Δήλωση της Ευγενίας Ουζουνίδου για τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών



Με τη συμπλήρωση 68 χρόνων από τη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σύνθημα «Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός» αποκτά ξανά έντονα επίκαιρο περιεχόμενο.
    
Σε όσους όρθωσαν το ανάστημά τους στη φασιστική επιδρομή, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν  και σε όσους  σύρθηκαν και μαρτύρησαν στα στρατόπεδα των ναζί, οφείλουμε ευγνωμοσύνη και βαθύτατο σεβασμό.
      
Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, αναλογικά με τον πληθυσμό της, ενώ τεράστιες ήταν και  οι απώλειες σε πολιτιστικούς θησαυρούς και φυσικές πηγές πλούτου. Εδώ ωστόσο έδρασε ένα από τα μαζικότερα και ηρωικότερα κινήματα εθνικής αντίστασης που συνέβαλε αποφασιστικά στη μεγάλη αντιφασιστική νίκη.
       
Το αίτημα για ειρήνη  είναι  διαχρονικό. Ταυτόχρονα  όμως μ’ αυτό, σήμερα ζητάμε πιο έντονα να ικανοποιηθεί και το δίκαιο αίτημα του λαού μας για την απόδοση των γερμανικών οφειλών στη χώρα μας,  ένα αίτημα που, δυστυχώς, διαδοχικές κυβερνήσεις  έβαλαν στο ράφι.
        
Παράλληλα, η άνοδος της Χρυσής Αυγής και του φασισμού στη χώρα μας, μας υπενθυμίζει την επικαιρότητα της 9ης Μαΐου και την ανάγκη να συνεχίζεται να τιμάται σαν μέρα της Αντιφασιστικής νίκης των λαών, της ιστορικής μνήμης και της επιβεβαίωσης της  δέσμευσης να μην επιτρέψουμε να ξανασηκώσει κεφάλι ο φασισμός.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.