Άκης Τσελέντης: Ίσως βιώσουμε μεγάλο σεισμό ως τα τέλη του 2013



Με βάση τους σεισμούς που έγιναν και γίνονται στη βόρεια Πελοπόννησο, τη Κρήτη αλλά και τη Κοζάνη, ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πάτρας Άκης Τσελέντης, δήλωσε και πάλι πως ίσως ως τα τέλη του 2013 η χώρα μας να βιώσει έναν μεγάλο σεισμό.

Επιμένει σε αυτή του τη δήλωση και επίσης τόνισε ορισμένα πράγματα για το πως εκτονώνεται η όλη σεισμική ενέργεια αλλά και το πως αυτή δεν εκτονώνεται.

Για τους σεισμούς στο Αίγιο και τη βόρεια Πελοπόννησο …

Το φαινόμενο είναι αρκετά ενδιαφέρον και προβληματίζει. Εχουμε τοποθετήσει αρκετά όργανα στην περιοχή, καθώς εκεί φιλοξενούνται μεγάλα ρήγματα όπως της Ελίκης.

Έως τώρα δεν έχουμε σεισμολογικό στοιχείο που να δείχνει ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περάσαμε μια περίοδο διετούς σεισμικής «ησυχίας», ιδιαίτερα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από σεισμικό δυναμικό. Είναι καλό ορισμένες φορές να υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, ώστε να εκτονώνεται η συσσωρευμένη ενέργεια.

Τι λέει για την εκτόνωση ή μια της σεισμικής ενέργειας από τους σεισμούς ;;

H εκτόνωση δεν επέρχεται με σεισμούς κάτω από 4,0R. Φανταστείτε ότι ένας σεισμός των 4,0R είναι 33 φορές μεγαλύτερος από έναν σεισμό των τριών Ρίχτερ.

Γιατί να περιμένουμε ισχυρό σεισμό ως τα τέλη του 2013;;

Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι πρέπει πάντα να έχουμε το νου μας για να μη βρεθούμε απροετοίμαστοι. Στατιστικά, είναι πιθανό να βιώσουμε ισχυρό σεισμό το 2013. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα ήταν τον Απρίλιο του 2011 στην Κρήτη.

Δεν λαμβάνεται υπόψη ο σεισμός των 5,8R, οποίος έγινε πρόσφατα, αλλά λαμβάνονται υπόψη η σεισμοί άνω των 6,0R.

Το τραγικό είναι ότι η σεισμική πολιτική στην Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί τελείως.

tragiko.net

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.