Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους σφαγιασθέντες στο Κουρί Πτολεμαϊδας

Ο Δήμος Εορδαίας, οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΟΑΕΑ της Δυτικής Μακεδονίας και οι συγγενείς των θυμάτων σας καλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση μνήμης και τιμής των έξι σφαγιασθέντων στο Κουρί Πτολεμαϊδας, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, στις 5 Αυγούστου 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους αχρείους συνεργάτες τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Αυγούστου 2013 και ώρα 11 π.μ. στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (πάρκο πολύκεντρου-λαϊκή αγορά Πτολεμαϊδας). Συντονιστής της εκδήλωσης ορίζεται ο πρόεδρος του Π.Σ. της ΠΟΑΕΑ Δυτ. Μακεδονίας Απόστολος Αθανασιάδης.

Πρόγραμμα

11.00 Προσέλευση επισήμων
11.05 Επιμνημόσυνη δέηση
11.15 Χαιρετισμός δημάρχου
11.20 Κύρια ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον πρόεδρο της ΠΟΑΕΑ Γρεβενών Νικόλαο Τσιάτα.
11.35 Χαιρετισμοί- Απαγγελία ποιημάτων
11.45 Κατάθεση στεφάνων
11.55 Σιγή ενός λεπτού-Πένθιμο εμβατήριο «Επέσατε θύματα»
12.05 Εθνικός ύμνος
12.10 Λιτή δεξίωση στο χώρο του μνημείου
12.20 Πέρας εκδήλωσης

Σύμφωνα με το ιστορικό της ημέρας στις 5 Αυγούστου 1943 οι έξι σφαγιασθέντες της Εθνικής Αντίστασης, Έλλη Δημητριάδου (ετών 20), Δημήτρης Θεοδωρίδης (ετών 29), Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (ετών 30), Κων/νος Καραμπίνης (ετών 28), Δημήτριος Παπαδόπουλος (ετών 25), Ευστράτιος Ταζούδης (ετών 31) στήνουν τον παράνομο ασύρματό τους σε μια χαράδρα στο Κουρί Πτολεμαϊδας και ξεκινούν το ριψοκίνδυνο έργο τους.

Εκδίδουν προκηρύξεις, καθοδηγούν και οργανώνουν το λαό. Γρήγορα, όμως, γίνονται στόχος των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους, οι οποίοι με πάθος, μίσος και μανία τρέχουν τους συλλαμβάνουν και τους οδηγούν με τον πιο σκληρό κι απάνθρωπο φανατισμό στον πιο απαίσιο και φρικαλέο σφαγιασμό.

Αυτούς τους γενναίους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1941-44 τιμούμε όλοι μαζί, αρχές, λαός και αντιστασιακές οργανώσεις την Κυριακή 5 Αυγούστου 2012 και ώρα 11 π.μ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.