Κοζάνη: Η δικαιοσύνη όπως την κατάντησαν είναι και τυφλή και κουφή – Του Παναγιώτη Καπλάνογλου



Δεν είμαι άνθρωπος τον δικαστηρίων στα 57 μου χρόνια ούτε κλήση για παράνομη στάθμευση δεν έχω πάρει, βρέθηκα λoιπόν σαν κατηγορούμενος εχθές από τη ΔΕΗ και μου επιβλήθηκε ποινή 35 μέρες γιατί σύμφωνα με την μήνυση ξυλοκόπισα τους υπαλλήλους της διότι μου έκοψαν το ρεύμα στο κατάστημα μου. Και αυτό γιατί δεν καταχωρήθηκε η πληρωμή που είχα κάνει πριν 16 μέρες από λάθος του συστήματος της ΔΕΗ, το οποίο και εντόπισαν μετά τη διακοπή και με επανασυνδέσαν το ρεύμα την ίδια ημέρα, αφού βέβαια πήγα και διαμαρτυρήθηκα.

Δε θα σταθώ στην υπόθεση μου, δεν είναι αυτός ο λόγος που αποφάσισα να γράψω, αλλά αυτά που έζησα εχθές στα δικαστήρια με σόκαραν.

Αν στο όνομα του λαού απονέμεται έτσι η δικαιοσύνη δυστυχώς έχουμε πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα σαν κοινωνία και σαν έθνος.

Βρέθηκα λοιπόν πρωί πρωί στην αίθουσα και περιμένοντας την σειρά μου, παρακολούθησα όλες τις προηγούμενες υποθέσεις καθώς και τον τρόπο που δίκαζε ο δικαστής και τη στάση των δικηγόρων ως προς τη διαδικασία.

Τα συμπεράσματα μου:

Ένας δικαστής πανέξυπνος, γνώστης της επιστήμης του και πάνω από όλα μου έδωσε την εντύπωση ενός έντιμου ανθρώπου με φιλότιμο και χιούμορ.

Αλλά ανέβηκε στην έδρα στης 9+30 το πρωί με 89 υποθέσεις που έπρεπε να δικάσει μέσα στη ήμερα.

Δικηγόροι που σου δίναν την εντύπωση ότι αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να τελειώσουν και να φύγουν άσχετα από την έκβαση της υπόθεσης και πάνω από όλα να μην κοντράρουν τον δικαστή ακόμα και όταν σχεδόν τους αφαιρούσε το λόγο και με συνοπτικές διαδικασίες τελείωνε την υπόθεση τους και ανακοίνωνε την ετυμηγορία του.

Στο πρόσωπο του δικαστή έβλεπες το άγχος της μάχης με το χρόνο και την προσπάθεια του να δικάσει όσο πιο δίκαια του επέτρεπε η διαδικασία και η 89 υποθέσεις που έπρεπε να τελειώσει.

Αν όμως ξεκινούσε με λάθος εκτίμηση, ήταν τόσο ασφυκτικά τα περιθώρια που έδινε στον εαυτό του, που δυστυχώς δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει την γνώμη του.

Και αυτά από έναν δικαστή που όπως ανέφερα πιο πάνω δεν του βρήκα  ψεγάδι, εκτός από το ότι δέχεται να απονέμει δικαιοσύνη κάτω από αυτές τις συνθήκες εργασίας πού του επιβάλει ένα άθλιο πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην τηρεί  το γράμμα του νόμου και της ορθής διαδικασίας ώστε να αποδίδει το δίκαιο χωρίς λάθη και αδικίες.

Η απορία μου και η ένσταση μου είναι: Γιατί δεν διαμαρτύρονται, γιατί δεν αντιδράνε δικηγόροι και δικαστές; Πώς επιτρέπουν στον εαυτό τους να κινδυνεύουν να στείλουν άδικα ανθρώπους στις φυλακές; Πως δέχονται από λάθος κρίση να αδικούν πολίτες που με λαχτάρα προστρέχουν στα δικαστήρια να βρουν το δίκαιο τους;

Καπλάνογλου Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα στο news.kozaninet.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.