Το Πέτρινο Γεφύρι στην Βελανιδιά Βοΐου – Βίντεο



Από το πολύ καλό site tovoion.com

Την Παρασκευή στις 31 Μαΐου του 2013 κάναμε μία από τις συνηθισμένες πια για εμάς, διαδρομές  στην περιοχή του Βοΐου. Η πορεία μας ήταν σύντομη, γιατί από την Νεάπολη πήγαμε μέχρι την Βελανιδιά για να δούμε το εκεί πέτρινο γεφύρι, και να επιστρέψουμε νωρίς πίσω στο σπίτι, γιατί για παρέα μας είχαμε και τον μικρό Παναγιώτη.  Στο παρακάτω κείμενο θα αναφέρουμε αποσπασματικά  λίγα λόγια για τα πέτρινα γεφύρια του Βοΐου, από το βιβλίο του καλού μας φίλου Γιώργου Τσότσου με τίτλο “Τα Πέτρινα Γεφύρια του Βοΐου”. Δεν θα αναφερθούμε στα υπόλοιπα γεφύρια στο σημερινό μας άρθρο, γιατί τώρα που σιγά σιγά πάμε προς το καλοκαίρι , λέμε να τα ξανά επισκεφτούμε ένα προς ένα και να τα παρουσιάσουμε μέσα από την ιστοσελίδα μας.

Γεωργίου Τσότσου “Τα Πέτρινα Γεφύρια του Βοΐου”

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της επαρχίας Βοΐου αποτελούν σημαντικά μνημεία της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η έρευνά τους μπορεί να συμβάλει στη μελέτη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, της λαογραφίας, της ιστορικής γεωγραφίας και στην ολοκλήρωση της γνώσης μας για την τοπική ιστορία της περιοχής. Τα περισσότερα γεφύρια βρίσκονται
στο νότιο τμήμα της επαρχίας, στις μαιανδροειδείς δασώδεις χαραδρώσεις που σχηματίζει η Πραμόρτσα, παραπόταμος του Άνω Αλιάκμονα και τα ρέματα που χύνονται σε αυτήν.

Μαζί με τα αντίστοιχα της γειτονικής περιοχής των Γρεβενών, είναι τα αξιολογότερα σε όλο το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας.

Μέσα σε ωραιότατα φυσικά τοπία, σε απότομα φαράγγια ή σε απλωτές καταπράσινες κοιλάδες, συμπληρώνουν με την παρουσία τους την ομορφιά του βοϊάτικου τοπίου.

Τα περισσότερα κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, κυρίως κατά τον 180 και 190 αιώνα, ως αποτελέσματα της δράσης τοπικών παραγόντων. Χρηματοδότες και χορηγοί ήταν οι χριστιανικές τοπικές αυτοδιοικήσεις (μουχταροδημογεροντίες), οι μουσουλμάνοι τοπάρχες, το αρματολίκι, οι εκκλησιαστικές αρχές, φιλογενείς απόδημοι, ακόμα και ληστές, εφ’ όσον η κατασκευή ενός γεφυριού θεωρούνταν ως ένα κατ’ εξοχήν χρήσιμο και θεάρεστο έργο. Κατά την εποχή εκείνη τα γεφύρια ήταν τα κλειδιά των συγκοινωνιών και ως τέτοια έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Βοϊώτη ξενιτεμένου, ο οποίος αποδημούσε είτε ως οικοδόμος, είτε ως έμπορος, είτε ως κτηνοτρόφος.

Το γεφύρι στην Βελανιδιά Βοΐου

Βρίσκεται νότια του χωριού Βελανιδιά, στη θέση Μπιστιριές, στον παλιό δρόμο προς το Τσοτύλι.

Είναι μονότοξο, με μήκος 9 μ., πλάτος 3,50 μ. και ύψος 5,60 μ. Η εποχή κτισίματός του είναι άγνωστη. Παρουσιάζει μεγάλες φθορές και αποκολλήσεις λίθων.

 


Tovoion News Channel ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΒΟΪΟ… από papackostas

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.