STP: Συνεργατικό σχήμα για την ίδρυση Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων στην Ανατολική Ευρώπη



ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ
STP: Συνεργατικό σχήμα για την ίδρυση Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων στην Ανατολική Ευρώπη

Σύντομη περιγραφή
Το υποέργο STP (Partnership for establishment of Science and Technology Parks in Eastern Europe) ανήκει στο πρόγραμμα SMART+ της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg IVC. Το υποέργο STP εκπονείται ως απάντηση στην ελλιπή παρουσία επιστημονικών και τεχνολογικών πάρκων στην Ανατολική Ευρώπη, δεδομένου ότι οι επενδύσεις για έρευνα σε αυτή την περιοχή καλύπτουν το ένα τρίτο του μέσου όρου της Ευρώπης.

Τεχνολογικό Πάρκο Walqa
Από το Μάιο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2013, το Τεχνολογικό Πάρκο της Walqa συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο: Συνεργατικό σχήμα για την ίδρυση Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων στην Ανατολική Ευρώπη. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η αφομοίωση του μοντέλου του Τεχνολογικού Πάρκου της Walqa από την  Περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας ( Πτολεμαΐδα-Ελλάδα), τον Δήμο Μπουργκάς (Βουλγαρία) και την περιφέρεια Κλουζ (Ρουμανία), με στόχο την ανάπτυξη και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτές τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.  Για αυτό το σκοπό, το Τεχνολογικό Πάρκο Walqa επιλέχτηκε με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας Δήμων, Περιφερειών και Επαρχιών της Αραγονίας ως συντονιστής του έργου.  

Οδηγός Καλών Πρακτικών
Ο Ισπανός εταίρος παρουσίασε πρόσφατα τον Οδηγό Καλών Πρακτικών που αποσκοπεί στην παρουσίαση των εμπειριών του Τεχνολογικού Πάρκου Walqa και την παροχή στους συνεργάτες του, καθώς και στην κοινωνία γενικότερα, ενός οδηγού δράσεων που ορίζει με σαφήνεια τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την ίδρυση και πετυχημένη έναρξη λειτουργίας ενός Τεχνολογικού Πάρκου. Πάνω από όλα, το εγχειρίδιο αναδεικνύει τις ενέργειες που πρέπει να αποφεύγονται, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ίδρυσης του Πάρκου της Walqa πριν δέκα χρόνια.
Ο κύριος στόχος του οδηγού είναι η συλλογή καλών πρακτικών για την ίδρυση, την ενοποίηση και την ολοκληρωμένη διαχείριση ενός τεχνολογικού πάρκου. Το έγγραφο δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της εμπειρίας του Τεχνολογικού Πάρκου Walqa στην Χουέσκα της Ισπανίας που το 2012 συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας. Στοχεύει στο να λειτουργεί ως οδηγός σε μελλοντικές πρωτοβουλίες που σκοπεύουν να ιδρύσουν ένα Τεχνολογικό Πάρκο, είτε στην Ισπανία είτε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Βασίζεται στη δεκαετή εμπειρία μιας ομάδας διαχείρισης, η οποία ίδρυσε με επιτυχία ένα Τεχνολογικό Πάρκο από το μηδέν. Ένα πάρκο το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς σε εθνικό επίπεδο.

Σε αυτό το σημείο παρατίθεται μια περίληψη από τις βασικές ιδέες που περιγράφουν τη φιλοσοφία και την εμπειρία του Τεχνολογικού Πάρκου Walqa κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας:
•    Το πάρκο μπορεί να αποτελέσει σύμβολο της αλλαγής του οικονομικού μοντέλου.
•    Για να ενισχύσει την πίστη από εξειδικευμένα άτομα της επαρχίας είναι απαραίτητο να αλληλεπιδρά με τα πανεπιστήμια και τα εκπαιδευτικά κέντρα μέσα στην περιφέρεια.
•    Το πάρκο θα πρέπει να ενταχθεί εντός μιας συνολικής περιφερειακής στρατηγικής αποτελώντας κομμάτι της στρατηγικής της πόλης στην οποία βρίσκεται.
•    Η ηγεσία στην πολιτική προώθησης του πάρκου είναι πολύ σημαντική: Μια σαφής και στοχευμένη πολιτική ηγεσία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του πάρκου.
•    Ο σαφής καθορισμός του στόχου και του οράματος του πάρκου είναι απαραίτητος.
•    Το εμπορικό σήμα είναι βασικό και για το πάρκο και για τα έργα R+D που αναπτύσσονται σε αυτό.
•    Το πάρκο θα πρέπει να αναπτυχθεί σαν μια «νέα γειτονιά» για την πόλη, να αλληλεπιδρά με αυτή, με δράσεις όλη την εβδομάδα.
•    Είναι σημαντικό το πάρκο να είναι γενναιόδωρο σαν ίδρυμα και σαν εταιρία διαχείρισης. Θα πρέπει να υπάρχει αλληλεπίδραση και συνεργασία με τις ενώσεις εθνικών και διεθνών πάρκων
•    Δεν είναι απαραίτητη μια τεράστια οικονομική επένδυση για την έναρξη του έργου, ωστόσο μια ισχυρή δέσμευση από όλα τα μέλη που συμμετέχουν είναι απαραίτητη.  Καινοτόμες ιδέες, ισχυρή θέληση και ηγετική ικανότητα είναι όλα σημαντικά θέματα.
•    «Αντάρτικο μάρκετινγκ», δημιουργικότητα και εφευρετικότητα συμβάλλουν στην προσέλκυση επιχειρήσεων και ξένων επενδυτών και βοηθάνε συνολικά τη δραστηριότητα του.
•    Οι αληθινοί πρωταγωνιστές είναι οι εταιρείες και το προσωπικό.  Ούτε το πάρκο ούτε η διοίκηση είναι αυτή που δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά οι εταιρείες και οι άνθρωποι.
•    Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες σε διάφορους τομείς και είναι σημαντικό να γίνει  προσπάθεια αναζήτησής τους καθώς αυτοί  αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους.
•    Είναι απαραίτητο να αποτελέσεις σημείο αναφοράς σε ένα συγκεκριμένο τομέα.
•    Μην απαντάτε ποτέ λέγοντας «ΟΧΙ» Δεν είναι απαραίτητο μόνο να ακούς, αλλά και να βοηθάς και να παρέχεις ηθική υποστήριξη.
•    Μην εστιάζετε μόνο στον τομέα της επικοινωνίας και της πληροφορικής (ITC sector).  Εντοπίστε και προτιμήστε την καινοτομία και καινοτόμους ανθρώπους σε διάφορους τομείς, για να δημιουργήσετε συνέργειες. Ενθαρρύνετε τη συνεργασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρωτοπόρα έργα – σημεία αναφοράς σε διαφορετικούς τομείς.

Παραδοτέα υποέργου
Κοινή Οικονομική μελέτη ανάπτυξης Τεχνολογικών Πάρκων στις τέσσερις περιφέρειες συνεργασίας
Εκπαιδευτικά σεμινάρια από ειδικούς του Τεχνολογικού Πάρκου Walqa στην Χουέσκα της Ισπανίας.
Συναντήσεις μεταξύ επιχειρήσεων, ακαδημαϊκής κοινότητας  και του δημόσιου τομέα, που εμπλέκονται στις δραστηριότητες του έργου και σε μελλοντικά Τεχνολογικά Πάρκα που πρόκειται να εγκατασταθούν
Εγχειρίδιο στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και διαχείριση Τεχνολογικών Πάρκων.

Πληροφορίες:

ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ
Δρ. Π. Γραμμέλης,
Ερευνητής Β’, e-mail: grammelis@certh.gr
Δρ. Ν. Μαργαρίτης,
Επιστημονικός συνεργάτης e-mail: margaritis@lignite.gr
Τηλ. +30 24630 55300, Fax +30 24630 55301

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.