Σε τρία στάδια η πώληση της ΔΕΗ



Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση της ΔΕΗ η οποία θα γίνει σε τρία στάδια. Σύμφωνα με το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα παραχωρηθεί μέρος τόσο των μονάδων όσο και του πελατολόγιου της ΔΕΗ

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ , το δεύτερο τη δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και το τρίτο την αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας.

Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί εντός του 2013 και προβλέπει την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας) και η δεύτερη εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014 και περιλαμβάνει τη συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον ως άνω επενδυτή ενός επιπλέον ποσοστού, τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Στο δεύτερο στάδιο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια βιώσιμη, ανταγωνιστική νέα εταιρεία, στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ καθετοποιημένα, και σε ό,τι αφορά τις παραγωγικές μονάδες αλλά και τις εμπορικές δραστηριότητες. Το τίμημα για τη νέα εταιρεία θα επιτευχθεί μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διεξαχθεί με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ.

Το τελευταίο στάδιο αφορά στη διάθεση των μετοχών που θα αντιπροσωπεύουν το 17% της ΔΕΗ που διαθέτει σήμερα το δημόσιο, και η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

Μετά από την ολοκλήρωσή της το Δημόσιο θα κατέχει ποσοστό 34% στην Επιχείρηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι τμήμα του προσωπικού της ΔΕΗ θα πάει στη νέα καθετοποιημένη εταιρεία, ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν απολύσεις.

newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.