DIFASS – Συνδυασμός επιδοτούμενων και μη επιδοτούμενων χρηματοδοτικών σχημάτων



Φιλοξενούμενη από την Αυτόνομη Περιφέρεια της Σαρδηνίας και το Τοπικό Σύμφωνο του Οριστάνο, η κοινοπραξία του DIFASS παρουσίασε 8 πετυχημένες περιφερειακές πρωτοβουλίες σε ένα διεθνές ακροατήριο. Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Κάλιαρι και στο Οριστάνο της Σαρδηνίας στις 19-20 Ιουνίου. Οι 8 καλές πρακτικές από όλη την Ευρώπη αφορούσαν στην υποστήριξη ή χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων από φορείς ημι-δημόσιους ή δημόσιους. Ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συνάντηση της Σαρδηνίας δόθηκε στο μίγμα επιδοτούμενων  και μη επιδοτούμενων χρηματοδοτικών σχημάτων υποστήριξης.

Το DIFASS διευκολύνει την πρόσβαση για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με την ανταλλαγή καινοτόμων μέτρων υποστήριξης των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη. Η έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη και υλοποίηση των μη επιδοτούμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως τα ανακυκλούμενα κεφάλαια, τα διαπεριφερειακά κεφάλαια και τα κεφάλαια υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου (venture capitals).

Στα σημαντικά της πρώτης ημέρας στο Κάλιαρι περιλαμβάνονται το Centrope TT σύστημα κουπονιών που παρουσίασε η Pannon Business Network από την Ουγγαρία, το πρωτότυπο πρόγραμμα υποστήριξης Prototron του Επιστημονικού Πάρκου του Ταλίν της Εσθονίας, ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης από την ΑΝΚΟ και το Περιφερειακό Σχήμα για την υποστήριξη της Ανταγωνιστικότητας από την Αόστα της Ιταλίας.  

Κατά τη δεύτερη μέρα στο Οριστάνο παρουσιάστηκαν 4 επιπλέον καλές πρακτικές: το ICO credit line από την Ισπανία, η Πρωτοβουλία LEADER+ από την Ελλάδα, το πρόγραμμα BejaGlobal που συνδυάζει την πρόσβαση σε δάνεια και επιχορηγήσεις από την Πορτογαλία και το Πολυπεριφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο του Τοπικού Συμφώνου του Οριστάνο της Ιταλίας.  

Οι συμμετέχοντες επέλεξαν την πρωτοβουλία Prototron (www.prototron.ee), η οποία παρουσιάστηκε από τον  Martin Gorosko από την Εσθονία ως την Καλή Πρακτική της συνάντησης.

Το DIFASS έχει μια διαδραστική ιστοσελίδα www.difass.eu με Youtube videos όλων των παρουσιάσεων των Καλών Πρακτικών, όλων των εργαστηρίων και αναρτήσεις στο Twitter newsfeeds@DIFASS.
 
Το DIFASS υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα INTERREG IVC, το οποίο έχει σαν γενικό σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών πολιτικών και εργαλείων. Το INTERREG IVC παρέχει χρηματοδότηση για διαπεριφερειακή συνεργασία σε όλη την Ευρώπη, υλοποιείται στο πλαίσιο του στόχου της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το DIFASS μπορείτε να επικοινωνείτε με:

τον υπεύθυνο του DIFASS από την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, κ. Maciej Wożniak στο e-mail Mwozniak@zarz.agh.edu.pl
τον project manager του DIFASS κ. Robert Nemeth από το Pannon Business Network της Ουγγαρίας στο τηλ. 003694505003 ή στο e-mail nemeth@pbn.hu
τον υπεύθυνο επικοινωνίας του DIFASS κ. Frank Hiddink από το Business Development Friesland της Ολλανδίας στο τηλ. 0031588458045 ή στο e-mail f.hiddink@bdfriesland.nl
τους υπευθύνους του DIFASS στη Δυτική Μακεδονίας, κ. Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο e-mail: theodoropoulos@hotmail.com, κ. Σιμεών Καραφόλα από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο e-mail: skarafolas@yahoo.gr και τον κ. Τάσο Σιδηρόπουλο από την ΑΝΚΟ στο e-mail: tsidiropoulos@anko.gr

ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του DIFASS στο: www.difass.eu

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.