Ένα εναλλακτικό τετραήμερο στη φύση για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα! Βίντεο



Της Βάσως Σάφη από τον Πρωινό Λόγο:

Στα οροπέδια του Σινιάτσικου, σε ένα όμορφο, καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, στην ορεινή αλλά φιλόξενη Βλάστη Εορδαίας, πραγματοποιήθηκε και φέτος για ακόμη μια χρονιά το εναλλακτικό μουσικό φεστιβάλ των «Γιορτών της Γης», που αποτελούν την «άλλη πρόταση» του καλοκαιριού από την Κοζάνη σε όλη την Ελλάδα! Παρά την κρίση νέοι και νέες, στην πλειοψηφία τους, έδωσαν το «παρών» στις Γιορτές της Γης, περνώντας ένα τετραήμερο στη φύση, μακριά από έγνοιες και σκοτούρες!

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Βλάστης Μηνάς Δαλακιούρης, η προσέλευση του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Στην κατασκήνωση είναι αρκετός κόσμος και η Βλάστη είναι η εναλλακτική, μουσική, δροσερή πρόταση του καλοκαιριού. Είμαστε ό,τι καλύτερο για καλοκαίρι και παρόλη την αστάθεια του καιρού υπάρχει η συμμετοχή του κόσμου. Το φεστιβάλ είναι εναλλακτικό και έχει τον δικό του χαρακτήρα. Είναι μια πρόταση για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πόλη».  Όπως τόνισε ο ίδιος, οι επισκέπτες ήρθαν φέτος στη βλάστη από όλη την Ελλάδα και πλέον οι Γιορτές της Γης έχουν γίνει θεσμός για τη νεολαία.

Ικανοποιημένος τόσο από την προσέλευση του κόσμου όσο και από την ποιότητα του φεστιβάλ, το μουσικό κομμάτι αλλά και τον κόσμο, έμεινε και ο υπεύθυνος της Οικοτοπίας, και της διοργάνωσης, Σταύρος Υφαντής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για μια ακόμη χρονιά τα καταφέραμε! Οι γιορτές της γης έχουν αποκτήσει φήμη και καλό όνομα, ενώ στην επιτυχία του θεσμού συνετέλεσε και το φθηνό εισιτήριο». Όπως τόνισε ο ίδιος, η 13η χρονιά φάνταζε σαν «απίστευτο όνειρο» όταν ξεκινούσε ο θεσμός!

Από το συναυλιακό πρόγραμμα, το φεστιβάλ κράτησε το εναλλακτικό και βαλκανικό του στοιχείο. Την Πέμπτη εμφανίστηκε ο Βασίλης Βασιλάτος, οι Muscatrela και οι Radiosol. Την Παρασκευή οι Atribe, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Μπάμπης Μπατμανίδης και το Σάββατο οι «Σαν ξέμπαροι», οι Orkestar Celar Agusevi και Djembre Nights. Την Κυριακή ο κόσμος του φεστιβάλ πέρασε απίστευτα όμορφα με ένα μεγάλο γλέντι στο δάσος και τους Orkestar Celar Agusevi, που κατόρθωσαν να ξεσηκώσουν τους πάντες και να τους παρασύρουν στους ρυθμούς τους.

Όπως πάντα έτσι και φέτος, στο χώρο λειτούργησαν κάμπινγκ, παιδότοπος, περιβαλλοντικά παιχνίδια, συζητήσεις, θέατρο, παζάρι, σεμινάρια κρουστών, ενώ φέτος έγινε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στην κοινωνική οικονομία. Παράλληλα, λειτούργησαν εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές και ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως και ένα αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του «σουηδικού» υφαντουργείου, που αποτέλεσε ένα πρόδρομο μοντέλο κοινωνικής οικονομίας στην μετεμφυλιακή Βλάστη.

Τη διοργάνωση του φεστιβάλ των Γιορτών της Γης (ή αλλιώς Earth Festival, όπως είναι ευρύτερα γνωστό), είχε η Πολιτιστική Εταιρεία Βλάστης και η Οικοτοπία), ενώ για τη διοργάνωσή του εργάστηκαν αρκετοί εθελοντές από την περιοχή!

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.