19.000 ευρώ για περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Έκθεση των Κοίλων!



Του Παναγιώτη Πλιάτσιου από τον Πρωινό Λόγο

Μεγάλη συζήτηση, πολλά σχόλια και έντονο προβληματισμό ακόμη και στις τάξεις περιφερειακών συμβούλων τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης προκαλεί η πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την έγκριση δαπάνης ύψους 19.000 ευρώ (εκ των οποίων 4.000 είναι το ενοίκιο για το χώρο και τα υπόλοιπα για τον ιδιώτη) προκειμένου να στηθεί για μια ακόμη χρονιά περίπτερο της Περιφέρειας στην Έκθεση των Κοίλων, η οποία ξενικά την ερχόμενη Τετάρτη!

Μάλιστα, σε πολλά δημοσιογραφικά γραφεία της περιοχής το μεσημέρι της Τετάρτης έφτασε και συγκεκριμένο e-mail με άγνωστο αποστολέα, που γνωστοποιούσε το θέμα και το οποίο ασκούσε δριμεία κριτική στην Περιφέρεια και προσωπικά στον περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, για την επιλογή του συγκεκριμένου αναδόχου για το στήσιμο του περιπτέρου, ενώ αναφερόταν και το όνομα του. Να σημειωθεί εδώ πως, μιλώντας χθες το μεσημέρι στον «Πρωινό Λόγο», ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Βασίλης Πάτρας τόνισε πως στην τελευταία συνεδρίαση ψηφίστηκε απλά η δαπάνη και πως ο περιφερειάρχης αποφασίζει για τον ανάδοχο που θα στήσει το περίπτερο, έχοντας εκ του νόμου, αυτό το δικαίωμα, καθώς πρόκειται για έργο κάτω των 24.000 ευρώ.

Ωστόσο, την ώρα που ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Ευάγγελος Σημανδράκος έστελνε άρθρο του στα τοπικά ΜΜΕ, ασκώντας κριτική στην Περιφέρεια και προσωπικά στον περιφερειάρχη, ζητώντας ανάκληση της εν λόγω απόφασης, ο Βασίλης Πάτρας ξεκαθάριζε στον «Πρωινό Λόγο» πως η  απόφαση της δαπάνης για το περίπτερο εγκρίθηκε ομόφωνα στην Οικονομική Επιτροπή, δηλαδή την ψήφισαν και οι τρεις σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κύριοι Κούτσιανος, Θεοδωρίδης και Ψευτογκάς! Αλλά με τη σημείωση πως θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα αυτά για τη στήριξη του θεσμού της Έκθεσης και του ΕΒΕ, αλλά και του Εκθεσιακού Κέντρου! Μάλιστα, ο κ. Πάτρας, για να αποδείξει τα λεγόμενά του, μετέφερε στον «Π.Λ.» και το ανεπίσημο, απομαγνητοφωνημένο πρακτικό της απόφασης, που μεταξύ άλλων, ως παρατηρήσεις των τριών συμβούλων της αντιπολίτευσης απλά αναφέρεται πως «είναι δεδομένο πως η δαπάνη συμμετοχής είναι υψηλή και επιπρόσθετα θα πρέπει να αποτιμηθεί η προσφορά και η σημασία της Έκθεσης» και τίποτε περισσότερο!

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι πλέον αναμένουν να δουν πώς θα είναι φέτος το περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε σχέση με το κόστος του, την ώρα που, δικαιολογημένα, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για το εάν και κατά πόσο αξίζει μια τέτοια δαπάνη για προβολή της Περιφέρειας εντός των τειχών και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα

Το άρθρο του Ευάγγελου Σημανδράκου

«Κύριε Περιφερειάρχη και Πρόεδρε της οικονομικής επιτροπής,

μετά από δημοσίευμα στο τοπικό site kozan.gr (http://www.kozan.gr/?p=122491#more-122491) πληροφορήθηκα την έγκριση προϋπολογισθείσας δαπάνης 19.000,00ευρώ για τη μίσθωση, διαμόρφωση και λειτουργία περιπτέρου της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας στην 29η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση στα Κοίλα Κοζάνης.

Επικοινώνησα τηλεφωνικά με μέλος της οικονομικής επιτροπής κ. Βασίλη Κούτσιανο, ο  οποίος και επιβεβαίωσε το αληθές της είδησης.

Σεβόμενος ασφαλώς τη λειτουργία και το θεσμικό ρόλο του συγκεκριμένου οργάνου, θεωρώ ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν συνειδητοποιήσατε – και το εννοώ – το ύψος της ενίσχυσης και πολύ περισσότερο την κατανομή της δαπάνης.

Και εξηγούμαι: κόστος 4.053,00ευρώ για ενοικίαση 73τμ και τα υπόλοιπα 14.947,00ευρώ για διαμόρφωση και λειτουργία περιπτέρου!!

Είναι δυνατόν τις μέρες που διανύουμε να εγκρίνουμε με τόση ευκολία δαπάνες που προέρχονται απο το στέρημα των Ελλήνων πολιτών;

Έτσι λοιπόν θα σας πρότεινα, διότι έχετε την δυνατότητα αυτή, να επαναφέρεται το θέμα προς ψήφιση, αλλά αυτή τη φορά ασφαλώς με αρνητική εισήγηση.

Θέλω να πιστεύω ότι τόσο εσείς όσο και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής που ψήφισαν θετικά, θα αναγνωρίσουν το σφάλμα τους.

Αν θέλετε να στηρίξετε το εκθεσιακό των Κοίλων υπάρχουν κι άλλοι τρόποι πιο ξεκάθαροι και Â πέραν αυτών που μας έχετε συνηθίσει.

Με τιμή
Βαγγέλης Σημανδράκος
Περιφερειακός Σύμβουλος»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.