Η Γέφυρα στο Ανθοχώρι Βοΐου



Είναι κτισμένο στο ποτάμι της Πραμόρτσας, ανάμεσα στους οικισμούς Ανθοχώρι (Τσακνοχώρι) Βοΐου και Κληματάκι Γρεβενών.
 
Έχει μήκος 49 μ., πλάτος 2,70 μ., μέγιστο ύψος 9 μ. και άνοιγμα μεγαλύτερου τόξου 15 μ. Είναι τετράτοξο και είναι το μεγαλύτερο σε μήκος γεφύρι του Βοϊου.

Η εποχή κατασκευής του είναι άγνωστη και πάντως κτίστηκε πριν από το 1770. Αναφέρεται από τον Ν. Σχινά στην ιστορικο-γεωγραφική περιγραφή της Μακεδονίας του 1886.

Με την κατασκευή του συνδέεται ο θρύλος του θανάτου της μονάκριβης κόρης ενός τσέλιγκα, που περνούσε το ποτάμι, πηγαίνοντας με τα κοπάδια, τους βοσκούς του και όλα τα υπάρχοντά του για τα χειμαδιά.

Σύμφωνα με το θρύλο, ο τσέλιγκας, στην ίδια θέση που πνίγηκε η κόρη του από μια ξαφνική «κατεβασιά » του ποταμού, έκτισε γεφύρι, μετά από προτροπή αγγέλου που είδε
στο όνειρό του.
 
Στο γεφύρι έγιναν στο παρελθόν επισκευές (1937, 1974-1982), κατά τρόπο που να μη θίγεται η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Όμως η διέλευση από πάνω του γεωργικών μηχανημάτων’ έχει δημιουργήσει στατικά προβλήματα και χρειάζεται συντήρηση.

Από το Βιβλίο του Γεωργίου Τσότσου “Τα Πέτρινα Γεφύρια του Βοΐου”

από το tovoion.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.