ΑΧΕΠΑ Κοζάνης: Συμμετοχή του τμήματος στον εορτασμό της αρχής του θρησκευτικού έτους στο Φανάρι



Το τμήμα ΑΧΕΠΑ HJ-15 «Ι. Τράντας» Κοζάνης, εκπροσωπούμενο από τον Προέδρο του Ευάγγελο Καζάκο, συμμετείχε το διήμερο 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου 2013, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αρχής της Ινδίκτου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.    

Η 1η Σεπτεμβρίου καθορίστηκε από τους Βυζαντινούς χρόνους ως η Αρχή της Ινδίκτου δηλαδή του εκκλησιαστικού έτους ενώ κατά τα τελευταία χρόνια συνεορτάζεται, μετά από πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Ημέρα του Περιβάλλοντος από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον Εσπερινό της 31ης Αυγούστου στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλί χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και κορυφώθηκαν την επόμενη μέρα με τη Θεία Ακολουθία της Ινδίκτου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσσης κ. Ελπιδοφόρο, διευθυντή της Σχολής, και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επαναλειτουργία Σχολής και τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων για την διεξαγωγή συνεδρίων και φιλοξενία συνέδρων, καθώς και για το ρόλο της Αδελφότητας της ΑΧΕΠΑ στην πραγματοποίηση του έργου αυτού.

Το τμήμα της ΑΧΕΠΑ Κοζάνης, συνεισέφερε, όπως και το σύνολο των Τμημάτων σε Ευρώπη και Αμερική, στη επικείμενη δωρεά προς το Πατριαρχείο, με σκοπό την αγορά ενός ηλεκτρικού αμαξιδίου, που θα χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις του Πατριάρχη κατά τις επισκέψεις του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, καθώς απαγορεύεται η χρήση συμβατικών οχημάτων.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της εξαμελούς αντιπροσωπείας μελών του Προεδρείου της Περιφέρειας 25 ΑΧΕΠΑ Ελλάδας, περιλάμβανε μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, μέλη του τοπικού τμήματος της ΑΧΕΠΑ,  καθώς και θεσμικούς παράγοντες της ελληνικής παροικίας στην Κωνσταντινούπολη. Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ως επιτυχής καθώς συνέβαλε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των υπαρχόντων δεσμών μεταξύ της ΑΧΕΠΑ και του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ενώ πιστεύεται ότι θα αποτελέσει την απαρχή της ανάληψης κοινών δράσεων που αφορούν στα θέματα της Ελληνικής Ομογένειας.  

Επικοινωνία: ahepa.kozani@gmail.com, www.ahepahellas.org

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.