Η άλλη πρόταση του καλοκαιριού στην πανέμορφη Βλάστη!

Της Βάσως Σάφη από τον Πρωινό Λόγο

Η άλλη πρόταση του καλοκαιριού έρχεται και φέτος από την πανέμορφη, ορεινή και καταπράσινη Βλάστη Κοζάνης, εκεί όπου θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι «Γιορτές της Γης» το διάστημα 11 – 14 Ιουλίου.

Ένα τετραήμερο στη φύση, γεμάτο εκδηλώσεις, μουσικές παραστάσεις χορό και τραγούδι, παράλληλα δρώμενα, αλλά και αρκετές ενημερωτικές δράσεις που στόχο έχουν να αφυπνίσουν τον κόσμο και να περάσουν άλλα μηνύματα. Το συναυλιακό πρόγραμμα είναι και φέτος πολύ πλούσιο και οι «Γιορτές της Γης» κατορθώνουν για ακόμα μια χρονιά να δίνουν το «παρών» ως ένα από πολύ καλά εναλλακτικά φεστιβάλ, προσελκύοντας, μάλιστα, αρκετό κόσμο από πολλές περιοχές της χώρας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο υπεύθυνος της ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, που φέρει χρόνια τώρα την ευθύνη για τη διοργάνωση των γιορτών της γης, τα μηνύματα για φέτος είναι εξαιρετικά θετικά!

Συγκεκριμένα τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι για φέτος! Υπάρχει το πρόγραμμα εκδηλώσεων και αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις. Τα μηνύματα του κόσμου είναι πολύ θετικά, είναι μάλιστα αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και εμείς από την πλευρά μας φροντίζουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές (5 ευρώ τη μέρα και 15 ευρώ συνολικά), ώστε να έρθει αρκετός κόσμος! Παρόλη την κρίση, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περισσότερο κόσμο από πέρυσι». Ο στόχος των Γιορτών της Γης παραμένει, ως ένα εναλλακτικό φεστιβάλ με συγκροτήματα όχι mainstream. «Καλούμε τον κόσμο να περάσει ένα τετραήμερο στη φύση, με κατασκήνωση σε ένα όμορφο περιβάλλον».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εντάσσονται και δράσεις επάνω στην κοινωνική οικονομία, αναφορικά με μια οργάνωση που έκανε υφαντουργείο στη Βλάστη. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφίας, ντοκιμαντέρ της Σουηδικής τηλεόρασης, επίσκεψη στο χώρο του παλιού υφαντουργείου, μιας δραστηριότητας που τότε είχε σώσει το χωριό της Βλάστης.

Και φέτος (όπως και πέρσι) το φεστιβάλ θα κλείσει το μεσημέρι της Κυριακής με το μεγάλο γλέντι στο δάσος, μέχρι τελικής πτώσεως. Αποτελώντας μια πολυπολιτισμική γιορτή και προτείνοντας ένα «εναλλακτικό» πρόγραμμα, απέδειξαν ότι η συνύπαρξη των πολιτισμών μόνο γιορτή μπορεί να είναι. Ακόμα περιλαμβάνοντας ένα πλήθος παράλληλων δραστηριοτήτων καθιερώθηκαν ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με τη φύση, αλλά και μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής.  Πολύ περισσότερο σήμερα, σε μια εποχή όξυνσης ξενοφοβικών συνδρόμων, οι ανοιχτοί ορίζοντες των Γιορτών της Γης είναι η καλύτερη απάντηση. Γιατί η μουσική φτιάχνει γέφυρες και γκρεμίζει τα σύνορα, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, τους εμπνέει για το διαφορετικό.

Έχοντας φιλοξενήσει όλα αυτά τα χρόνια τα μεγαλύτερα ονόματα της βαλκανικής μουσικής σκηνής (πολλά για πρώτη φορά στην Ελλάδα), συνεχίζει και φέτος …χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, στο ίδιο μουσικό -και όχι μόνο- κλίμα. Με την οργανωτική ευθύνη της Πολιτιστικής Εταιρείας Βλάστης (μιας μη κερδοκοπικής εταιρείας που δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους της Βλάστης) και την συνδιοργάνωση της Εταιρείας Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013
Οι Muchatrela (balkan swing/hot jazz/reggae) και οι RadioSol (indie/ska) στο ξέφρενο live πάρτι της έναρξης των Γιορτών της Γης. Κιθάρες, ukulele, τύμπανα, τρομπόνια και τρομπέτες, 9 άτομα, 2 μουσικά σχήματα σε ένα πολύωρο γλέντι, όπου θα κριθούν oι φυσικές αντοχές του κοινού. Αθλητικά παπούτσια και χαλαρή ένδυση επιβάλλονται καθώς οι ρυθμοί θα περνούν από βαλκανικά σε ska/reggae και από hot jazz σε indie μέχρι τελικής πτώσεως!

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013
Altribe (rock – funk – blues). Ένα γκρουπ με δυνατό στίχο, εκρηκτικό μουσικό μίγμα και δυναμική σκηνική παρουσία. Mε τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, σε αγγλικό και ελληνικό στίχο, καθώς και διασκευές από την διεθνή μουσική σκηνή.

Γιάννης Αγγελάκας. Μαζί με την παρέα του, θα παρουσιάσει τα νέα του κομμάτια, με “καινούριο ήχο και καινούριες αγωνίες”, μαζί με τα παλαιότερα και θα μας ταξιδέψει σε γνώριμα και νέα μουσικά μονοπάτια.

Μπάμπης Μπατμανίδης. Ο Σαλονικιός φωτεινός ιππότης της indie λαϊκής μουσικής, ένας γνήσιος cult μουσικός που πατά στη φόρμα του λαϊκού τραγουδιού και μέσω των στίχων του την τραβάει στα άκρα. Γι’ αυτό και έχει φανατικό κοινό ακόμη και ανάμεσα σε όσους βγάζουν εξανθήματα στο άκουσμα της λέξης «λαϊκό».

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013
Σαν Ξέμπαρκοι. O Νότης Χασάπης συνθέτης και δημιουργός του «S/S Ιόνιον 1934» μαζί με τους Θανάση Ματθαίου και Νικόλα Καραγκούνη αναβιώνουν τους «Ξέμπαρκους», ένα σύνολο που γραψε ιστορία στην ελληνική δισκογραφία και στην μουσική προσέγγιση του Νίκου Καββαδία.

Orkestar Celal Agusevi. Ήταν και πέρσι μαζί μας και χαρακτηρίστηκαν ως η αποκάλυψη του φεστιβάλ. Φανερά επηρεασμένοι από τα πειραματικά funky περάσματα του Markovic στο ανακάτεμα με τον brass ήχο αναμόχλευσαν και αναπροσδιόρισαν τον ορισμό της balkan music.

Djembe Nights. Κλείνουν το συναυλιακό πρόγραμμα των Γιορτών της Γης με ένα ξέφρενο πάρτυ, φέρνοντάς μας την μαγεία της μουσικής των Αφρικανικών κρουστών και τραγουδιών. Άλλοτε στην παραδοσιακή τους μορφή και άλλοτε μαγειρεμένα με σύγχρονους ηλεκτρονικούς ήχους

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013
Έχει καθιερωθεί πλέον, κάθε χρόνο το διονυσιακό γλέντι της Κυριακής, μέσα στο δάσος είναι το χαρακτηριστικό των Γιορτών της Γης. Γι’ αυτό μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας το όργανό σας, θα χρειαστεί για το ατέλειωτο τζαμάρισμα που θα ακολουθήσει. Φέτος πάντως το γλέντι αρχίζει με τα χάλκινα της Orkestar Celal Agusevi. Ας κρατήσουν οι χοροί, λοιπόν, μέχρι τελικής πτώσεως.

και ακόμη…
Σεμινάριο κρουστών: Βασίλης Βασιλάτος “Percussion System”
Σεμινάριο Αφρικάνικα Κρουστά (Djembe)
και…
Παιδότοπος
Απρόοπτες μεσημεριανές συναυλίες στο κάμπινγκ
Παρουσίαση της δράσης Περιβαλλοντικών Oργανώσεων
Παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών

Παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών
Όπως κάθε χρόνο θα λειτουργήσει και φέτος το Παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, δίπλα στον συναυλιακό χώρο. Στο παζάρι μπορούν να συμμετέχουν παραγωγοί βιολογικών προϊόντων ή επιχειρήσεις που παράγουν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Επίσης χειροτέχνες που παράγουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους, φορείς δίκαιου εμπορίου αλλά και ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.