Τεράστιο ενδιαφέρον στην ενημέρωση για την ένταξη της Ελάτης στις «Πράσινες Αγροτικές Κοινότητες»



Το τεράστιο ενδιαφέρον των κατοίκων της Ελάτης, που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου το μεσημέρι της Κυριακής 26 Μαΐου 2013, προκάλεσε η ενημέρωση για την ένταξη της Ελάτης στο πρόγραμμα των “Πράσινων Αγροτικών Κοινοτήτων”.

Το ιστορικό από την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας μέχρι την τελική έγκριση, καθώς και τους βασικούς άξονες των δράσεων του προγράμματος, ανέλυσε ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος.   

Η υποβολή της πρότασης υποψηφιότητας για την Ελάτη είχε εγκριθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού  στις 16.3.2012.

Σύμφωνα με την απόφαση 249/ΕΦΔΚΑΠΕ «ΕΠΠΕΡΑΑ»/26.4.2013 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία επικυρώθηκε ο Πίνακας των Αξιολογημένων Προτάσεων του προγράμματος «Πράσινες, Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο πρότυπο Ανάπτυξης», στα πλαίσια του ευρύτερου Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο
Συνοχής, η πρόταση για την Ελάτη του δήμου Σερβίων – Βελβεντού αξιολογήθηκε θετικά και κατέλαβε την 3η θέση στην κατάταξη, από τις επτά (7) κοινότητες που προκρίθηκαν για ένταξη στο πρόγραμμα,
ανάμεσα στις 42 που κατέθεσαν φακέλους υποψηφιότητας.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός, υλοποίηση και λειτουργία κατάλληλων  παρεμβάσεων στις επιλεγμένες “Πράσινες Κοινότητες” με κύριους στόχους το Μηδενικό Ισοζύγιο Ενέργειας και το Μηδενικό Ισοζύγιο εκπομπών CO2 και με ειδικότερες στοχεύσεις, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια και τις κατοικίες (χειμερινή – θερινή περίοδο), τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, την ενίσχυση της δυναμικότητας για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τη μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων και υδατικών πόρων.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις που αφορούν την ενέργεια μπορούν να είναι είτε η ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους κτιρίων (θερμομόνωση, κουφώματα, ψυχρά υλικά, σκίαση), είτε η ενεργειακή αναβάθμιση του εξοπλισμού των κτιρίων (θέρμανση, κλιματισμός, αερισμός, διανομή, έλεγχος και αυτοματισμοί).

Οι παρεμβάσεις στις μεταφορές αφορούν στην προμήθεια οχημάτων ηλεκτροκίνησης με χρήση ΑΠΕ και στο δημοτικό φωτισμό στην εγκατάσταση λαμπτήρων εξοικονόμησης.

Το συνολικό ποσό που αναλογεί στην εφαρμογή του προγράμματος για την Ελάτη ανέρχεται περίπου στο ποσό των 5.000.000 € και αναλύεται, σύμφωνα με τον επικυρωμένο Πίνακα των Αξιολογημένων Προτάσεων, ως εξής:

– Για την Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Άξονας Ι), ποσό 4.875.868 €.
– Για την Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων (Άξονας ΙΙ), ποσό 43.523 €.
– Για την προστασία Εδαφικών Συστημάτων – Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων (Άξονας IV), ποσό 43.050 €.     

Σύμφωνα με το δήμαρχο, η οριστική μελέτη θα πρέπει να υποβληθεί στο υπουργείο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2013 και η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται ολοκληρωθεί μέσα σε δυο χρόνια.

Ακολούθησαν σχετικά ερωτήματα και προβληματισμοί από κατοίκους του χωριού και η συζήτηση στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε υπόλοιπα θέματα που αφορούν την Ελάτη. Παρεμβάσεις έκαναν ο περιφερειακός σύμβουλος -επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης- Γιάννης Παπαϊορδανίδης, η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου και ο δημοσιογράφος Αργύρης Παφίλης.

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.