Επιχειρηματικές συνεργασίες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επίσκεψης του Γ. Φούχτελ στην ΚοζάνηΣτην Κοζάνη βρέθηκε σήμερα Πέμπτη ο Γερμανός υφυπουργού Εργασίας και εντεταλμένος για την ελληνογερμανική συνεργασία Γιόαχιμ Φούχτελ, ο οποίος είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες αλλά και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή. Ο κ. Φούχτελ συνοδευόταν από 40μελή αυτοδιοικητική και επιχειρηματική αποστολή, η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες.

Χαρακτηριστικό είναι πως  η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ EDEKA, της οποίας υψηλόβαθμο στέλεχος συμμετείχε στην αποστολή, εξέφρασε το ενδιαφέρον να εντάξει  προϊόντα ποιότητας, όπως ο κρόκος Κοζάνης, τα αρωματικά φυτά της Δυτικής Μακεδονίας, η φέτα, τα παραδοσιακά ζυμαρικά και τα προϊόντα ζύμης αλλά και τα οπωροκηπευτικά, στο δίκτυο των προμηθευτών της.

Το σχετικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κοζάνης, παρουσία του γερμανού υφυπουργού Εργασίας και εντεταλμένου για την ελληνογερμανική συνεργασία Γιόαχιμ Φούχτελ που συνοδευόταν από πολυπληθή αυτοδιοικητική και επιχειρηματική αποστολή.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΒΕ, Γιάννη Μητλιάγκα, το επόμενο χρονικό διάστημα ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις θα ανταλλάξουν “μίνι – βιογραφικά” προκειμένου να διευκολυνθούν συνεργασίες μεταξύ τους σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις των ενδιαφερόμενων στις δύο χώρες.

Στο μεταξύ, έντονο είναι το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της λειτουργίας αλλά και της αποκατάστασης ορυχείων.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του γερμανικού προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για νέους ηλικίας 18 έως 35 ετών δεδομένου ότι η Δυτική Μακεδονία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους. Βαρύτητα δόθηκε και στην συνεργασία μεταξύ επιμελητηρίων με στόχο την δυνατότητα μετεξέλιξης του θεσμού στην Ελλάδα, με βάση καλές πρακτικές στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Επιμελητήριο, μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία της γερμανικής αντιπροσωπείας.

Ο κ. Φούχτελ στη συνέχεια επισκέφθηκε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δακή.

Εκεί μιλώντας στους δημοσιογράφους σημείωσε πως « η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει ώς μάννα εξ ουρανού.  Χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά και θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια οι θεσμικοί φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση».

Προς την κατεύθυνση αυτή, η γερμανική πλευρά υπέδειξε την περιφέρεια του Bautzen ως την περιοχή με τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με εκείνη της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να προωθηθεί η μεταξύ τους συνεργασία.

Η γερμανική περιφέρεια βρίσκεται στη Σαξονία διαθέτει ορυχεία, κάποια από τα οποία έχει μάλιστα αποκαταστήσει, αλλά και τεχνητές λίμνες τις οποίες αξιοποιεί τουριστικά.

Οπως τόνισε ο κ. Φούχτελ «  η μεταρρυθμιστική διαδικασία, όπως την έχουμε συναντήσει και στην Ισπανία αλλά και στην Πορτογαλία έχει δείξει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια στενότερη συνεργασία όχι μόνο σε ανώτερο επίπεδο αλλά και στους φορείς της αυτοδιοίκησης. Να υπάρξει δικτύωση, καθώς οι Δήμοι και οι Περιφέρειες διαθέτουν μια πλούσια εμπειρία, ένα θησαυροφυλάκιο γνώσεων και θέλουμε να φέρουμε σε επαφή αντίστοιχους Δήμους και Περιφέρειες. Το πλεονέκτημα τέτοιων συνεργασιών είναι ότι είναι διαπροσωπικές, συγκεκριμενες, ενώνουν τους δημότες και μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα αποτελέσματα».

Ο κ. Φούχτελ τέλος αναφέρθηκε και στη σημασία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (στη συνάντηση ήταν παρώ και  ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας Θ. Χατζηπαντελής) και στη ανάγκη σύνδεσης τους με την παραγωγική διαδικασία και τον επιχειρηματικό κόσμο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
Ο ΧΡΟΝΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.