Ραχήλ Μακρή: Υγειονομική βόμβα καταγγέλλεται ότι αποτελούν τα σκουπίδια στο κέντρο της πόλης της ΠτολεμαΐδαςΥποβολή Ερώτησης – Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων της τομεάρχου Περιβάλλοντος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτού Ν. Κοζάνης, κα Ραχήλ Μακρή
Ραχήλ Μακρή:  Υγειονομική βόμβα καταγγέλλεται ότι αποτελούν τα σκουπίδια στο κέντρο της πόλης της Πτολεμαΐδας.

Το απαράδεκτο φαινόμενο σωρών σκουπιδιών να βρίσκονται διασκορπισμένα σ’ έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης της Πτολεμαΐδας φέρνει στη Βουλή η Βουλευτής Ν. Κοζάνης, κα Ραχήλ Μακρή ύστερα από διαπιστώσεις της ιδίας και καταγγελίες πολιτών, σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου.

Προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα αυτά και να βρεθεί η προσφορότερη δυνατή λύση κατατέθηκε η υπ. αριθμ πρωτ 1343/191/5-9-2013 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.
    
Τόσο η κεντρική διοίκηση, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ανωτέρω φαινόμενο, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με εικόνα Ευρωπαϊκής Πόλης, υποβαθμίζει το εμπορικό κέντρο και δημιουργεί πιθανά προβλήματα στην υγεία των πολιτών καθώς και στην οικονομική και εμπορική ζωή της Πτολεμαΐδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης-ΑΚΕ.

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
 Βουλευτής  Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ –  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Υπεύθυνη Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής                                                                                                          
ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΚΕ
Προς τους κ.κ Υπουργούς: Εσωτερικών
                         Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής
                      Δικαιοσύνης
                      Υγείας
                      Προστασίας του Πολίτη       
Κοινοποίηση: Επιθεωρητές Περιβάλλοντος
                         Επιθεωρητές Υγείας
                 Εισαγγελία Κοζάνης                                    

ΘΕΜΑ: «Υγειονομική βόμβα καταγγέλλεται ότι αποτελούν τα σκουπίδια στο κέντρο της πόλης της Πτολεμαΐδας .»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου στις 30 Αυγούστου και στις 2 Σεπτεμβρίου 2013 πολίτες της πόλης της Πτολεμαΐδας καταγγέλλουν την δημοτική αρχή της πόλης για το απαράδεκτο φαινόμενο σωρών σκουπιδιών να βρίσκονται διασκορπισμένα σ’ έναν από τους κεντρικότερους δρόμους.

Αναλυτικότερα το δημοσίευμα του kozan.gr  στις 30 Αυγούστου , 2013 03:04 μμ  

[“Η γειτονιά μας έχει γίνει η χωματερή του κέντρου”,δηλώνει ένας αγανακτισμένος δημότης που διατηρεί κατάστημα επί της οδού Νοσοκομείου στην Πτολεμαΐδα. “Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός, αλλά για μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται δύο και τρεις φορές σε καθημερινή βάση”αναφέρει χαρακτηριστικά στο kozan.gr. Όπως μπορείτε να δείτε κι από τη φωτογραφία που μας έστειλε, η κατάσταση δείχνει τραγική και σίγουρα δε συνάδει με την εικόνα ενός δήμου, του βεληνεκούς της Εορδαίας, που υποτίθεται σε ζητήματα αντιμετώπισης της καθημερινότητας διαθέτει τη στοιχειώδη οργάνωση.

“Δε μπορεί να συγκεντρώνονται εδώ όλα τα σκουπίδια των καταστημάτων εστίασης του κέντρου. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, η δυσωδία είναι ανυπόφορη, έχουμε γεμίσει μύγες και κάθε λογής έντομα παντού και κανείς δε νοιάζεται. Επιτέλους ας κάνει κάτι η δημοτική αρχή. Ας τοποθετήσει περισσότερους κάδους και σε κάποια άλλα σημεία (πλησίον των καταστημάτων εστίασης, αν τολμά, αφήνοντας τις δημόσιες σχέσεις)  ή τουλάχιστον τα συνεργεία της υπηρεσίας καθαριότητας να περνούν με μεγαλύτερη συχνότητα από το συγκεκριμένο σημείο. Έχω κι εγώ μαγαζί και δε μπορώ να ανεχτώ άλλο αυτή την κατάσταση επειδή κάποιοι για πολιτικές σκοπιμότητες, αδυνατούν ή δε θέλουν να βάλουν μια τάξη σ’ αυτό το μπάχαλο”, σημειώνει όλο αγανάκτηση.

Όπως μας διευκρινίζει, η πρώτη φωτογραφία (πάνω αριστερά) είναι γύρω στις 10:00 – σήμερα – το πρωί, λίγο πριν η υπηρεσία καθαρισμού του δήμου μαζέψει τα σκουπίδια και η δεύτερη λίγες ώρες αργότερα, ώρα 14:00, όπου, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε η εικόνα δεν απέχει πολύ εν συγκρίσει  με την πρώτη.]

Τα καταγγελλόμενα στο ανωτέρω δημοσίευμα παρουσιάζονται στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται. Το γεγονός φαίνεται να αποτελεί υγειονομική βόμβα, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει την εικόνα της πόλης, το εμπορικό κέντρο και δημιουργεί προβλήματα στην οικονομική και εμπορική ζωή της Πτολεμαΐδας και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με εικόνα Ευρωπαϊκής Πόλης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Αληθεύουν τα καταγγελλόμενα στα δημοσιεύματα;
2. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, τι προτίθεστε να πράξετε για το συγκεκριμένο θέμα;
3. Υφίσταται συνεργασία και ενημέρωση από την αρμόδια δημοτική αρχή για τις  καταγγελίες αυτές και αν ναι ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους σκουπίδια που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών βρίσκονται διασκορπισμένα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης; Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες δημοτικές αρχές για την επίλυση του προβλήματος ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών;
4. Έχουν κινηθεί οι απαιτούμενες διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες για την διερεύνηση τυχών ευθυνών από πράξεις ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της πόλης;
5. Προτίθεστε να  δώσετε εντολή για διενέργεια έρευνας στους επιθεωρητές περιβάλλοντος και υγείας για το θέμα αυτό;
6. Γνωρίζουν οι αστυνομικές αρχές της πόλης το θέμα αυτό και αν ναι τι έχουν πράξει;

Επίσης ζητείται και η κατάθεση των σχετικών εγγράφων καθώς και τα οικονομικά στοιχεία εσόδων από τα τέλη καθαριότητας και εξόδων για τις σχετικές εργασίες με αναλυτικές καταστάσεις του Δήμου Εορδαίας για τα έτη 2012 και 2013.

Αθήνα,  4/9/2013
    Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.