ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Να ανακληθούν οι απολύσεις και να μην καταρρεύσει η ασφάλιση της Αγροτικής Παραγωγής

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

· ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

· ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

· ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο ΕΛΓΑ ο οποίος φέτος κλείνει 50 χρόνια από την ίδρυσή του,  είναι δυστυχώς το επόμενο θύμα των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών, και μάλιστα σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας και κατά επέκταση να συμβάλει αποφασιστικά στην έξοδο από τη κρίση.

Ο ΕΛΓΑ αυτή την χρονική περίοδο διαθέτει περίπου 150 μόνιμους ενεργούς Γεωπόνους-εκτιμητές οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για την έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών των αγροτών που πλήττονται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

Παρότι το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί  για την διεκπεραίωση  του έργου των εκτιμήσεων έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια οι απολύσεις 22 Γεωπόνων εκτιμητών που υπηρετούν στον ΕΛΓΑ σε διάφορα υποκαταστήματα της χώρας, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με απόφαση του ΑΣΕΠ  την τελευταία τριετία, οι οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες.

Επίσης έχει προσδιοριστεί το Φθινόπωρο η εκδίκαση και άλλης προσφυγής του ΕΛΓΑ κατά 33 Γεωπόνων εκτιμητών, οι οποίοι είχαν προσληφθεί και αυτοί με παρόμοιες αποφάσεις του ΑΣΕΠ, και αναμένεται να έχουν την ίδια τύχη με τις προηγούμενες.

Με την υλοποίηση των απολύσεων αυτών ο ΕΛΓΑ χάνει το 35% του εκτιμητικού του δυναμικού με συνέπεια την αδυναμία του πλέον να ανταποκριθεί έστω και κατ’ ελάχιστο στο καθ’ ύλην αντικείμενό του.

Επίσης την ίδια αυτή χρονική περίοδο προσπαθεί να προσλάβει Γεωπόνους- εκτιμητές με τρίμηνες συμβάσεις, που αντλεί από μια εγκεκριμένη  λίστα 130 ατόμων, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία αφού οι προσλαμβανόμενοι Γεωπόνοι αρνούνται να μεταβούν στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ όπου υπάρχει ανάγκη, λόγω της υπερβολικής μείωσης των αποδοχών, στις οποίες έχει προβεί η Διοίκηση τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι σημερινές αποδοχές να αδυνατούν να καλύψουν τα προσωπικά  τους έξοδα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Και αυτοί που προσλαμβάνονται, απολύονται στην ουσία πριν καν προλάβουν να ενημερωθούν για το αντικείμενο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1.     Θα πάρουν τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να μην απολυθούν οι 55 γεωτεχνικοί υπάλληλοι του ΕΛΓΑ και να μην καταρρεύσει πλήρως ο οργανισμός;

2.     Θα προχωρήσουν σε προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού ή θα συνεχίσει ο ΕΛΓΑ να υπολειτουργεί με προσωπικό τρίμηνων συμβάσεων οδηγούμενος σταδιακά σε απαξίωση και πιθανότατα σε ιδιωτικοποίηση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος
Αποστόλου Ευάγγελος
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Αλεξόπουλος Απόστολος
Γελαλής Δημήτριος
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Καλογερή Αγνή
Κοδέλας Δημήτριος
Ουζουνίδου Ευγενία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.