Ο χορό της ρόκας στη Γαλατινή – Βίντεο

Ένα πολύ παλιό και παραδοσιακό έθιμο, αναβίωσε την 3η ημέρα του Πάσχα στη Γαλατινή, με την αυθόρμητη συμμετοχή γυναικών από όλο το χωριό.

Ο «χορός της ρόκας, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της περιοχής με τις γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου να συμμετέχουν μαζικά, κρατώντας ζωντανές τις παραδόσεις.

Τη φετινή χρονιά ο «χορός της ρόκας» πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά ανεπίσημα και χωρίς επίσημη διοργάνωση, λόγο της απουσίας πολλών μελών του συλλόγου. Οι γυναίκες του χωριού που συμμετείχαν στο χορό, απλώς κράτησαν την παράδοση ενός εθίμου που εξέφραζε από παλιά τις ανάγκες τους ώστε να εξωτερικεύσουν τις χαρές, τις λύπες, τη θρησκευτική τους πίστη και γενικότερα τα βιώματά τους.

Φυσικά το έθιμο αποτελούσε πάντα εκτόνωση και γλέντι μετά από ένα βαρύ χειμώνα.

Στο χορό συμμετείχε και η Δήμαρχος Βοΐου, Παναγιώτα Ορφανίδου, η οποία σημείωσε τη σημαντικότητα της αναβίωσης των εθίμων και μαζί με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, δεσμεύτηκαν το έθιμο να πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα από την επόμενη χρονιά.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.