Μια πολύ ξεχωριστή «Παραμυθένια Κυριακή» στις 15 Σεπτεμβρίου στην ΚοζάνηΤο ταξίδι στη χώρα του παραμυθιού και σε χώρους όπου αξίζουν να ζήσουν τα παιδιά μας αναλαμβάνει η ομάδα we ΝΤΟΥ imagine «ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΗ». Πρόκειται για διαδραστική αφήγηση και εικαστικό εργαστήρι εμπνευσμένο από τις “Αόρατες Πόλεις” του Ίταλο Καλβίνο.

Ακούστε τι λέει ο ίδιος ο μεγάλος λογοτέχνης και στοχαστής για τους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει το γνωστό αριστούργημα:

«Τι είναι όμως σήμερα η πόλη για μας; Σκέφτομαι ότι έγραψα κάτι σαν τελευταίο ποίημα αγάπης για τις πόλεις, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις ζήσουμε. Η κρίση της πολύ μεγάλης πόλης είναι η άλλη όψη της κρίσης της φύσης. (…) Βιβλία όμως που προφητεύουν καταστροφές και αποκαλύψεις υπάρχουν ήδη πολλά· το να γράψει κανείς ακόμα ένα, θα ήταν πλεονασμός και κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα μου. Αυτό που ο δικός μου Μάρκο Πόλο θέλει να ανακαλύψει είναι οι κρυφές αιτίες που οδήγησαν τους ανθρώπους να ζήσουν στις πόλεις, αιτίες που μπορούν να ισχύουν πέρα και πάνω από οποιαδήποτε κρίση. Οι πόλεις είναι ένα σύνολο πραγμάτων: απομνημονεύσεων, επιθυμιών, σημείων μιας γλώσσας· οι πόλεις είναι τόποι ανταλλαγών, όπως εξηγούν όλα τα βιβλία της οικονομίας, αλλά οι ανταλλαγές αυτές δεν είναι μονάχα ανταλλαγές εμπορευμάτων, είναι και ανταλλαγές λέξεων, πόθων, αναμνήσεων. Το βιβλίο μου ανοίγει και κλείνει με εικόνες ευτυχισμένων πόλεων που συνεχώς αλλάζουν σχήμα και χάνονται, κρυμμένες μέσα σε δυστυχισμένες πόλεις…»

Πολύ μεγάλη η πρόκληση λοιπόν για τους ανθρώπους του Imagine the City – Κοζάνη 2013. Θα είμαστε εκεί για να χαρούμε το αποτέλεσμα αλλά και να προβληματιστούμε….

Στο επίπεδο που επιτρέπει η ηλικία μας!

Τα δέοντα
Ματίνα Μόμτσιου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.