Δικαστικό «φρένο» σε μνημονιακές μειώσεις 200 εργαζομένων σε ΔΕΤΗΠ-ΔΕΥΑΚ!



Της Βάσως Σάφη από τον Πρωινό Λόγο

Δικαστικό φρένο στο Μνημόνιο ΙΙΙ από το Πρωτοδικείο Κοζάνης αφού το δικαστήριο δέχτηκε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης και της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, σύμφωνα με τις οποίες οι εργαζόμενοι ζήτησαν και πέτυχαν να μην ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο βάσει του Μνημονίου ΙΙΙ, θα υφίσταντο μείωση των μισθών τους πάνω από 45%! Οι δύο εν λόγω σημαντικές δικαστικές αποφάσεις αναγνωρίζουν τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων δύο δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίοι, υπαγόμενοι στο ενιαίο μισθολόγιο πλέον κέρδισαν τους …μισθούς τους, οι οποίοι δεν περικόπτονται.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο συνήγορος υπεράσπισης των 200 περίπου εργαζομένων και από τις 2 δημοτικές επιχειρήσεις, Σπύρος Μπαλατσούκας: «Με τις συγκεκριμένες αποφάσεις αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η αυθαίρετη επιλογή του ελληνικού δημοσίου να επέμβει, συλλήβδην, στους μισθούς των εργαζομένων, παραβιάζοντας την αρχή της συλλογικής διαπραγμάτευσης, κρίνεται δικαστικά και είναι παράνομη». Μάλιστα, ο ίδιος προσέθεσε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν φέρουν τον χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παρόλο που το ελληνικό δημόσιο προσπάθησε με δικαιολογία του συγκεκριμένου τίτλου να εφαρμόσει σε αυτές το ενιαίο μισθολόγιο. Το αποτέλεσμα ήταν να πιεστούν οι μισθοί των εργαζομένων σε ποσοστό κάνω από 40%!

«Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε αυθαίρετη κυβερνητική επιλογή η οποία δικαιολογείται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, είναι σίγουρο ότι θα βρει απέναντί της, την κοινωνία και τη δικαιοσύνη», προσέθεσε ο κ. Μπαλατσούκας, προσδίδοντας ιδιαίτερη αξία στην πρωτοποριακή δικαστική αυτή απόφαση. Πρακτικά για τους εργαζόμενους αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι μισθοί τους δεν μειώνονται και δεν μπαίνουν καθόλου στο ενιαίο μισθολόγιο! Πρόκειται για τις μειώσεις που θα γινόταν από 1/1/2013, αναφερόταν σε μειώσεις μέχρι και 40% ή ακόμα και 45% επί του αρχικού μισθού περισσότερων από 200 εργαζομένων από τις δημοτικές επιχειρήσει Ύδρευσης Πτολεμαΐδας και Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης.

Μάλιστα με την υπογραφή του Μνημονίου Ι, αναφερόταν ότι οι μειώσεις σε περαιτέρω επίπεδο θα κριθούν ως προς το ποσοστό της μείωσης.

Το χρονικό της απόφασης

Το δικαστήριο με τις ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 371-373/2013 αποφάσεις του, φέρνει στο προσκήνιο μια εντελώς νέα οπτική όσον αφορά τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, που επιβλήθηκαν τα τελευταία έτη, συνέπεια των δεσμεύσεων των μνημονίων, καθώς έκτινε ότι δεν μπορεί ο νομοθέτης να παρεμβαίνει ακόμα και στις συλλογικές συμβάσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δεν γίνεται να υπαχθούν στην ευρύτερη έννοια του δημοσίου τομέα.

Οι πιλοτικές αυτές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά από αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΤΗΠ αλλά και της ΔΕΥΑΚ, οι οποίοι με το 3ο μνημόνιο υπάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο. Αυτό σήμαινε ότι οι συνολικές μειώσεις των μισθών τους θα ξεπερνούσαν πλέον κατά μέσο όρο το 45%. Όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία και ανέδειξε το θέμα, στις αιτήσεις τους οι εργαζόμενοι χαρακτήριζαν παράνομη και αυθαίρετη επί της μισθοδοσίας τους του νόμου 4093/2012 (για τον λοιπό δημόσιο τομέα), γεγονός που θα συνεπάγεται περαιτέρω μειώσεις επί των μηνιαίων αποδοχών τους, και επικαλούμενοι επείγουσα περίπτωση και επικείμενο κίνδυνο ζητούσαν ως ασφαλιστικό μέτρο να υποχρεωθούν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται να αποδέχονται προσωρινά τις υπηρεσίες τους με την καταβολή των αποδοχών τους όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί πριν από τη θέση σε ισχύ του μνημονιακού νόμου.

Να σημειωθεί πως στις επιχειρήσεις οι οποίες ο νόμος οργανώνει ως Νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, εφόσον απαιτείται να μειωθεί το μισθολογικό τους κόστος, αυτό θα πρέπει να γίνεται με τα μέσα του ιδιωτικού δικαίου, χωρίς παρεμβάσεις του νομοθέτη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.