Διαθεσιμότητα και τραπεζοκαθίσματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης



Συνεδρίασε τη Δευτέρα το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, στο οποίο μεταξύ άλλων συζητήθηκαν το θέμα της πιθανής μετάταξη των εργαζομένων της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων  στο κέντρο της πόλης.

Αναφορικά με τη μετακίνηση των δημοτικών αστυνόμων ο Δήμαρχος Κοζάνης  Λάζαρος Μαλούτας επισήμανε η « ίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας υπακούει σε μια λογική που σχετίζεται με την εμπέδωση ενός συστήματος ασφαλείας και την συχνότερη και καλύτερη επαφή με τους πολίτες, αντικείμενα τα οποία η Ελληνική Αστυνομία  λόγω φόρτου εργασίας δεν είχε την δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει, και παρ’ όλες τις αδυναμίες της είχε να επιδείξει αξιόλογο έργο, τόσο στην αστυνόμευση δημόσιων χώρων και ελεύθερων χώρων που συναθροίζονται παιδιά, όσο και του δημόσιου χώρου όπου αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, τον έλεγχο των παράνομων χωματερών, καθώς και μία σειρά από άλλες δραστηριότητες. Δεν καταλαβαίνω την σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας, δεν καταλαβαίνω ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί και πως θα βελτιώσει το γενικότερο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την αστυνόμευση γενικότερα».

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Aννα Νανοπούλου σημείωσε πως «η αγωνία των δημοτικών αστυνόμων είναι πολύ λογική ώστε να ξέρουν το εργασιακό τους μέλλον. Το ζήτημα είναι πως καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μια ιστορία προσλήψεων μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που ήταν με συγκεκριμένους όρους και συμβάσεις και οι δημοτικές αρχές εμφάνιζαν ως πρόσληψη ή πήγαιναν για μονιμοποίηση. Σπαταλήθηκε πολύ χρήμα Ευρωπαϊκό χωρίς να πάει σε δημιουργία σταθερών θέσεων. Η δημοτική αστυνομία στήθηκε πρόχειρα και πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Εμείς θέλουμε δημοτική αστυνομία με συγκεκριμένους ρόλους. Αν αυτό το κάνουν ως τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. ή των δήμων δεν είναι το πρωτεύον.

Τραπεζοκαθίσματα

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στο κέντρο της Κοζάνης, μετά από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της  Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη τόπος να ζεις Λευτέρη Ιωαννίδη.

«Φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της παράνομης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων καθώς για ακόμη μια χρονιά το φαινόμενο ανθεί, παρά τις καταγγελίες και τις προσπάθειες που κάναμε, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος. Δηλαδή και οι καταστηματάρχες να έχουν τραπεζοκαθίσματα έξω αλλά και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση. Είναι ένα φαινόμενο, που υπάρχει σε όλες τις πόλεις και εδώ και πολλά χρόνια στην Κοζάνη. Ξέρουμε ότι πίσω από αυτό σκηνικό υπάρχει μια πελατειακή σχέση. Πρέπει αυτό κάποια στιγμή να σταματήσει και να εφαρμοστεί ο νόμος για να λειτουργήσει η αγορά καλύτερα».

Η κα Νανοπούλου σημείωσε για το θέμα πως απασχολεί  την πόλη της Κοζάνης τα τελευταία 15 χρόνια και κατά καιρούς επανέρχεται. «Eχω την άποψη πως πρέπει να δίνουμε χώρο στους καταστηματάρχες να δουλεύουν αλλά αυτός να είναι οριοθετημένος και με ίδια μέτρα και σταθμά για όλους».

Απαντώντας ο Δήμαρχος υποστήριξε πως «αν κάποιοι θέλουν μια λειτουργία της πόλης, διαφορετική από ότι υφίσταται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες , τότε μπορούν  να το πουν , αρκεί να έχουν  το θάρρος να βάλουν  την υπογραφή τους από κάτω. Οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα, ο τρόπος ζωής, οι συνθήκες με τις οποίες λειτουργούμε εδώ και χρόνια επιβάλλουν να καθόμαστε και έξω. Από εκεί και πέρα κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι χωρίς προβλήματα. Oσο υπάρχουν παραβάσεις θα υπάρχουν και οι ανάλογες κυρώσεις».

Γ.Κ.
Από τον Χρόνο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.