Αμύνταιο: Νέα κινητοποίηση για την απομάκρυνση των στρατιωτικών μονάδων



Παραιτήσεις Δημάρχου, Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου και φορέων του Αμυνταίου

Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν την Παρασκευή οι αρχές και οι κάτοικοι του Δήμου Αμυνταίου αποκλείοντας την πύλη του στρατοπέδου “Παπαπέτρου”, για να αποτρέψουν την μετακόμιση της Α΄ Επιλαρχία Αναγνωρίσεων (ΕΑΝ) από το Αμύνταιο, καθώς μετά την προσωρινή αναστολή της απόφασης μετακίνησης της Α’ ΕΑΝ από το στρατόπεδο Αμυνταίου στην Κομοτηνή, η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποφάσισε την απομάκρυνση της μονάδας από το Αμύνταιο.

Συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το στρατόπεδο διαμαρτυρόμενοι για τη μετακίνηση της Α’ ΕΑΝ και το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του στρατοπέδου, ενώ κλειστά ήταν χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα περισσότερα καταστήματα του Αμυνταίου.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν για πολλές ώρες έξω από το στρατόπεδο, οι διαδηλωτές άρχισαν μάλιστα να πυκνώνουν τις μεσημεριανές ώρες, παρεμποδίζοντας τα στρατιωτικά μεταγωγικά, ενώ η δημοτική αρχή Αμυνταίου ζητούσε επίμονα να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας του Αμυνταίου. «Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλω τις παραιτήσεις σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Τοπικής Κοινότητας που έχω στα χέρια μου μαζί με τη δική μου», δήλωσε στον «Π» ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης και σημείωσε ότι ο εμπαιγμός της τοπικής κοινωνίας του Αμυνταίου είναι τέτοιος που σε παραίτηση προχωρά επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος Αμυνταίου.

Στο μεταξύ, πρόταση για παραίτηση όλων των αιρετών στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γιώσκος στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι η προσωρινή αναστολή είχε αποφασιστεί λόγω των κινητοποιήσεων του Δήμου, των φορέων και των πολιτών του Αμυνταίου, αλλά τελικά παρά τις συντονισμένες προσπάθειες και την έντονη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, η τελική απόφαση για μετακίνηση της μονάδας είναι ειλημμένη καθώς υπάρχει σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ και επρόκειτο χθες να ξεκινήσει η μεταφορά των αρμάτων και εξοπλισμού.

Εν όψει των νέων εξελίξεων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης έκτακτη σύσκεψη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου, στην οποία παραβρέθηκε σύσσωμη η δημοτική αρχή Δήμου Αμυνταίου και της Δημοτικής Ενότητας Αμυνταίου, οι οποίοι έχουν στο μεταξύ καταθέσει τις παραιτήσεις τους στον δήμαρχο Μάκη Ιωσηφίδη, καθώς επίσης οι βουλευτές Π.Ε. Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Γερμανίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Δημήτρης Ηλιάδης και Χρήστος Ευαγγέλου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Γιώσκος, Ιωάννης Κιοσές και Χρήστος Ναούμ, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμυνταίου κ. Τρύφων Γρομπανόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου κ. Βασίλης Μπούτσης, εκπρόσωποι άλλων φορέων και πολλοί πολίτες.

Στη σύσκεψη επαναδιατυπώθηκε η αντίδραση των φορέων του Αμυνταίου στη μετακίνηση μίας στρατιωτικής μονάδας, καταδικάστηκε η στείρα αντίληψη του Αθηνοκεντρικού κράτους ότι μπορεί χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό να παίζει με το μέλλον των ακριτικών περιοχών, καθώς και η ασυνέπεια λόγων και έργων της ηγεσίας του Ελληνικού Στρατού.

«Το ποτήρι ξεχείλισε» δήλωσε ο δήμαρχος Αμυνταίου και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, σε θέσεις κλειδιά για τις τύχες της χώρας βρίσκονται άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ενώ η πατρίδα βρίσκεται σε δεινή θέση κάποιοι εξακολουθούν τις παλιές πρακτικές των παρεμβάσεων για τον καθορισμό της δομής των ενόπλων δυνάμεων με βάση τοπικιστικού χαρακτήρα μικροσυμφέροντα. Παραιτούμαστε για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος του τόπου μας. Αυτά οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα και πρέπει κάποτε να σταματήσουν».

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.