Δήλωση Ευγενίας Ουζουνίδου για την αύξηση των κόκκινων δανείωνΣοκ και δέος προκαλεί η ξέφρενη πορεία που ακολουθεί ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια) στην Ελλάδα, αφού από το πρώτο τρίμηνο του 2012 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε κατά, περίπου, 10 ποσοστιαίες μονάδες, όπως προκύπτει από την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρέν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως η πολιτική που εφαρμόζουν τρόικα και κυβέρνηση εκτός από αδιέξοδη είναι και καταστροφική για την κοινωνία και τον πολίτη, ενώ για ακόμη μια φορά ο δανειολήπτης αναδεικνύεται στον πιο αδύναμο κρίκο.

Είναι κάτι παραπάνω από ανάγκη να μπει τέλος τώρα στην ξέφρενη αύξηση των κόκκινων δανείων. Είναι αναγκαία τώρα, παρά ποτέ:

*Η ολική διαγραφή των χρεών εκείνων που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, των ανέργων, των ατόμων με αναπηρία, των αρρώστων και των υπερηλίκων.

* Η μερική διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων που είχαν τα λαϊκά νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες λόγω των μνημονιακών πολιτικών.

* Η περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικού διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μηνιαίου εισοδήματός τους και η απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης με οριστική διαγραφή του υπόλοιπου αυτού, σε ετήσια βάση.

* Η εκλογίκευση των επιτοκίων, δηλαδή, η μείωση των επιτοκίων ειδικά στις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια που είναι ιδιαίτερα ληστρικά.

* Το πάγωμα της διαδικασίας κατάσχεσης και  αναγκαστικής εκτέλεσης και είσπραξης από τις τράπεζες, όταν προσφεύγει σε αυτές ο δανειολήπτης και ζητάει εναγωνίως ρύθμιση των δανείων του.

*Η ριζική αλλαγή του «Τειρεσία».

* Η θέσπιση αναγκαστικών κανόνων, ώστε οι τράπεζες αναγκαστικά να δέχονται αυτές τις ρυθμίσεις και όχι να επαφίεται στην καλή τους θέληση η λύση ή στο να πάει να βρει το δίκιο του ο δανειολήπτης στο δικαστήριο.

Την ώρα που κυβέρνηση και τρόικα βουλιάζουν την ελληνική κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να μη βρεθεί κανείς και καμιά μόνος και μόνη απέναντι στην κρίση και τις τράπεζες, να μη χάσει κανείς το σπίτι του για χρέη 1.000 – 2.000 ή 5.000 ευρώ. Θα κάνουμε ο τιδήποτε αυτές οι προτάσεις να γίνουν υπόθεση του ίδιου το λαϊκού κινήματος και αύριο, με άλλους συσχετισμούς και άλλα δεδομένα, μέσα στη Βουλή και στην κοινωνία, να γίνουν και νόμος του κράτους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.