Πρωτοφανής κοσμοσυρροή στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Ελευθερίου «Το 5ο Θέμα»



” …Από το περίσσευμα της καρδιάς του”, τόνισε ο Διονύσης Μάργαρης, ένας από τους διακεκριμένους παρουσιαστές του βιβλίου, και ίσως αυτό στάθηκε “η ικανή και αναγκαία συνθήκη” να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού, από φίλους, συναδέλφους, μαθητές -παλιούς και νέους- του Χρήστου Ελευθερίου στην παρουσίαση του βιβλίου του «Το 5ο ΘΕΜΑ», το απόγευμα του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου 2013. Ασφαλώς η παρουσία τόσου κόσμου -ακόμη και από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και …Λαμία- σε μια παρουσίαση βιβλίου με -εξ αντικειμένου- περιορισμένο ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για ένα επιστημονικό βιβλίο με θέματα Φυσικής, αντανακλά την εκτίμηση και την αγάπη του κόσμου στο πρόσωπο του ανθρώπου Χρήστου Ελευθερίου, του δάσκαλου Φυσικού-Φροντιστή Χρήστου

Ελευθερίου, του ανθρώπου που προσφέρει στα κοινά -π. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου-.

Και οι καταξιωμένοι παρουσιαστές του βιβλίου, φυσικοί, Διονύσης Μάργαρης, Βαγγέλης Κουντούρης, Διονύσης Μητρόπουλος και Ελευθερία Νασίκα, κατά βάση διαχειριστές και συνεργάτες στη μεγάλη -πανελλαδικά- διαδικτυακή επιστημονική σελίδα των Φυσικών ylikonet, στάθηκαν περισσότερο στην προσωπικότητα του συγγραφέα, στην ανιδιοτελή προσφορά του, στο πάθος του για τη Φυσική και την αγάπη για τους μαθητές του. Για το συγγραφέα μίλησαν ακόμη με τα καλύτερα λόγια, ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος και ο παλιός μαθητής του -και σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος της American Genetics- Παύλος Ζουλιάμης. Το συντονισμό της παρουσίασης έκανε ο παιδικός φίλος του Χρήστου Ελευθερίου, φυσικός Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου Χρήστος Ελευθερίου, κατασυγκινημένος, αφού ευχαρίστησε ονομαστικά τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου, τόνισε με έμφαση “…ένα μεγάλο-μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές μου, παλιούς και νέους, αφού αυτοί είναι η πραγματική πηγή έμπνευσης αυτού του βιβλίου…”.

Στα πλέον αξιοσημείωτα, είναι ότι το βιβλίο του Χρήστου Ελευθερίου Το 5ο ΘΕΜΑ διανεμήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους -και διανέμεται- δωρεάν!

Ολόκληρη η ευχαριστήρια προσφώνηση του  συγγραφέα έχει ως εξής:

Φίλοι και φίλες,

Κρατώντας το σήμερα στα χέρια μου τυπωμένο, θυμάμαι όλα όσα με οδήγησαν στη απόφαση για τη συγγραφή του.

Η αφορμή αυτή δεν ήταν άλλη από το site  του  “ylikonet”.

«Το να μοιράζεσαι πράγματα κάνει καλό σε όλους» ήταν και είναι το κεντρικό του σύνθημα. Αμέσως με κατέκτησε!

Γνώριμο επιστημονικό περιβάλλον, με ανθρώπους που αγαπούσαν τη δουλειά τους, με αλτρουϊσμό, που αγαπούσαν τη φυσική και διέθεταν πολύτιμες ώρες  Γ Ι Α   Ν Α  Μ Ο Ι Ρ Α Σ Τ Ο Υ Ν . Αυτό μου αρκούσε.

Δειλά στην αρχή άρχισα τις αναρτήσεις, τα σχόλια και την ανταλλαγή προβληματισμών.

Αυτό ήταν!

Αυτό είναι το βιβλίο που έχουμε μπροστά μας.

Έτσι γεννήθηκε το «5ο θέμα».

Βέβαια, από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση και τη σημερινή του μορφή, χρειάσθηκε να βάλουν το χεράκι τους και κάποιοι άνθρωποι, στους οποίους χρωστώ τη σημερινή μέρα, και δεν είναι άλλοι από: τον αδελφικό μου φίλο τον Μπάμπη Μητσιόπουλο, τον μαθητή μου Δημήτρη Ντέμο και τον Γιώργο Ποθιτάκη.

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης:

Τους γονείς μου, που μου έδωσαν τις αρχές και τα εφόδια για αυτή τη ζωή.

Τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, για την υπομονή και την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Τον Διονύση Μάργαρη, του οποίου η βοήθεια ήταν καταλυτική.

Τον Παναγιώτη Μουστάκα, που ξέρω ότι θα ήθελε πολύ να βρίσκεται σήμερα μαζί μας.

Τον Βαγγέλη Κουντούρη, το “μάτι και το αυτί” του ylikonet  που δεν του ξεφεύγει τίποτα.

Τον Διονύση Μητρόπουλο, που μου έδωσε πολλές λύσεις.

Τον Γιάννη Κυριακόπουλο, που πάντα έδινε την οπτική μορφή της άσκησης σε μηδενικό χρόνο  καθώς και την καλή συνάδελφό μας την Ελευθερία Νασίκα που σήμερα βρίσκεται μαζί μας .

Άφησα στο τέλος τον παιδικό μου φίλο, τον Γιάννη Λαμπρόπουλο, μιας και η ζωή μας έφερε να είμαστε φίλοι, συγκάτοικοι και συνάδελφοι και τώρα μαζί καμαρώνουμε τα παιδιά μας, που κι αυτά, μαζί, θα φοιτήσουν στο Φυσικό Θεσσαλονίκης, όπως κάναμε εμείς  πριν 28 χρόνια στο  Φυσικό Ιωαννίνων. Φίλε Γιάννη σ’ ευχαριστώ!

Και επίσης, ένα μεγάλο-μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές μου, παλιούς και  νέους, αφού αυτοί είναι η πραγματική πηγή της έμπνευσης αυτού του βιβλίου, με μια ευχή μέσα από την καρδιά μου. Να προκόψουν και να ευτυχήσουν!

Σας ευχαριστώ όλους, που μοιράζεστε μαζί μου μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας μου.

Γιώργος Μαστρ.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.