Σε εξέλιξη η κτηματογράφηση της Κοζάνης – Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε



Του Γιάννη Κωσταρέλλα από τον “Χρόνο”

Από τις 26 Αυγούστου 2013 ξεκίνησε η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων του Δήμου Κοζάνης. Μια διαδικασία, εξόχως σημαντική,  καθώς με αυτήν δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν στο πρώτο στάδιο της κτηματογράφησης το 2008  και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους.

Στην ανάρτηση συμμετέχουν καταρχήν όσοι έχουν υποβάλει δήλωση, όμως και οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα Δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Μετά την ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία οριστικοποιούνται, τελειώνει η μελέτη κτηματογράφησης και ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Να σημειώσουμε εδώ πως μετά την οριστικοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου καμία μεταβίβαση δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς τη σχετική βεβαίωση από το κτηματολόγιο.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία της ανάρτησης, έδωσαν χθες σε ημερίδα στην Κοζάνη τα στελέχη της Κτηματολόγιο Α.Ε.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.», Δημήτρης Καλουδιώτης, με αφορμή την ανάρτηση στον Δήμο Κοζάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Καλούμε τους πολίτες της Κοζάνης να συμμετάσχουν στη διαδικασία της Ανάρτησης, γιατί μέσω αυτής θα εξασφαλίσουν την ορθή καταγραφή των ιδιοκτησιών τους, η οποία θα οδηγήσει σε σωστές Αρχικές Εγγραφές Κτηματολογίου.

Με την ενεργή συμμετοχή τους στην ανάρτηση, οι πολίτες θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον, καθώς δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις συναλλαγές τους στην επόμενη (και τελική) φάση της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, όπου οι διαδικασίες διόρθωσης αρχικής εγγραφής είναι δυσκολότερες και απαιτούν χρόνο και κόστος.

Υπενθυμίζουμε, με την ευκαιρία αυτή, ότι με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4164/2013, η προθεσμία διόρθωσης αρχικών εγγραφών σε καθεστώς λειτουργίας επανήλθε στα πέντε (5) χρόνια.

Ο νομός Κοζάνης είναι ο πρώτος νομός της χώρας που θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στο σύνολό του. Τον επόμενο Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων από τους πολίτες στο σύνολο σχεδόν του νομού. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι σε τέσσερα με τεσσερσήμισι χρόνια από σήμερα όλοι οι κάτοικοι του Νομού θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες ενός σύγχρονου, πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος συναλλαγών γης.   Δίνουμε, λοιπόν, σήμερα από την Κοζάνη το μήνυμα ότι το Κτηματολόγιο μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του.

Αναλυτικά στοιχεία

Ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων της Κοζάνης,  στο πλαίσιο του προγράμματος αναρτήσεων 2013 που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο. Η Ανάρτηση  έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού.

Τι είναι η Ανάρτηση

Η Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) είναι κορυφαία στιγμή στη διαδικασία σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Με αυτήν δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν στο πρώτο στάδιο της κτηματογράφησης και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται σε όλους η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών.

Στην Ανάρτηση συμμετέχουν καταρχήν όσοι έχουν υποβάλει Δήλωση, όμως και οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα Δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Η Ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) πραγματοποιείται στα Γραφεία Κτηματογράφησης για διάστημα δύο μηνών και η έναρξη, που ορίζεται με Ανακοίνωση της  ΕΚΧΑ ΑΕ στον Τύπο, είναι διαφορετική για κάθε περιοχή.

Τα στοιχεία της Ανάρτησης είναι:  

α) Ο Κτηματολογικός Πίνακας, που περιλαμβάνει το σύνολο των δικαιωμάτων μιας περιοχής, όπως τεκμηριώθηκαν από τους τίτλους και τα υπόλοιπα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Ο πίνακας είναι ο οργανωμένος ανά ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, μοναδικός για κάθε ακίνητο)

β) Το Κτηματολογικό Διάγραμμα, στο οποίο απεικονίζονται τα γεωμετρικά στοιχεία των ακινήτων (όρια, θέση).

Μετά την ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία οριστικοποιούνται, τελειώνει η μελέτη κτηματογράφησης και ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Ταχυδρομική αποστολή

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Ανάρτησης έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικά στις διευθύνσεις των δικαιούχων αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, για τα δικαιώματα που έχουν δηλώσει, με σκοπό να ελέγξουν την ορθότητα της καταγραφής και σε περίπτωση διαφωνίας να υποβάλουν Αίτηση διόρθωσης/ ένσταση.

Συγκεκριμένα, κάθε δικαιούχος θα λάβει φάκελο με τα ακόλουθα έντυπα:

ΕΝΤΥΠΟ Α: Στοιχεία Δικαιούχου- Κωδικοί Ιδιοκτησίας. Το έντυπο περιλαμβάνει:
·  Tα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου, όπως έχουν καταχωριστεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο
·   Tους κωδικούς ιδιοκτησίας των δικαιωμάτων, για τα οποία έχει υποβάλει δήλωση. Οι κωδικοί ιδιοκτησίας είναι αυτοί που αναγράφονταν στο «Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης», που έλαβε κατά την υποβολή της δήλωσης.

ΕΝΤΥΠΟ Α1 : Απόσπασμα Πίνακα Ανάρτησης. Το έντυπο περιλαμβάνει τα στοιχεία του ακινήτου/δικαιώματος του Κτηματολογικού Πίνακα που αφορούν στην ιδιοκτησία κάθε δικαιούχου.
ΕΝΤΥΠΟ Α2 : Απόσπασμα Διαγράμματος Ανάρτησης. Στο έντυπο απεικονίζονται τα όρια και η θέση του ακινήτου που αφορά κάθε δικαιούχο, όπως έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο.

Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης

Εάν κάποιος, ο οποίος έχει υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας, δεν παρέλαβε ακόμα το σχετικό φάκελο της Ανάρτησης, θα πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής για πληροφορίες.

Η Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων είναι ένα από τα σημαντικότερα στάδια της κτηματογράφησης, γιατί με αυτή δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα της καταγραφής των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν στο πρώτο στάδιο της κτηματογράφησης και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους. Με τη διαδικασία αυτή διασφαλίζεται η αρχή της δημοσιότητας, δηλαδή το δικαίωμα κάθε πολίτη να λαμβάνει γνώση των επίσημων στοιχείων της κτηματογράφησης και να ελέγχει, επιβεβαιώνει και διορθώνει τυχόν λάθη. Η περίοδος της Ανάρτησης αποτελεί, επίσης, μια ακόμα ευκαιρία για όσους δεν έχουν υποβάλει Δήλωση να προσέλθουν και να καταγράψουν το δικαίωμά τους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.