ποσοστά της ΧΑ ή όπως αυτή θα λέγεται, τόσο που να μην θεωρείτε σίγουρη η είσοδός της στην επόμενη Βουλή;

Η Χ.Α. δε μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες, ούτε σε ευτελισμό των θεσμών. Πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατόν να επιβάλλει την πολιτική της ατζέντα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι πρόωρες εκλογές έχουν ουσιαστικά μία και μόνο συνέπεια, τη διαιώνιση επ’αόριστον των μνημονίων.
Μνημόνια υπογράψαμε γιατί κανείς δε μας δάνειζε και σ’ αυτό πρέπει να μπει τέλος.
Την άνοιξη του 2014 πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές. Αυτό είναι το τέλος του μνημονίου και όχι οι λεονταρισμοί. Το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρουμε. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.
Το σημαντικότερο όπλο μας για έξοδο στις αγορές είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και το γεγονός ότι έχουμε το χαμηλότερο διαρθρωτικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη.
Αμφότερα οφείλονται στις θυσίες των πολιτών και όποιος τις σέβεται δε ζητάει εκλογές αλλά ολοκλήρωση της επώδυνης προσπάθειας.

6.  Ξεκινήσατε από την αυτοδιοίκηση. Διατελέσατε υφυπουργός Εσωτερικών. Σήμερα η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός εξετάζουν αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων ενώ ακούγεται πως θα επικρατήσει το 42% για την εκλογή των πρώτων. Συμφωνείτε με αυτές τις αλλαγές; Ο «Καλλικράτης» του Ραγκούση και του ΠΑΣΟΚ τελικά μήπως μόνο προβλήματα δημιούργησε στον πρώτο βαθμό διοίκησης;

 Η ύπαρξη της Αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμίδων φέρει τη σφραγίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτό το ξέρουν όλοι.
Το ζητούμενο σήμερα για το θεσμό είναι ο περιορισμός της εξάρτησής του από το κεντρικό κράτος και η ενδυνάμωσή του θεσμικά και οικονομικά.
Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρωτοβουλία που υπηρετεί αυτούς τους στόχους γιατί πιστεύουμε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στις μέρες μας.
Με αυτή την οπτική συζητάμε τα πάντα, όχι όμως το 42% για την εκλογή Δημάρχων που αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία.
Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές πρέπει να προκύψουν μετά από διάλογο με τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

7. Γιατί, ενώ αρκετοί αυτοδιοικητικοί τιμωρούνται δεν ισχύει το ίδιο για βουλευτές και υπουργούς; Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, νόμος κουκουλώματος, όπως τον χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι, δεν πρέπει να καταργηθεί σήμερα;

Η επιβεβλημένη αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών συνδέεται με τη συνταγματική αναθεώρηση και είναι, πιστεύω, σε καλό δρόμο.
Ως τότε, δεν είμαστε στο κενό όπως έδειξε και η κατάληξη της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, όπου τα περί παραγραφής δεν εμπόδισαν ούτε την έρευνα, ούτε την καταδίκη.

8. Ποια είναι η άποψή σας για το Γιώργο Παπανδρέου; Πρόσφατα βουλευτής (άλλου κόμματος) μου έλεγε ότι στη Βουλή είναι σύντομο ανέκδοτο οι άδειες που ζητά για ταξίδια στο εξωτερικό. Πιστεύετε πως ο κ. Παπανδρέου προκαλεί;
Τιμώ τον Γιώργο Παπανδρέου όπως τιμώ όλους τους Προέδρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα περί ανεκδότων μου προκαλούν θυμηδία και αποστροφή.
Αυτό που καταλογίζω στο Γιώργο Παπανδρέου το είπα δημόσια στο Συνέδριό μας και πολύ καθαρά 3 χρόνια πριν στο Πολιτικό Συμβούλιο το Μάρτη του 2010.
Αναλάβαμε μόνοι μας την ευθύνη για ένα πρόβλημα που δεν ήταν μόνο δικό μας.
Το πλήρωσε ακριβά ο ίδιος, η παράταξη και η χώρα.

9. Το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά καταρρέει και όλοι μιλούν για τη συγκρότηση του ΚεντροΑριστερού χώρου. Στελέχη σας προβεβλημένα όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γ. Ραγκούσης έχουν απομακρυνθεί, ενώ άλλα όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος  ίδρυσαν τα δικά τους κόμματα. Θεωρείτε πως ο κ. Βενιζέλος έχει κάνει λάθος επιλογές; Αν τα ποσοστά εξακολουθήσουν να πέφτουν θεωρείτε πως πρέπει να τεθεί  ζήτημα ηγεσίας;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη φετινή επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη έκανε ένα μεγάλο βήμα: συμφιλιώθηκε με την ιστορία της κοιτώντας με θάρρος το μέλλον.
Άνοιξε έτσι ο δρόμος μεγάλων πρωτοβουλιών και όπως είπα και παραπάνω εκεί θα κριθούμε, στην ανασυγκρότηση της παράταξης.
Το ίδιο θα κριθούν και πρόσωπα και κινήσεις.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.