Νεολαία Ανεξάρτητων Ελλήνων Κοζάνης: Απαραίτητη η κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους



Απαραίτητη κρίνεται,η κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους για τις μονάδες φυσικού αερίου πού εδώ και χρόνια ισχύει,ερωτηματικά βέβαια θα δημιουργεί σε αρκετούς Έλληνες πολίτες,το τι ακριβώς είναι ο μηχανισμός ανάκτησης  μεταβλητού κόστους.

Τι είναι όμως ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους;

O μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους έχει θεσπιστεί το 2006 στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,προς ενίσχυση των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής,ως αντάλλαγμα στην αδυναμία ανταγωνισμού του φθηνού καυσίμου,του λιγνίτη,πού διαθέτει μόνο η ΔΕΗ.(βέβαια λιγνιτικά κοιτάσματα υπάρχουν,ας πληρώσουν οι ιδιώτες απαλλοτροιώσεις να δημιουργήσουν ορυχεία,και σταθμούς,και φυσικά να δημιουργήσουν και δίκτυα ηλεκτροδότησης!)

Επίσης δημιουργεί ένα προστατευόμενο οικονομικά περιβάλλον στους ιδιώτες παραγωγούς,καθώς επιτρέπει την αποζημίωση τους σε τιμές υψηλότερες από αυτές πού διαμορφώνονται στην ημέρησια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,δηλαδή στην οριακή τιμή συστήματος(ΟΤΣ).

Με λιγα λόγια εξασφαλίζει,τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου,ότι θα λειτουργούν τις περισσότερες ώρες του χρόνου,ανεξάρτητα από τις ενεργειακές ανάγκες πού υπάρχουν στην χώρα και το κόστος καυσίμου,και θα αμοίβονται με 5% επιπλέον,το έτος 2010 το ποσοστό μέχρι και σήμερα έχει μετατραπεί σε 10%,με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας,και αντίστοιχη αρνητική επίπτωση στην ρευστότητα της ΔΕΗ,και ο αποδέκτης φυσικά δεν είναι άλλος από τον Έλληνα καταναλωτή.

Είναι προφανές ότι τέτοιες ρυθμίσεις,διαστρεβλώνουν τούς κανόνες προσφοράς και ζήτησης,καί δεν αντικατοπτρίζουν μία υγιή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Και βέβαια σε όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!

Για το έτος 2010 το κόστος ήταν 29 εκατομμύρια ευρώ
Για το έτος 2011 το κόστος ήταν 131 εκατομμύρια ευρώ.
Για το έτος 2012 το κόστος ήταν 270 εκατομμύρια ευρώ.
Και για το 2013 εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 415 εκατομμύρια ευρώ!

Όταν η ανεργία και η φτώχεια,καλπάζει στην χώρα μας,κάποιοι ζημιώνουν τις επιχειρίσεις του Ελληνικού λαου με ανήθικους νομους!

ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ  ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ!

ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
Γρηγοριάδης Παύλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.