Ημερίδα στη Σιάτιστα: «Ελεγείες – πολεμικά θούρια στην ελληνική ποίηση Από τον 7ο αιώνα π.Χ. ως τις μέρες μας»



Η  Φιλολογική Ημερίδα με θέμα «Ελεγείες-πολεμικά θούρια στην  ελληνική ποίηση Από τον 7ο αιώνα π.Χ. ως τις μέρες μας», πραγματοποιήθηκε  στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου  με  επιτυχία.   

Το κοινό  επί δυόμιση ώρες παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των  ομιλητών και απόλαυσε τον επιστημονικό λόγο που εκλαϊκευμένος άγγιξε όλους, μυημένους και αμύητους.

Ο Ανδρέας Λάζαρης  Διδάκτωρ   Φιλολογίας  με  «Τα Θούρια του Καλλίνου Εφέσιου και του Τυρταίου».
          
Ο Αναστάσιος Δάρδας  Διδάκτωρ Ιστορικής Θεολογίας, Α.Π.Θ  με το  «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια. Το προοίμιο του Ακαθίστου Υμνου»
          
Ο Γιάννης Μότσιος  , Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  με το

«Η ιδεολογική και αισθητική λειτουργία του επιθέτου νέος,  καινούργιος  στην ποίηση της Εθνικής Αντίστασης»      
          
Αναφορά και απαγγελία του Θούριου του Ρήγα έκανε ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Μάνιος
        
Η αισθητική απόλαυση  κορυφώθηκε από την ψαλμωδία του Ακάθιστου  Ύμνου  και τα τραγούδια «Θούριος»  και « Άκρα του τάφου σιωπή» των μαθητών του  Μουσικού Σχολείου με τη διεύθυνση  του  καθηγητή Ανδρέου Στέργιου.  Ενώ η χορωδία των γυναικών της Κρανιάς Γρεβενών εντυπωσίασε με την ερμηνεία κλέφτικων και αντάρτικων τραγουδιών.
        
Στη συνέχεια  ο  ηθοποιός, εκφωνητής και ποιητής Κώστας Γιαλίνης   καθήλωσε το κοινό  με την εκπληκτική του φωνή απαγγέλλοντας ποίηση (Καλίνου, Τυρταίου, Σεφέρη ) και τραγουδώντας μοναδικά, αντιστασιακούς στίχους.
           
Η Βιβλιοθήκη ευχαριστεί τη ΔΗ.Κ.Ε.ΒΟ για τη συνεισφορά της και την επιχείρηση «Σιάτιστα Αειφόρος» Ιωάννης  Τιούκαλιας  κ Σια για τη δωρεά όλων των τύπων κρασιού στο γεύμα των φιλοξενηθέντων.
           
Ιδιαίτερα ευχαριστήρια στη βασική χορηγό της ημερίδας που θέλει να παραμείνει ανώνυμη.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ  ΜΑΝΟΥΣΕΙΑ»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.