Μόνο η Διευθύντρια στο Ειδικό Σχολείο Κοζάνης – Τραγικές ελλείψεις!



Της Βάσως Σάφη από τον Πρωινό Λόγο

Με την διευθύντρια του και μόνο, έκανε χθες αγιασμό το Ειδικό Γυμνάσιο Κοζάνης, ενώ οι ειδικές δομές στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τοπικά, αφού δεν έχουν γίνει κεντρικά οι απαραίτητες προσλήψεις από το Υπουργείο με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα ειδικά σχολεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τα τμήματα ένταξης!

Το πρόβλημα είναι κεντρικό, λέει μιλώντας στον «Π.Λ.» η διευθύντρια του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κοζάνης κ. Μ.Χ. Παπαγεωργίου. Η ίδια ευελπιστεί πως από την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την διεύθυνση, ώστε να γίνουν οι αποσπάσεις και να  πάει στο σχολείο έναν ικανός αριθμός καθηγητών ώστε να λειτουργήσει το σχολείο. «Ελπίζουμε από Δευτέρα να έρθουν κάποιοι καθηγητές, όχι όλοι, αφού κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο», σημειώνει η ίδια.

Πέρυσι  στο Ειδικό Σχολείο Κοζάνης υπηρετούσαν συνολικά 15 άτομα, με τη διύθυνση,μ με το ειδικό προσωπικό, το βοηθητικό προσωπικό και τους εκπαιδευτικούς καθηγητές. Αντ’ αυτού  φέτος στον Αγιασμό στο πόστο της ήταν μόνον η διευθύντρια αφού δεν μεριμνήθηκε (λόγω προβλημάτων) να πλαισιωθεί το σχολείο!!!  Να σημειωθεί πως ακόμη και η διευθύντρια είναι στο σχολείο με απόσπαση, άρα δεν υπάρχει κανείς με οργανική θέση! Αυτό συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών σχολείων. Η διεύθυνση του σχολείου έχει ζητήσει να καλυφθούν τα κενά με ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή, ειδικό προσωπικό.

Μάλιστα στην Κοζάνη υπάρχουν και τα δύο Ειδικά Επαγγελματικά Εργαστήρια (ΕΕΕΚ), το ένα από τα οποία έκανε αγιασμό χθες καλή τη πίστη των ελάχιστων εκπαιδευτικών που υπάρχουν και είναι μόνιμα στο σχολείο τα τελευταία χρόνια. Πρόβλημα υπάρχει και στα τμήματα ένταξης, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια (δημοτικά, νηπιαγωγεία αλλά και σε γυμνάσια λύκεια), και οι ίδιοι οι δάσκαλοι μας λένε ότι αυτή η κατάσταση θα λυθεί όχι νωρίτερα από τον Οκτώβριο αφού δεν υπάρχουν καθηγητές. Η ίδια δεν παραλείπει να ευχαριστήσει θερμά την ΔΕΥΑ και την προηγούμενη διοίκηση, όπως και το προσωπικό, που με μια γενναία δωρεά αξίας 4.000 ευρώ τους έδωσε τη δυνατότητα να εξοπλίσουν το σχολείο τους με προτζέκτορες και άλλα χρήσιμα αντικείμενα.

Θα καλυφθούν τα κενά» υποστηρίζει η Περ/κη Δ/νση – Αντιδρούν οι γονείς!

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καλυφθούν κενά», διαβεβαίωσε μιλώντας στον «Π.Λ.» η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Βασιλική Βόντσα, καθώς όπως υποστηρίζει, εγκρίθηκαν περισσότερες θέσεις μέσω ΕΣΠΑ από ότι πέρυσι και πως αισιοδοξεί ότι οι θέσεις που τώρα είναι κενές για τα σχολεία αυτά θα καλυφθούν.

Οι γονείς των παιδιών, από την πλευρά τους, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την αδυναμία έναρξης των μαθημάτων στο ειδικό σχολείο, αλλά και σε όλες τις ειδικές δομές, όπως τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του συλλόγου ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ, Σάκης Λότσιος. Τα παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, ενώ περίπου 25 παιδιά ηλικιών από το τέλος του δημοτικού μέχρι και τα 18 έτη που θα παρακολουθούσαν μαθήματα, απλά κάθονται στο σπίτι με τους γονείς τους. Το ίδιο πρόβλημα και στην πρωτοβάθμια με τους δασκάλους για τα μικρά παιδιά, ενώ οι γονείς κραυγάζουν το αυτονόητο: «Τα παιδιά μας είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού….Δεν έχουμε σχολεία και υποδομές. Τα παιδιά μας, ακόμα και να τελειώσουν το Ειδικό Γυμνάσιο, που θα πάνε; Τι θα κάνουν; Δεν φροντίζει κανείς για την επόμενη δομή», λέει μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Κοζάνης: Ευχαριστήριο για δωρεά 4.000 ευρώ

«Η Διευθύντρια του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κοζάνης            και ο Σύλλογος  Γονέων του ευχαριστούν θερμά τον απελθόντα Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ κ. Μανώλη Παφίλη, τη νυν Πρόεδρο της Δ.Ε.ΥΑ.Κ  κ. Νούλα Τουμπουλίδου ,το Διοικητικό της Συμβούλιο και τους εργαζομένους της, για τη γενναία προσφορά τους προς το Σχολείο μας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. μέσω του   Διοικητικού της Συμβουλίου προσέφεραν το δώρο που δικαιούνταν για τη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των   παιδιών τους, υπέρ του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου. Το ποσό αυτό, που ανέρχεται σε 4000 €,  διατέθηκε  για τον εξοπλισμό του Σχολείου  με απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό και τεχνολογική υποστήριξη . Η προσφορά αυτή θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τη νέα σχολική χρονιά.

Και εφέτος, κατά την τρίτη χρονιά της λειτουργίας του,  το Σχολείο  στεγάζεται φιλοξενούμενο στο Γυμνάσιο Άνω Κώμης,  λόγω έλλειψης  χώρων στην πόλη της Κοζάνης. Ευελπιστούμε να προχωρήσουν οι ενέργειες για τη μόνιμη στέγασή του  στον ιστό της πόλης  (όπως ορίζει το Φ.Ε.Κ. ίδρυσής του) για να καλύψει εκπαιδευτικές ανάγκες χρόνων για την ευρύτερη περιοχή της.

Η Διευθύντρια
Μ.Χ.Παπαγεωργίου»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.