Το River Party και η ιστορία του…

Ο Δημήτρης Κουτσομύτης θυμάται…

«Νεστόριο 30 χλμ.» έγραφε η ταμπέλα έξω από την Καστοριά στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Σήμερα έχει διορθωθεί, γράφει 25 χλμ., την ακριβή απόσταση. Την παρατήρηση αυτή κάνει ο Δημήτρης Κουτσομύτης, κάτοικος της περιοχής – ανήσυχος νέος τότε και από αυτούς που
συμμετείχαν στο πρώτο πάρτι που διοργανώθηκε στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα.

Αυτό που σήμερα έχει εξελιχθεί στο River Party, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας. «Εκείνη την εποχή ακόμη και οι ταμπέλες ήταν λάθος και φυσικά το μέρος δεν θύμιζε σε τίποτα αυτό που είναι σήμερα. Τα χωριά, τότε, είχαν ακόμη πολύ κόσμο, νεολαία που δεν είχε πολλά πράγματα να κάνει. Οι μετακινήσεις ήταν ακόμη δύσκολες, δεν μπορούσες να κατέβεις εύκολα στην Καστοριά και οι νέοι αναζητούσαν διεξόδους και τρόπους διασκέδασης. Και λεφτά υπήρχαν τότε».

Ο Δημήτρης Κουτσομύτης εξηγεί ότι σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας υπήρχε ευμάρεια λόγω της μεγάλης παραγωγής γούνας. Και θέλοντας να τονίσει την οικονομική άνεση της νεολαίας, υπογραμμίζει ότι το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη στην Ελλάδα ήταν 500 δραχμές και στην Καστοριά 5.000! Μια τέτοια βραδιά αναζήτησης… ξεφαντώματος στήθηκε το πρώτο πάρτι το καλοκαίρι του 1978. Εως το 1984, όταν διοργανώθηκε το πρώτο Φεστιβάλ, θυμάται ο Δημήτρης Κουτσομύτης, αυτές οι καλοκαιρινές γιορτές γίνονταν με πικάπ και με το κέφι των νέων της περιοχής.

Το 1985 ο Δημήτρης Κουτσομύτης και η παρέα του αποφασίζουν να κάνουν την πρώτη απόπειρα διοργάνωσης φεστιβάλ στο ποτάμι. «Καλέσαμε τους Blues Gun, μερικά λαϊκά συγκροτήματα για να έχουμε και κάποια εμπορικότητα και τις Τρύπες. Η συμφωνία μάλιστα ήταν να πληρώνονταν μόνο αν βγάζαμε χρήματα. Ηταν μια μαγική συναυλία. Ολα πήγαν καλά και τα έξοδα βγήκαν».

Στο πέρασμα των χρόνων το Φεστιβάλ άλλαξε μορφή αρκετές φορές. Τα εμπορικά σχήματα που ανέβαιναν αντιμετωπίζονταν με σκληρότητα από τους χιλιάδες κατασκηνωτές που είχαν γίνει φαν αυτής της ποταμίσιας μουσικής γιορτής. Πολλές φορές, ονόματα της παραλιακής που ανέβηκαν για να τραγουδήσουν δέχθηκαν από τους θεατές επίθεση με κουτάκια μπίρας και αναψυκτικά. Ανάλογες μεταπτώσεις είχε περάσει και το

Φεστιβάλ του Αρδα, ένα ακόμη μεγάλο φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και έχει κλείσει 25 χρόνια ζωής.

Το 2010 ο Δήμος Νεστορίου αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάληψη της διοργάνωσης. Η ταυτότητα του River Party επανήλθε. Ο νυν παραγωγός Διονύσης Ποτσολάκης λέει: «Τα σχήματα που παίζουν είναι από τον έντεχνο, ροκ χώρο. Θέλαμε να δώσουμε πάλι χαρακτηριστικά που να θυμίζουν τις καλές εποχές αυτής της γιορτής». Και φυσικά, η ανταμοιβή δεν άργησε να έρθει. Υστερα από 35 χρόνια η περιοχή, τις ημέρες του Φεστιβάλ, αποκτά ιδιαίτερη κινητικότητα καθώς περισσότερα από 50.000 άτομα κατασκηνώνουν ή αναζητούν κατάλυμα στους γύρω ξενώνες και τα ξενοδοχεία της περιοχής. Η επισφράγιση της επιτυχίας του Φεστιβάλ υπογραμμίζεται από την κατάταξή του στη 12η θέση στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ του Europe Festival Awards 2012 αλλά και από την «εξαφάνιση», μέσα σε λίγες ώρες, των 1.000 πενθήμερων εισιτηρίων από την ηλεκτρονική τους κυκλοφορία.

Οι μουσικές γιορτές στο River Party αρχίζουν σήμερα Τετάρτη 31 Ιουλίου και τελειώνουν στις 4 Αυγούστου. Την αυλαία ανοίγουν αύριο οι DUB Inc., Σ. Μάλαμας, Γ. Αγγελάκας, Tricky Pony, Γ. Χριστοδούλου, C. Roussow. Την Πέμπτη εμφανίζονται οι James, Ν. Μποφίλιου, Υπόγεια Ρεύματα και Θ. Ανεστόπουλος, Mikael Deltra, Π. Μουζουράκης, Burning Sticks. Την Παρασκευή 2 Αυγούστου: Μ. Φραγκούλης, Αλκ. Πρωτοψάλτη, Γ. Χαρούλης, Μ. Φαφούτη, Minor Project & Sma Rag Da. Το Σάββατο 3 Αυγούστου: Β. Παπακωνσταντίνου, Λ. Μαχαιρίτσας, Μπ. Στόκας, Δ. Σταρόβας, Γ. Ζουγανέλης, Μ. Πασχαλίδης, Imam Baildi, Rous.

Η ατμόσφαιρα το Σάββατο γίνεται ποπ με τη συνδρομή των Στ. Ρόκκου, Goin’ Through, Μίκρο.

polispress.gr
το είδαμε στο oladeka.blogspot.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.