Αθωώθηκαν τέσσερις νεαροί για τα επεισόδια στο κέντρο της Κοζάνης τον Δεκέμβριο του 2008



Αθώοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καστοριάς, τέσσερις νεαροί από την Κοζάνη, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί σε δίκη, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, για τα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Κοζάνης τη νύχτα της 8ης Δεκεμβρίου 2008, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, αποτελούμενο από τρεις δικαστές και τέσσερις ενόρκους απάλλαξε ομόφωνα απ’ όλες τις κατηγορίες, άπαντες τους κατηγορούμενους, καθώς «δεν αποδείχθηκαν οποιαδήποτε πραγματικά περιστατικά». Οι κατηγορούμενοι – ηλικίας σήμερα γύρω στα 30 – βαρύνονταν με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράβαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών, σύσταση συμμορίας, διατάραξη κοινής ειρήνης, βιαιοπραγία και εμπρησμό από πρόθεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι τρεις από τους τέσσερις είχαν προφυλακιστεί και κρατήθηκαν για περίπου έναν μήνα στις φυλακές Φελλίου Γρεβενών, ενώ ο τέταρτος είχε αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση.

Οι κρατούμενοι κατέθεσαν προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης, η οποία έγινε τελικώς δεκτή από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κοζάνης και αποφυλακίστηκαν. Χτες προσήλθαν στο Μικτό Ορκωτό Καστοριάς, όπου μετά από μία πολύωρη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο αποφάνθηκε για την αθωότητά τους, καθώς «δεν αποδείχτηκαν πραγματικά περιστατικά» σε βάρος τους. Να σημειωθεί ότι οι δύο νεαροί εμφανίστηκαν στο δικαστήριο χωρίς συνήγορο υπεράσπισης, λόγω οικονομικής αδυναμίας να ορίσουν δικηγόρο, γι’ αυτό όρισε το ίδιο το δικαστήριο συνήγορο υπεράσπισής τους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη της δίκης.

Τα επεισόδια της επίμαχης νύχτας διαδραματίστηκαν στο παλιό κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Κοζάνης, όπου νεαροί διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν στο κέντρο της Κοζάνης με τους νεαρούς να βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και με τους αστυνομικούς να απαντούν συνεχίζοντας τη ρίψη δακρυγόνων. Η αστυνομία προχώρησε εκείνο το βράδυ σε 38 προσαγωγές και σε 19 συλλήψεις στην Κοζάνη και είχαν οδηγηθεί στον εισαγγελέα 13 άτομα, καθώς οι υπόλοιποι ήταν ανήλικοι. Από τους 13 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος στους προαναφερόμενους τέσσερις νεαρούς, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους.

Ανάλογες διαδηλώσεις υπήρξαν το ίδιο βράδυ και στην Πτολεμαΐδα, όπου είχαν γίνει 12 προσαγωγές και 7 συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι την αστυνομική βία και τα έκτροπα είχαν καταγγείλει τότε με ανακοινώσεις τους πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, δήμαρχοι και φορείς της περιοχής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.