Το μίσος δεν αντιμετωπίζει το μίσος, μόνο η αγάπη μπορεί – Της Μαργαρίτας Παπασυννεφάκη



Ορμώμενη απο μια φράση του Jean-Paul Sartre,του Γάλλου φιλοσόφου: «Ο φασισμός δεν ορίζεται απο τον αριθμό των θυμάτων,αλλά απο τον τρόπο που τα σκοτώνει»,αναρωτιέμαι πόσο μισητοί και ποταποί είναι οι όροι που στις μέρες μας ακούγονται στα χείλη πολλών:Φασισμός, εθνικισμός,εθνικοσοσιαλισμός, αναρχισμός και κάθε άλλη άκρατη ιδεολογία. Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη  να εκριζωθούν  απο τη ζωή μας τέτοιες ιδεολογίες.
 
Άραγε τί είναι η ζωή; Είναι κάτι το ασήμαντο για ανθρώπους τυχάρπαστους και ανίδεους,που τόσο εύκολα στο όνομα ακραίων πεποιθήσεων,δεν διστάζουν να αφαιρέσουν ζωές. Η βία πάντα πλήττει το λαό,είναι μια αντιδημοκρατική πράξη,η οποία μόνο την υπάρχουσα διακυβέρνηση δεν αποδυναμώνει. Απόρροιά της είναι η διάλυση των κοινωνικών θεσμών και της εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.Να αγωνίζεται κανείς για υψηλά ιδανικά είναι το πρέπον.Τι σημαίνει όμως να θυσιαστείς για ανώτερα ιδανικά; Σημαίνει να σκοτώνεις ανυπεράσπιστους ανθρώπους και όποιον τύχει, γιατί διαφωνείς μαζί του;Ας οριοθετήσουν κάποιοι τις αξίες στη ζωή τους ξεκινώντας απο τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η συμπεριφορά που εκφράζεται με εμμονή και παθητική προσκόλληση σε συγκεκριμένα φρονήματα είναι απορριπτέα.

Αδυνατώ να πιστέψω πως υπάρχουν νέοι που ενστερνίζονται εθνικιστικές ιδέες και όλη τους η ζωή περιστρέφεται γύρω απο τη δήθεν «ιδέα».Θέλεις να λογαριάζεσαι σωστός ;Πράξε το σωστό απέναντι στον συνάνθρωπο χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολιτικές σκοπιμότητες.Διεκδίκησε δικαιώματα, χωρίς να αναζητάς προστάτες.Ορθά διατυπώνει την άποψη ο αρχαίος  Έλληνας φιλόσοφος, ο Πλάτωνας: «Αυτή και μόνο είναι η ρίζα απ’ όπου ξεπετιέται ένας τύραννος: όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά είναι ο προστάτης».Είμαστε ελεύθεροι να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε!Είμαστε ελεύθεροι να υπερασπιστούμε ηθικές αξίες,θρησκευτικές αντιλήψεις,κοινωνικούς θεσμούς παγιωμένους απο αιώνες.Κανείς,όμως δεν μπορεί να καταπατήσει την δημοκρατία,την δικαιοσύνη,την ισονομία,την ισότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Έτσι,δεν φταίει κάποιος αν είναι μετανάστης ,αν είναι διαφορετικού έθνους ή φυλής.Δεν διαχωρίζει το χρώμα τον άνθρωπο, αν είναι ανώτερος ή κατώτερος.Οι ανόητοι είναι εκείνοι που φοβούνται μήπως χάσουν οπαδούς,που αναζητούν την φήμη,την κομματική ταυτότητά τους,αδιαφορώντας για την ουσία,την πρωταρχική,την ψυχή .Η ψυχή υπάρχει και αγγίζει την αιωνιότητα.

Μαργαρίτα Παπασυννεφάκη
Φιλόλογος        

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.