Το ετήσιο μνημόσυνο για τη μάχη της Οσνίτσανης – Αδελφοποίηση των Δήμων Βοΐου- Σφακίων



Το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων Μακεδονομάχων στη μάχη της Οσνίτσανης, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, τελέστηκε την Κυριακή 26 Μαΐου στη Δαμασκηνιά Βοΐου παρουσία τοπικών αρχών, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας, μελών συλλόγων Κρητών και πλήθος κόσμου.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, η Δαμασκηνιά επιλέχτηκε ως η βάση της πρώτης ομάδας ανταρτών της περιοχής των Καστανοχωρίων, με τους Δαμασκηνιώτες να ζητούν να παραμείνουν τα οστά του καπετάν Λίτσα, του υπαρχηγού του Λ. Πετροπουλάκη και των μαχητών τους, στο χωριό τους όπου και τελείται κάθε χρόνο μνημόσυνο.

Στην Πλατεία Μακεδονομάχων, έγιναν παράλληλα φέτος τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καπετάν Βάρδα , κατά κόσμο Γεώργιου Τσιόντου, ο οποίος μαζί με Κρήτες εθελοντές έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις στις περιοχές Κορεστίων, Καστοριάς, Φλώρινας και Μοναστηριού.

Η προτομή του Καπετάν Βάρδα, στήθηκε στην Πλατεία Μακεδονομάχων, μετά από πρόταση της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, του Συλλόγου Δαμασκηνιωτών Θεσσαλονίκης και της Αμφικτιονίας Ελληνισμού, που κάλυψαν μάλιστα και τα έξοδα κατασκευής της.

Στο περιθώριο του ετήσιου μνημόσυνου, η Δήμαρχος Βοΐου, Παναγιώτα Ορφανίδου, ανακοίνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αδελφοποίηση με το Δήμο Σφακίων ως ένα ακόμα βήμα στη διατήρηση «μιας σχέσης που ξεπερνά τα στενά όρια της φιλίας και αποτελεί μια σχέση ζωής, μια σχέση κοινών αγώνων».

Οι τιμητικές εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από τμήματα των συλλόγων της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης, της Κρητικής αδελφότητας Πειραιά «Η Ομόνοια» και συλλόγων Κρητών.

Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.