Ομαλή η σεισμική ακολουθία – Απαντήσεις για όλα απο τους επιστήμονες



Ομαλή χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου τις τελευταίες ημέρες.

Ήδη από την Τετάρτη βρίσκεται  στην περιοχή  κλιμάκιο  του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) αποτελούμενο από Σεισμολόγο, Γεωλόγο και Μηχανικό, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση σεισμικότητας και να συνεργαστεί με τις αρμόδιες Αυτοδιοικητικές Αρχές.

Το κλιμάκιο πραγματοποίησε επιθεώρηση στην περιοχή της Αιανής, όπου εντοπιστηκαν δύο σπίτια προσωρινά ακατάλληλα ενώ αλλά 25-3ο  έχουν ζημιές (5% περίπου έχουν χαρακτηριστεί με κίτρινο).

Σύμφωνα με τον Γιώργο  Δρακάτος, Δρ Σεισμολογίας, Διευθυντή Ερευνών Γεωδυν. Ινστιτούτου Ε.Α.Α. «στην περιοχή έχουν γίνει δύο μέτριες έως ασθενείς δονήσεις 4,7 και 4,6 ρίχτερ ενώ έχουν γίνει και δεκάδες μικρότερες. Υπάρχει σε εξέλιξη έντονη σεισμική δραστηριότητα, όμως δεν υπάρχει κάτι που μας ανησυχεί καθώς υπάρχει ομαλή εξέλιξη. Το ευχάριστο είναι πως η περιοχή παρακολουθείται πολύ καλά και σε αυτό συνεισφέρουν και οι σεισμογράφοι της ΔΕΗ στα φράγματα. Σε κάθε πέριπτωση δεν γίνεται κάτι που δεν το αναμένουμε».

Ο ομότιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και  Διευθυντής Ερευνών του ΙΤΣΑΚ/ΟΑΣΠ Βασίλης Λεκίδης από την πλευρά του σημείωσε πως «έχουμε παρατηρήσει πως στην Αιανή παρατηρείται μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιτάχυνση του σεισμού για αυτό και είδαμε τα προβλήματα. Πάντως οι ζημιές είναι σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε κτίρια με υψηλή τρωτότητα».

Ο κ. Λεκίδης συμπλήρωσε πως στον Ελλαδικό χώρο τέτοιοι σεισμοί είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι και πως οι ζημιές στην Αιανή οφείλονται στα χαμηλά σπίτια και στην μικρή απόσταση από το επίκεντρο. « Αν στην Αιανή υπήρχε δεκαόροφο κτίριο, πιθανότατα δεν θα ένιωθαν καν το σεισμό. Αυτό οφείλεται σε μια γενική αρχή που λέει πως κοντά στο επίκεντρο πλήττονται τα χαμηλά κτίρια και όσο μακρύτερα τα ψηλότερα κτίρια».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Λεκίδης τόνισε πως ο αντισεισμικός κώδικας με τον οποίο είναι χτισμένα τα κτίρια της περιοχής είναι αρκετός και αυτό αποδεικνύεται πως δεν βρέθηκαν ρωγμές στο οπλισμένο σκυρόδεμα.

Ο  Χρήστος Παπαϊωάννου, Δρ Σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών Ι.Τ.Σ.Α.Κ. πρόσθεσε πως τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως υπάρχει ενεργοποίηση κομματιού του ρήγματος της περιοχής, που συνάδει και με τα μεγέθη των σεισμών  , που είχαμε. «Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο» σημείωσε και επισήμανε πως  «από το 1995 είχε αναπτυχθεί μια φιλολογία για τη σχέση των σεισμών με τη λίμνη και τα φράγματα, από τον κ. Παπαζάχο. Μια τέτοια θεωρία δεν έχει  τεκμηριωθει ουτέ εδώ ούτε διεθνώς.Σίγουρο είναι πάντως πως η ύπαρξη του ρήγματος δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη λίμνη. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι πιθανότατα επιταχύνει ελάχιστα την έλευση του σεισμού. Πάντως να υπενθυμίσω πως οι σεισμοί στην περιοχή δεν εμφανίστηκαν το 1995 καθώς το 1984 είχε σημειωθεί σεισμός 5,6 ρίχτερ.».
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων,όπου και διαπιστώθηκε η ετοιμότητα της περιοχής για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
Ο ΧΡΟΝΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.