Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η μετονομασία και η μεταφορά του τμήματος Αρχιτεκτονικής από την Καστοριά στην Κοζάνη



Του Γιάννη Κωσταρέλλα από τον Χρόνο

Το θέμα της μετονομασίας  του τμήματος Αρχιτεκτονικής (ενός τμήματος που ιδρύθηκε με ΦΕΚ το 2010 αλλά ποτέ δεν λειτούργησε)  του Πανεπιστημίου  Δυτικής Μακεδονίας  σε Μηχανικών Περιβάλλοντος και τη μεταφοράς του από την Καστοριά στην Κοζάνη, όπως δημοσιεύτηκε στο Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Παιδείας την περασμένη εβδομάδα , απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας , στη συνεδρίαση της Δευτέρας, μετά το θόρυβο που ξέσπασε για το θέμα στην Καστοριά.

Κοινή θέση των 10 περιφερειακών συμβούλων της Καστοριάς, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο είναι πως στην Καστοριά υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία Πανεπιστημιακού τμήματος, που μάλιστα κόστισαν περίπου 2,5 εκ ευρώ και ζήτησαν να εξουσιοδοτηθεί ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής ώστε να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε «να αποκατασταθεί η αδικία για την Καστοριά». Οι περιφερειακοί σύμβουλοι μάλιστα προειδοποίησαν πως αν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν δικαιωθεί το αίτημα, τότε θα προβούν ως έσχατη λύση σε ομαδική παραίτηση.

Η  βουλευτής Καστοριάς της Ν.Δ. Μαρία Αντωνίου,  χαρακτήρισε την συγκεκριμένη απόφαση «ανιστόρητη, απαράδεκτη, μικροπολιτική και επικίνδυνη» και τόνισε πως η Καστοριά πρώτα έκανε υποδομές 2,5 εκ ευρώ  και μετά ζήτησε τη λειτουργία του τμήματος ενώ στην Κοζάνη η λειτουργία του τμήματος θα προκαλέσει νέα οικονομικά βάρη στους ‘Ελληνες πολίτες καθώς θα στεγαστεί σε ενοίκιο, όπως και τα υπόλοιπα τμήματα. Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως οι «εγκαταστάσεις που έχουν εξαγγελθεί στη ΖΕΠ θα μείνουν μάλλον εξαγγελίες».

Η Κα Αντωνίου πρότεινε ακόμη πως αν το Υπουργείο κρίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια πως θα πρέπει το τμήμα να μετονομαστεί σε Μηχανικών Περιβάλλοντος, τότε αυτό θα πρέπει να έχει έδρα την Καστοριά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις του Δημάρχου Καστοριάς, του Προέδρου του Εργατικού Κέντρο και τον Γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Καστοριάς, που πήραν το λόγο και μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν σε «υδροκεφαλισμό» της  Κοζάνης σε σχέση με την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής ο οποίος απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για τις εξελίξεις στην Καστοριά, σημείωσε πως  η  χάραξη πολιτικής για τα ΑΕΙ- ΤΕΙ  γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας και πως η Περιφέρεια ζήτησε από τις 11/2/2013 την έναρξη λειτουργίας του τμήματος Αρχιτεκτονικής.  Ο κ. Δακής υπενθύμισε πως ο κύριος κορμός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στη Φλώρινα και όχι στην Κοζάνη ενώ χαρακτήρισε ακατανόητη τη σύνδεση της κατάργησης της Αρχιτεκτονικής με την ίδρυση του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής. Παράλληλα σημείωσε πως γνωρίζει ακριβώς πόσο στοίχισαν οι υποδομές στην Καστοριά καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «εγώ εκδίδω τις επιταγές».

Οι εξελίξεις με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ήταν η αποφυγή μιας ήττας με απώλειες επισήμανε  ο κ. Δακής λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το μείζον ήταν η διατήρηση του Πανεπιστημίου “και σημείωσε πως η διεκδίκηση για λειτουργία τμήματος Αρχιτεκτονικής αλλά και άλλων τμημάτων για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παραμένει.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Παπαιορδανίδης τόνισε πως ο Περιφερειάρχης «σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες. Ο κ. Δακής δεσμεύεται με μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία τον είχαμε εξουσιοδοτήσει για ενέργειες σχετικά με το σχέδιο Αθηνά. Γνωρίζουμε ότι αυτά είναι ζητήματα  της κεντρικής πολιτικής σκηνής  εντούτοις η Περιφέρεια πρέπει να έχει ένα γνωμοδοτικό ρόλο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε». Ο κ. Παπαιορδανίδης σημείωσε ακόμα πως η Περιφερειακή αρχή δεν συνέβαλλε στην εμπέδωση της ενιαίας Δυτικομακεδονικής αντίληψης.

Ο Αντώνης Κύρινας  τόνισε πως «η παράταξη μας αισθάνεται δικαιωμένη από τις εξελίξεις. Το σχέδιο Αθηνά έρχεται να εξυπηρετήσει τη μνημονιακή πολιτική και τις πελατειακές και μικροκομματικές σχέσεις και κάποιοι θα μείνουν εκτός νυμφώνος». Ο κ. Κύρινας υπογράμμισε επίσης  πως το σχέδιο Αθηνά δεν έπρεπε να διαπραγματευτεί σε κλειστά γραφεία αλλά να ήταν αποτέλεσμα ακαδημαϊκών κριτηρίων».

Τελικώς, αποφασίστηκε να επαναβεβαιωθεί η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τμήμα Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά και ο Περιφερειάρχης να προσπαθήσει να πιέσει το Υπουργείο Παιδείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.