Νοσταλγική βραδιά με καντάδες και παλιά τραγούδια στην Κοζάνη

Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα όμορφη και νοσταλγική βραδιά, έζησαν οι κάτοικοι της  Κοζάνης, την περασμένη Τρίτη 25 Ιουνίου 2013. Η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοζάνης «Οι Μακεδνοί», με επικεφαλής το μαέστρο Βαγγέλη Βέττα, περπάτησαν στα στενά δρομάκια και στα σοκάκια της περιοχής Ηπειρώτικα Κοζάνης, τραγουδώντας καντάδες και παλιά τραγούδια.

Στις γειτονιές ακούστηκαν οι γλυκές μελωδίες της καντάδας, ένα ιδιόμορφο είδος λαϊκού τραγουδιού με μια χαρακτηριστική μελωδική και ευχάριστη δομή. Τραγούδια που μιλούσαν για τα όμορφα και ξένοιαστα χρόνια της εφηβείας, για χρόνους περασμένους, για έρωτα, για αγάπες. ¸να μελωδικό ταξίδι σε άλλες εποχές και αξίες. Αυτή είναι η καντάδα.

Για τις καντάδες υπήρχαν τα ψυχαγωγικά και τα καθαρά συναισθηματικά κίνητρα. Στα ψυχαγωγικά ήταν οι περιπτώσεις, που για την ολοκλήρωση της διασκέδασης μιας παρέας, ύστερα από μια κρασοκατάνυξη, έβγαιναν στους δρόμους και τα σοκάκια τη νύχτα, χωρίς άλλο ιδιαίτερο λόγο, πέρα από την ευθυμία και την ιδιαίτερη ψυχολογία που δημιουργεί η νύχτα στους κανταδόρους, στις σιωπηλές γειτονιές και τραγουδούσαν συνήθως εύθυμα τραγούδια, για τα λουλούδια, για τις φυσικές ομορφιές, για τις ομορφιές της ζωής.

Οι καντάδες, που κατείχαν ιδιαίτερη θέση, ήταν εκείνες που υπαγορευόταν   από το συναίσθημα, τον έρωτα, την αγάπη. ¹ταν αυτές που ανέσυραν από τα βάθη της ψυχής τα πιο έντονα, τα πιο αγνά και πραγματικά αισθήματα. Οι καντάδες αυτές δεν είχαν σχέση με την ψυχαγωγία, αλλά με την ανάγκη εκτόνωσης του ερωτικού πάθους με την Πλατωνική έννοια. Αυτές οι καντάδες δεν χρειαζόταν προοίμιο το κρασί.

Η μέθη υπήρχε, εκείνη της ψυχής, του έρωτα, που καθοδηγούσε και αποφάσιζε για λογαριασμό των κανταδόρων.

Οι καντάδες όμως συνδέθηκαν στενά, με τη συνήθεια των νέων να τραγουδούν τα βράδια κάτω από το παράθυρο της αγαπημένης τους, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τα αισθήματά τους.

Οι Καντάδες ανήκουν πια στο παρελθόν. Μαζί με τις καντάδες, έφυγε και η αθωότητα του ερωτικού καλέσματος.

Στόχος των Μακεδνών ήταν να θυμηθούν τις καντάδες οι παλιοί και να τις ξαναζήσουν αλλά και να τις μάθουν οι νεότεροι. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να αντιστέκεσαι, σαν αποφασίζεις να ανακαλείς στις μνήμες των άλλων γεγονότα και εικόνες που η θύμησή τους αφήνει να βγει ένας αναστεναγμός, να κυλήσει ίσως κάποιο δάκρυ.  Και αυτό το έντονο συναίσθημα το βίωσαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Πολλοί παλιοί κανταδόροι, αναστέναξαν αναπολώντας τα περασμένα και σιγοτραγούδησαν μαζί με τους χορωδούς παλιά γνωστά τραγούδια, άλλοι πάλι χειροκροτούσαν πάνω από τα μπαλκόνια γι αυτή την πρωτοβουλία των Μακεδνών. Μερικοί κάτοικοι της περιοχής κατέβηκαν στο δρόμο και κερνούσαν εδέσματα και κρασί στους κανταδόρους, ζητώντας να επαναλάβουν και άλλη φορά την περιήγηση τους στις γειτονιές τους.

Το θερμό χειροκρότημα του κόσμου και τα «μπράβο είστε υπέροχοι» , «να το επαναλάβετε και άλλη φορά», «μας κάνατε να γυρίσουμε πίσω στα νεανικά μας χρόνια», «να είστε καλά …»,   ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τους κανταδόρους.

Ας θυμηθούμε τα παλιά… ανακαλύπτοντας καινούριες ρίζες από την πολιτιστική μας κληρονομιά.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΘΩΜΑΣ ΜΑΔΙΚΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.