Τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων ενέκρινε το Δ.Σ. ΚοζάνηςΕνισχύεται και διευρύνεται ο ενεργειακός χαρακτήρας του Δήμου Κοζάνης

Θετική γνωμοδότηση επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων «Αιολικό Πάρκο «ΑΣΚΙΟ Ι» και «Αιολικό Πάρκο «ΑΣΚΙΟ ΙΙ», καθώς και των συνοδών τους έργων,  έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης που  πραγματοποίησε στις 22.07.2013 (Α.Δ.Σ: 455/2013 ΚΑΙ 456/2013).

Στόχος των έργων είναι η εκμετάλλευση του υψηλού Αιολικού δυναμικού της περιοχής, που αποτελεί ανεξάντλητο φυσικό πόρο, συμβάλλοντας στον γενικότερο περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του υπεδάφους και των υδάτινων πόρων της αντικατάστασης της παραγόμενης ενέργειας από συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και στην εξοικονόμηση καυσίμων προς όφελος της εθνικής οικονομίας

Το Αιολικό Πάρκο «ΑΣΚΙΟ Ι», ισχύος 24MW πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Κουρουμπά/Κορυφή/Βράχος, με την θέση του να βρίσκεται 13km βορειοδυτικά από την πόλη της Κοζάνης.  Ενώ ο  «Αιολικό Πάρκο «ΑΣΚΙΟ ΙΙ» συνολικής ισχύος 36MW θα εγκατασταθεί στην τοποθεσία «Στάνες/Ξηροπήγαδο/Σκοπιά» των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης, 12km βορειοδυτικά από την πόλη της Κοζάνης.

Αξίζει να σημειωθεί η τόνωση των τοπικών επιχειρήσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την δημιουργία των έργων , καθώς κατά τη φάση της κατασκευής θα χρησιμοποιηθούν εργολάβοι, εργατικό δυναμικό και μηχανήματα από τις γύρω περιοχές,  ενώ κατά τη φάση της λειτουργίας θα προσληφθούν μόνιμοι τεχνικοί από την τοπική κοινωνία για τη λειτουργία και συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλεφθεί η τόνωση που θα προσφερθεί στην τοπική αγορά ηλεκτρομηχανολογικού υλικού, τόσο κατά τη φάση κατασκευής, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του έργου.

Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι το 1,7% των ακαθάριστων εσόδων από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας θα καταβάλλεται δια νόμου ως ανταποδοτικό τέλος στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης στα διοικητικά όρια των οποίων θα εγκατασταθούν τα Αιολικά Πάρκα. Ακόμη, με το νέο νόμο περί «Επιτάχυνσης της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» (Ν.3851/04.06.2010 – ΦΕΚ Α’ 85) ορίζεται ότι ποσό μέχρι ποσοστού 1% επί της προ ΦΠΑ, τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές εντός των διοικητικών ορίων των Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων στις οποίες είναι εγκατεστημένο το Α/Π μέσω πίστωσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται να αποδίδουν ετήσιο ανταποδοτικό τέλος 107.000 ευρώ (ΑΣΚΙΟ Ι) και 173.850 (ΑΣΚΙΟ ΙΙ) ετησίως.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.