ΕΒΕ Κοζάνης: Άμεση λήψη μέτρων για να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των οφειλών στον Ο.Α.Ε.Ε.



Επιστολή με αποδέκτες τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Βρούτση Ιωάννη και την Διοικήτρια του Ο.Α.Ε.Ε.(Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) κα Κωτίδου Γεωργία, απέστειλε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης δια του Προέδρου του κυρίου Κωνσταντίνου Κυριακίδη, με την οποία ζητεί την άμεση λήψη μέτρων για να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και οφειλών στον Ο.Α.Ε.Ε. των ασφαλισμένων επαγγελματιών.

Η επιστολή έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Λήψη άμεσων μέτρων για να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών & οφειλών στον ΟΑΕΕ.

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Π.Ε. Κοζάνης, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο έτος, έχει γίνει δέκτης εκατοντάδων διαμαρτυριών και παραπόνων από επαγγελματίες, οι οποίοι στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η ελληνική επιχειρηματικότητα, καλούνται να καταβάλλουν δυσβάστακτα ποσά μηνιαίως στον Οργανισμό σας προκειμένου να παραμείνουν ασφαλισμένοι και να μην διώκονται για οφειλές που επιβαρύνονται με υπέρογκες προσαυξήσεις  που κάνουν σχεδόν αδύνατη την καταβολή αυτών, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται η όποια προσπάθεια μείωσης ή και εξόφλησης σωρευμένων χρεών.

Επιπροσθέτως η διακοπή από 16ης Μαΐου 2013 της δυνατότητας υπαγωγής στις ρυθμίσεις του ν.3863/2010 & του ν.4087/2012 εν αναμονή των διατάξεων του ν.4152/2013 δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα στους ασφαλισμένους σας ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς δυστυχώς μέχρι σήμερα  δεν έχει γίνει κοινοποίηση των όρων, αλλά ούτε και των δικαιούχων ένταξης στη νέα διάταξη, στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να μην έχουν τη δυνατότητα απόκτησης ασφαλιστικής ενημερότητας και κατά συνέπεια να στερούνται του δικαιώματος θεώρησης παραστατικών (βιβλία & στοιχεία), να αποκλείεται η συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς, αλλά και πολύ βασικό να μην υπάρχει η δυνατότητα θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας με συνέπεια τον αποκλεισμό τους από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για την επίλυση των προβλημάτων και αναταραχών που ενσκήπτουν για την επιχειρηματική κοινότητα εξαιτίας των παραπάνω, ζητούμε:

Άμεσα να κοινοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις του ν. 4152/2013 ώστε να λάβουν γνώση οι ασφαλισμένοι.
Τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων που έχει επιβάλει ο Οργανισμός σας από το έτος 2010 ως και σήμερα
Να μην υπάρχουν εφεξής «προσαυξήσεις» για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η παρούσα οικονομική κρίση.
Να προωθηθεί τάχιστα νέα ρύθμιση διαχωρισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ώστε όσοι οφειλέτες δεν έχουν κάνει χρήση ιατροφαρμακευτικών δικαιωμάτων να μην υποχρεώνονται να καταβάλλουν αναδρομικά και με προσαυξήσεις τέτοιες εισφορές παρά μόνο συντάξιμες
Να ΜΕΙΩΘΟΥΝ  κάθετα οι μηνιαίες εισφορές ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα οικονομικά δεδομένα που η κρίση δημιούργησε, διότι οι περισσότεροι επαγγελματίες σήμερα αδυνατούν να κερδίσουν τα προς το ζην ενώ ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και συνάμα τεράστια ποσά σε φόρους.
Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι για να παραμείνει βιώσιμος ο ΟΑΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσετε τα ποσά των μηνιαίων ασφαλιστικών απαιτήσεων-εισπράξεων από τους ασφαλισμένους, να διαγράψετε τις προσαυξήσεις και να διαχωρίσετε τις συντάξιμες εισφορές από αυτές της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι οποίες και πρέπει να είναι προαιρετικές.

Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Κων/νος Κυριακίδης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.