1.000 θέσεις στη Δυτική Μακεδονία από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας



Κλιμάκωση των προσλήψεων μέσα στο χρόνο για καλύτερη αξιοποίηση και καλύτερο αποτέλεσμα,  ζητά ο δήμαρχος Κοζάνης, Λ. Μαλούτας

Στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται να ανακοινωθούν σχεδόν 1.000 θέσεις σε τρεις δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, από τις 45.000 πανελλαδικά, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στους δύο μεγαλύτερους δήμους του νομού Κοζάνης, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ανακοινωθούν θέσεις και σε άλλους δήμους της χώρας και της περιοχής.

Τη γνωστοποίηση για την ανακοίνωση έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Το πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας θα υλοποιηθεί από δήμους και Επιμελητήρια, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, με πεντάμηνη απασχόληση για τους άνεργους που θα προσληφθούν. Στην ανακοίνωση της ερχόμενης εβδομάδας περιλαμβάνονται ο δήμος Κοζάνης με 462 θέσεις, ο δήμος Εορδαίας 296 και ο δήμος Καστοριάς 233, με την προσδοκία να δοθεί μία μικρή ανάσα, σε μια εποχή που η μαζική ανεργία «πνίγει» στην κυριολεξία πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανέργους και κυρίως νέους.

Ο «Π» απευθύνθηκε για το θέμα στο δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη της σωστής αξιοποίησης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, γι’ αυτό είπε ότι οι προσλήψεις «πρέπει να γίνουν  σε δύο δόσεις» και «όχι να γίνουν όλες μαζί μέσα στο χειμώνα». Με δεδομένο ότι η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει τον Σεπτέμβριο, οι προσλήψεις παραπέμπονται για το χειμώνα. «Αν πάρουμε 462 ανθρώπους μέσα στο χειμώνα, είναι φανερό ότι λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σωστά. Ο αριθμός είναι ικανοποιητικός, αλλά πρέπει οι προσλήψεις να γίνουν με μία κλιμάκωση μέσα στο χρόνο, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να επιτελέσουμε το καλύτερο δυνατό έργο, γιατί η Κοζάνη δεν είναι Χανιά, ώστε να μπορούν τα συνεργεία να δουλεύουν ολόκληρο το χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Μαλούτας. Άλλωστε, παραδέχτηκε ότι πέρυσι που είχαν προσληφτεί όλοι οι εργαζόμενοι, 300 στον αριθμό μέσα στο χειμώνα, δεν παρήχθη το καλύτερο αποτέλεσμα. Η παράμετρος που θέτει ο δήμαρχος Κοζάνης είναι σημαντική και φυσικά ισχύει και για τους δήμους Εορδαίας και Καστοριάς, καθώς και σε όλους τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, στους οποίους θα επεκταθεί το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας απευθύνεται σε ανέργους και αναμένεται να διατεθούν έως το τέλος του έτους 170 εκατομμύρια ευρώ για δικαιούχους, μέλη οικογενειών που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Οι περισσότερες θέσεις του προγράμματος, κατανέμονται σε Αθήνα, 1.865 και Θεσσαλονίκη, 1.010.  Ακολουθούν ο Δήμος Πάτρας με 845, Ρόδος 674, Κέρκυρας με 694, Ηρακλείου Κρήτης με 688 Λάρισας με 607, Ιωαννίνων 599, Λέσβου με 566, Βόλου με 538, Πειραιά με 455, Χανίων με 457, Κοζάνης 462, Χαλκίδας με 434, Περιστέρι με 385,  Αγρινίου 365, Λαμίας 353, Κορδελιό – Εύοσμος με 314, Παύλου Μελά 307, Τρικκαίας 302, Αλεξανδρούπολης 296, Εορδαίας 296, Αχαρνών 296, καβάλας 286, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλαμαριάς 284, Καλλιθέας 278, Κομοτηνής, 269 Κατερίνης 267, ,Ζακύνθου 266, Ξάνθης 262, Νέαπολη – Συκεών 260, Κερατσινίου – Δραπετσώνας 253, Ρεθύμνου, 247, Γλυφάδας 242, Δράμας 238, Σερρών 238, Κεφαλλονιάς 234, Καστοριάς 233, Άρτας 230, Πυλαίας – Χορτιάτη 220.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι, νέοι άνεργοι, μακροχρόνια άνεργοι, βραχυχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας πλέον ή μέλη οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ.

Μετά την προκήρυξη της επόμενης εβδομάδας, πρόκειται στη συνέχεια να προκηρυχτούν θέσεις και σε άλλους δήμους της χώρας, σε όλες τις περιφέρειες, φυσικά και στη Δυτική Μακεδονία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.