O Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών Κοζάνης ζητά την έναρξη διαλόγου με τον Δ. Κοζάνης



Με αφορμή την συνεχώς παρακμάζουσα οικονομική και κοινωνική συνθήκη της περιοχής μας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών & Καφεζαχαροπλαστείων Κοζάνης “Ερμής”, θέλει να υπογραμμίσει και να προτείνει τα εξής:

Οι καφετέριες και τα συναφή αυτών επαγγέλματα

Είναι ίσως η μοναδική αγορά που παρά τις αυξήσεις σε κάθε ανοιχτό μέτωπο (λειτουργικά έξοδα, ΦΠΑ, χαράτσια κτλ.) εδώ και καιρό έχουν κατορθώσει να κρατήσουν τις τιμές των υπηρεσιών τους σε -προ κρίσης- επίπεδα.

Είναι μία από τις ελάχιστες διεξόδους των νέων της πόλης μας για μία -έστω και βραχυχρόνια- επαγγελματική αποκατάσταση, στην αντεπιχειρηματική Κοζάνη και την Δυτ. Μακεδονία της ανεργίας (άνω του 50% στους νέους της περιοχής).

Είναι ένα απο τους σημαντικότερους οικονομικούς κύκλους της πόλης μας, η ευημερεία των οποίων είναι απαραίτητη για την στήριξη μιας σειράς διαφόρων επαγγελματιών που εξαρτώνται από αυτή.

Με αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο την ίση μεταχείριση, τις ίδιες συνθήκες και την ίδια αντιμετώπιση προς όλα τα καταστήματα και με αφορμή την πρόσφατη αδιάλακτη στάση του Δήμου Κοζάνης στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στα οικονομικά προβλήματα του κλάδου μας, ζητάμε:

Αναθεώρηση του χρηματικού αντιτίμου για τα καλοκαιρινά τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων μας. Κρίνουμε ως αναντίστοιχο της παρεχόμενης συνθήκης,  το αντίτιμο που ο Δήμος ορίζει για την κατάληψη δημοσίου χώρου. Σε ένα αστικό περιβάλλον συνεχώς υποβαθμιζόμενο, με ένα κέντρο πόλης αφόρητα δύσκολα προσπελάσιμο και χωρίς κανένα σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό για την βελτίωση της αισθητικής & της λειτουργικότητας του περιβάλλοντος αυτού.

Δυνατότητα περιοδικής και ορισμένου χρόνου έκδοση αδείας χρήσης δημοσίου χώρου. Για μία πόλη όπως η Κοζάνη, όπου ο παρατεταμένος χειμώνας καθιστά άσκοπη την χρήση χώρου για τραπεζοκαθίσματα, δεν υπάρχει λόγος για ετήσια επιβολή του σχετικού τέλους. Μπορεί και πρέπει αυτό να προσαρμοστεί στην περιοδική ανάγκη του εκάστοτε επιχειρηματία, ή της συνθήκης που θα καθορίσει την ανάγκη αυτή (π.χ. αποκριές).

Συμμετοχή στον διάλογο για ανάπλαση/αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος στο οποίο αναφέρονται οι επιχειρήσεις μας. Κανένα περιβάλλον δεν μπορεί να αναμορφωθεί επαρκώς και αποτελεσματικά χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η γνώμη των ανθρώπων που επιχειρούν σε αυτό. Με αφορμή την -χωρίς μέριμνα για τα οχήματα και τους χώρους στάθμευσής- προσεχή ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Κοζάνης, να τυποποιηθεί μια διαδικασία κατά την οποία οι καφετέριες και τα συναφή αυτών επαγγέλματα, συμβουλευτικά θα γνωμοδοτούν για τις αποφάσεις εκείνες που καθορίζουν τόσο το αστικό πλαίσιο στο οποίο επιχειρούμε, όσο και την ευμάρεια από την οποία στην συνέχεια προσδοκούν να απολάβουν οικονομικά οφέλη φορείς όπως ο Δήμος Κοζάνης.

Ζητάμε την έναρξη ενός διαλόγου με τον Δήμο Κοζάνης στο πλαίσιο των κανόνων που η Δημοτική αρχή ορίζει και επί των θεμάτων που αναφέρουμε. Μέχρι τότε, ζητάμε το “πάγωμα” επιβολής κυρώσεων από πλευράς της Δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών της, όπως και την αναδρομική ισχυ του “παγώματος” για όλες εκείνες τις -αναντιστοίχων με την πραγματικότητα χρηματικών ποσών κυρώσεις- που προηγήθηκαν εντός του 2013.

Θεωρούμε σημειολογικά ιδιαίτερα βαρύνουσα την στάση και ανταπόκριση του Δήμου Κοζάνης στα αιτήματά μας, μιας και εν πολλοίς θα καταδειχθεί το αν μέσα σε αυτή την δύσκολη για όλους συγκυρία ο Δημός
Κοζάνης θα πορεύτει στο πλάι της κοινωνίας των πολιτών και των επαλματιών αυτής, ή θα σταθεί απέναντί μας.

ΥΓ: μας λυπεί ο εξαναγκασμός έκθεσης των αιτημάτων σε δημόσια σφαίρα διαλόγου, αλλά η -επί της ουσίας- στείρα άρνηση της Δημοτικής αρχής για πραγματικό διάλογο, δεν μας αφήνει άλλη επιλογή.

Με τιμή
ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών & Καφεζαχαροπλαστείων Κοζάνης “Ερμής”

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.