Συγχωνεύσεις κλινικών σε Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο



Το δ.σ. των διασυνδεομένων νοσοκομείων αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία τις συγχωνεύσεις ΜΕΘ, Ουρολογικής, Μαιευτικής και ΩΡΛ. Αντιδράσεις από το δήμο Κοζάνης

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ, αν και δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια για την ίδρυσή της, απασχολώντας μάλιστα και γιατρούς χωρίς να λειτουργεί, καταργείται και τυπικά.

Παράλληλα, συνολικά τέσσερις κλινικές του διασυνδεομένων νοσοκομείων Μαμάτσειο Κοζάνης και Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας συγχωνεύονται και θα λειτουργούν στη μία πόλη, πράγμα που σημαίνει ότι κλείνουν οι αντίστοιχες κλινικές στην άλλη πόλη. Οι αποφάσεις ελήφθησαν προχτές με οριακή πλειοψηφία σε συνεδρίαση του δ.σ. των διασυνδεομένων νοσοκομείων. Ειδικότερα αποφασίστηκε:

-Καταργείται και τυπικά η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Μαμάτσειου και θα λειτουργεί στο εξής σα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα.

Παράλληλα, θα λειτουργεί και θα εφημερεύει η ΜΕΘ του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου.

-Καταργείται η Ουρολογική Κλινική του Μαμάτσειου και θα λειτουργεί με εφημερία η Ουρολογική του Μποδοσάκειου.

-Η Μαιευτική Κλινική του Μαμάτσειου συγχωνεύεται με την αντίστοιχη κλινική του Μποδοσάκειου, η οποία θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και να εφημερεύει.

-Η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Μποδοσάκειου συγχωνεύεται με την αντίστοιχη κλινική του Μαμάτσειου, η οποία θα εφημερεύει.

Με τις αλλαγές αυτές καταργούνται οργανικές θέσεις και «κονταίνουν» τα νοσοκομεία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει προσεχώς, ίσως και ένα από τα δύο νοσοκομεία, εξέλιξη για την οποία γιατροί του ΕΣΥ εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, με μερικούς μάλιστα να σκέφτονται ακόμη και να ιδιωτεύσουν, αποχωρώντας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μετά την προαναφερόμενη απόφαση οι κλινικές που καταργούνται στην Κοζάνη ή στην Πτολεμαΐδα, θα λειτουργούν στην ουσία ως εξωτερικά ιατρεία και θα παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σε περίπτωση που απαιτηθεί εισαγωγή για θεραπεία ή εγχείρηση ο ασθενής θα μεταβεί στη Πτολεμαΐδα για τις περιπτώσεις της Μαιευτικής, Ουρολογικής, ΜΕΘ και στην Κοζάνη για την περίπτωση της ΩΡΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι έντονη η ενόχληση και η αντίθεση του δήμου Κοζάνης, ο οποίος αρκετές φορές αντιτάχθηκε στην κατάργηση κάθε οργανικής θέσης ή κλινικής στο Μαμάτσειο. Γι’ αυτό άλλωστε ο εκπρόσωπος του δήμου Κοζάνης στο δ.σ. του νοσοκομείου καταψήφισε την παραπάνω απόφαση για τις συγχωνεύσεις, ενώ το ίδιο έπραξε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Δε μένει να δούμε τις περαιτέρω αντιδράσεις της δημοτικής αρχής και του ίδιου του δημάρχου, ο οποίος αναμένεται να πάρει θέση και να τοποθετηθεί στο θέμα.

Απλώς, να υπενθυμίσουμε το θέμα της ΜΕΘ του Μαμάτσειου, για το οποίο ο «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» δημοσίευσε ουκ ολίγα ρεπορτάζ, καθώς ένα στολίδι με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, σε ειδικό χώρο στη νέα πτέρυγα, δεν αξιοποιήθηκε επί σειρά ετών, ενώ την ίδια στιγμή δαπανούνταν ποσά για αμοιβές διευθυντή ανύπαρκτης μονάδας. Στην κατά καιρούς επισημάνεις της εφημερίδας μας ότι οδηγείται σε κατάργηση μία μονάδα που ουδέποτε λειτούργησε, οι αρμόδιοι διέψευδαν, αλλά δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.