Άρχισαν οι καταγραφές ζημιών σε Πέλλα, Ημαθία, Κοζάνη



Ζητούμενο για τους παραγωγούς να μην πάει στράφι η επόμενη καλλιεργητική χρονιά

Από αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν, από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, οι οριστικές καταγραφές ζημιών, που υπέστησαν οι καλλιέργειες ροδάκινων, μήλων, αχλαδιών, κερασιών, ακτινιδίων, κηπευτικών, σιτηρών κι αμπελιών, τη Δευτέρα 10 Ιούνη από τη πρωτοφανή σε ένταση χαλαζόπτωση, που έπληξε την περιοχή από τη Νάουσα έως και το Αιγίνιο Πιερίας.

Ήδη, όπως ανέφερε στην Agrenda ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης, από την επόμενη κιόλας ημέρας του ακραίου καιρικού φαινομένου, που εκδηλώθηκε με πτώση χαλαζιού σε μέγεθος ροδάκινου, προκαλώντας καταστροφές από 25% έως και 100% της παραγωγής, άρχισαν να συμπληρώνονται οι δηλώσεις από τους αγρότες κι ενεργοποιήθηκε και το πρώτο στάδιο των αυτοψιών και των καταγραφών ζημιών.

Κύριο αίτημα των παραγωγών είναι να υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων και θέτουν ως χρονικό όριο μάλιστα το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσουν να μπουν στην καινούρια καλλιεργητική χρονιά χωρίς προβλήματα οικονομικής φύσεως.

Άμεση καταγραφή

«Ο κόσμος ενδιαφέρεται να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και πραγματικές εκτιμήσεις, διότι πρέπει να ξαναμπούν στα χωράφια με τα τρακτέρ τους να συνεχίσουν τις εργασίες που απαιτούνται, για να μη χαθεί και η επόμενη χρονιά», εξήγησε στην Agrenda ο κ. Καραπαναγιωτίδης, σημειώνοντας την ανάγκη οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να το κάνουν όσο ταχύτερα γίνεται, για να έχουν καθαρή εικόνα για τις ζημιές και να μην αδικηθούν παραγωγοί.
 
«Σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα παρέδιδαν την παραγωγή τους και θα πληρώνονταν άμεσα, αλλά σε μισή ώρα τα έχασαν όλα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, ο οποίος έσπευσε στις πληγείσες περιοχές και την επόμενη ημέρα συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους δημάρχους Ημαθίας, υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τις ομάδες και τους συνεταιρισμούς για καλύτερο συντονισμό.

Απόρροια της σύσκεψης αυτής, ήταν να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για την καταστροφή και να επισκεφθούν την περιοχή τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος κι ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ, Βασίλης Έξαρχος, όσο και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Απελπισμένοι αγρότες τους υποδέχθηκαν με ροδάκινα «χτυπημένα» από το χαλάζι και τους οδήγησαν στα κατεστραμμένα χωράφια, όπου οι πολιτικοί αναγνώρισαν το μέγεθος της καταστροφής, αλλά παρέπεμψαν στις επίσημες καταγραφές ζημιών. «Τα τελευταία 24ωρα εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα με σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε καλλιέργειες στην Κεντρική Ελλάδα και τη Μακεδονία.

Γι’ αυτό και ζήτησα από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επισκεφθούμε τις πληγείσες περιοχές, όχι μόνο για να δούμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ζημιάς -άλλωστε ούτε εγώ ούτε ο κ. Έξαρχος είμαστε εκτιμητές- αλλά για να διαβεβαιώσουμε τους παραγωγούς ότι θα υπάρξουν αντικειμενικές, δίκαιες και όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα αποζημιώσεις», δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος, ενώ ο Απ. Τζιτζικώστας ζήτησε να υπάρξει γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση από την πλευρά του Υπουργείου, τονίζοντας ότι η καταστροφή που έχει συντελεστεί αποτελεί πλήγμα για την τοπική οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε όλη την Ελλάδα

Από τις πρώτες εκτιμήσεις οι σοβαρότερες καταστροφές εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα στο «τρίγωνο» του βιομηχανικού ροδάκινου μεταξύ Πέλλας, Ημαθίας και Κοζάνης, ακόμα και μέχρι τον Τύρναβο. Σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν επίσης σε σιτηρά, κηπευτικά, αμπέλια και δενδρώδεις καλλιέργειες στη Ροδόπη, την Καστοριά και το Αμύνταιο.

Όμως το χαλάζι δεν σταμάτησε εκεί, καθώς το αρχικά δυνατό μπουρίνι την Τετάρτη 12 Ιουνίου γρήγορα μετατράπηκε σε χαλάζι, σε μέγεθος φουντουκιού και προκάλεσε καταστροφές σε Μυκήνες, Φίχτια και Μοναστηράκι του δήμου Άργους.

Οι αγρότες της περιοχής δοκιμάζονται αφού μετρούν ζημιές σε βερικοκιές, αμπέλια, ελαιόδεντρα, κηπευτικά και εσπεριδοειδή. Η χαλαζόπτωση προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες (κερασιές, μηλιές, αχλαδιές και βυσσινιές) και στην Τρίπολη. Έπεσε χαλάζι σε σχήμα «αμύγδαλου» για περίπου 20 λεπτά. Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης, Γιώργος Καρλής, έκανε λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές σε ορισμένες περιοχές, όπως στο Λεβίδι και ειδικότερα στην Κανδήλα και το Αρτεμίσιο, αλλά και στην Άνω Δαβιά.

Το δίλημμα του απολογισμού και οι βιομηχανίες

Ο φόβος των ροδακινοπαραγωγών για ακαρπία, που θα μείωνε την παραγωγή στο 50% αντικαταστάθηκε πλέον με τη βεβαιότητα ότι η φετινή σοδειά πάει χαμένη. Ψύχραιμοι κονσερβοποιοί λένε στην Agrenda ότι η αγορά μπορεί και να φτάσει τις ποσότητες του 2004, με τον καταστροφικό παγετό, αλλά το δίδαγμα από εκείνη τη χρονιά τους έχει γίνει μάθημα. Προέχει τώρα η αποζημίωση των παραγωγών, που θα γίνει κανονικά μέσω του κανονισμού του ΕΛΓΑ, οπότε θα πρέπει να έχει δοθεί μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα έκδοσης των πορισμάτων ελέγχου.

Εκπρόσωποι των βιομηχανιών κομπόστας, που πριν από λίγες εβδομάδες δήλωναν ότι διαθέτουν αρκετή κονσέρβα από πέρυσι για να καλύψουν τις τυχόν απώλειες από την ακαρπία, τώρα πρέπει να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή πολιτική προς τους παραγωγούς. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, σε συνεργασία με την πολιτεία και τον ΕΛΓΑ, είναι να δοθεί χρηματοδότηση μέσω του Οργανισμού και των βιομηχανιών για την εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών σε όποιες φυτείες είναι δυνατή. Η τιμή με την οποία αγοράζουν οι βιομηχανίες το βιομηχανικό ροδάκινο, δεν συνέφερε τους παραγωγούς να εγκαταστήσουν δίχτυα, ούτε να μετατρέψουν τις φυτείες τους σε γραμμικές.

Επίσης, σχετικά με τις φετινές αποζημιώσεις, ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να λάβει υπόψη του και τις καταγγελίες για την ακαρπία, οπότε ανάλογα να εκτιμήσει δίκαια και τις ζημιές στην παραγωγή,  συνδυάζοντας και τα δύο αίτια.

Στη Θεσσαλία ο Χαρακόπουλος

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αργύρη Μποτό και κλιμάκιο του Οργανισμού επισκέφθηκαν χαλαζόπληκτες περιοχές στη Θεσσαλία.

Συνομίλησαν με τους παραγωγούς και είδαν από κοντά τις ζημιές σε καλλιέργειες στη Βαλανίδα και την Κρανιά Ελασσόνας, στο Δήμο Πύλης Τρικάλων, στη Ζωοδόχο Πηγή Φαρσάλων και στα Γεφύρια Καρδίτσας.

Στην πρώτη στάση της περιοδείας επισκέφθηκαν πληγείσες καλλιέργειες στη  Βαλανίδα και την Κρανιά Ελλασόνας, όπου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό στο πρώην δημαρχείο Αντιχασίων με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων Ελασσόνας κ. Θανάση Καλιακούδα και κ. Γιάννη Δραγατσίκη, του δημοτικού συμβούλου κ. Γιάννη Σαπουνά, του περιφερειακού σύμβουλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Θανάση Παιδή, του προέδρου της ΕΑΣ Ελασσόνας κ. Θανάση Στούπα και πολλών αγροτών.

Εν συνεχεία, κατά την επίσκεψη στο Δήμο Πύλης Τρικάλων, ο κ. Χαρακόπουλος ενημερώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη, το Δήμαρχο Πύλης κ. Κωνσταντίνο Κουφογάζο και εκπροσώπους των αγροτών για τα προβλήματα που προκάλεσε στις καλλιέργειες η χαλαζόπτωση.

Στη Ζωοδόχο Πηγή Φαρσάλων, ο κ. Χαρακόπουλος ενημέρωσε τους τοπικούς φορείς και αγρότες της ευρύτερης περιοχής για τις ενέργειες του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις. Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αριστομένης Καραχάλιος, ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Γιαχνής, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Χρήστος Καπετάνος, οι δημοτικοί συμβούλοι Φαρσάλων κκ.: Γιώργος Αγγελακόπουλος,  Νίκος Γκατζόγιας, Βαγγέλης Κατσιαούνης, Σπύρος Τσιάμπας, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Ευϋδρίου κ. Δημήτρης Μητσόπουλος, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Βαμβακούς κ. Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς και ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Πολυνερίου κ. Βασίλης Σακελλαρίου. Ακολούθως ο κ. Χαρακόπουλος μετέβη σε πληγείσες καλλιέργειες στην Κρήνη και το Πολυνέρι Φαρσάλων.

Στην τελευταία στάση της επίσκεψη του σε χαλαζόπληκτες καλλιέργειες, στα Γεφύρια Καρδίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός έγινε δεκτός από το βουλευτή κ. Σπύρο Ταλιαδούρο, τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο, τον πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου Σοφάδων κ. Λεωνίδα Κατσικάρη, το δημοτικό σύμβουλο και υπεύθυνο αγροτικού του Δήμου Σοφάδων κ. Ηλία Τρίγκα, τον πρόεδρο τοπικής κοινότητας Γεφυριών κ. Σπύρο Αναγνωστόπουλου και τον πρόεδρο τοπικής κοινότητας Νέου Ικονίου-Γραμματικού κ. Γεώργιο Δερνίσογλου.

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων στις χαλαζόπληκτες περιοχές ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Η σφοδρή χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών επέφερε σοβαρές ζημιές στην παραγωγή. Για δεύτερη συνεχή ημέρα βρισκόμαστε κοντά σε πληγέντες παραγωγούς. Μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Μποτό, επισκεφθήκαμε πληγείσες περιοχές  και διαβεβαιώσαμε τους αγρότες ότι οι αποζημιώσεις θα είναι αντικειμενικές και δίκαιες. Ήδη τα στελέχη του ΕΛΓΑ προχωρούν με ταχύτητα και επαγγελματισμό στις απαραίτητες ενέργειες. Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και υποβολής αιτήσεων προχωρά ομαλά. Η Πολιτεία, αυτές τις δύσκολες ώρες, βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών».

agronews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.