Με καθολική συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών γιορτάστηκε στη Σιάτιστα το μοναδικό έθιμο των καβαλάρηδων



Με καθολική συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών γιορτάστηκε στη Σιάτιστα το Δεκαπενταύγουστο η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και παράλληλα τιμήθηκε το μοναδικό έθιμο των καβαλάρηδων.

Η Σιάτιστα ντύθηκε στα γιορτινά της και με τους καβαλάρηδες να κλέβουν για άλλη μία φορά την παράσταση, κράτησε ζωντανή μια παράδοση αιώνων σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ συμμετοχής με 245 άλογα να παρελαύνουν μπροστά από το πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Με τη συνοδεία παραδοσιακών ήχων και το λιαστό κρασί να ρέει άφθονο, το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το βράδυ σε όλες τις γειτονιές της Σιάτιστας.

Οι καβαλάρηδες νωρίς το πρωί προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας, στο Μικρόκαστρο, όπου τελέστηκε η θεία λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου και στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευσή της.

Το έθιμο των καβαλάρηδων παρακολούθησαν οι Υφυπουργοί Παιδείας και Μεταφορών, Κώστας Γκιουλέκας και Μιχάλης Παπαδόπουλος, η Βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, η Δήμαρχος Βοΐου, Παναγιώτα Ορφανίδου και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.