Δραματικές μειώσεις μισθών, ως 35%, στον ιδιωτικό τομέα από τις 15 Μαΐου!

Πολύ σημαντικές θα είναι οι αλλαγές για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα μετά την 15η Μαΐου, καθώς από εκείνη την ημέρα θα μπουν σε εφαρμογή μια σειρά από ρυθμίσεις που ανατρέπουν το ισχύον – μέχρι σήμερα – σύστημα αμοιβών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι αλλαγές αφορούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Κυρίαρχη αλλαγή είναι πως πλέον, ο εργοδότης υποχρεώνεται να καταβάλει τον βασικό μισθό της κάθε σύμβασης και μόνο τέσσερα επιδόματα: προϋπηρεσίας, τέκνου, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας.

Οι συμβάσεις που δεν ανανεώθηκαν

Καταλυτικό στοιχείο για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως πολλές κλαδικές συμβάσεις έληξαν και δεν ανανεώθηκαν. Ειδικότερα, στις 14 Μαΐου λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια για 45 κλαδικές συμβάσεις, που ήδη έχουν λήξει από τις 14 Φεβρουαρίου – και οι οποίες δεν έχουν ανανεωθεί, ώστε να προβλεφθούν νέοι όροι και μέσω αυτών η διατήρηση περισσότερων επιδομάτων πέραν των τεσσάρων που ορίζει ως υποχρεωτικά η νομοθεσία.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται η σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι κινδυνεύουν να έχουν συνολικές περικοπές ως και 35%, όπως θα συμβεί και σε πολλούς άλλους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, για πολλούς εργαζομένους που έχουν συμβάσεις με 7 ή 8 ειδικά επιδόματα, η μείωση στις αποδοχές που είχαν πριν και στις αποδοχές που δυνητικά θα έχουν μετά τη μετενέργεια μπορεί να ξεπεράσει και το 30%-35%.

Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται πως σήμερα επικρατούν οι επιχειρησιακές και οι αόριστης διάρκειας (ατομικές), ενώ οι κλαδικές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Αξίζει να αναφερθεί πως το 2012 υπογράφτηκαν σχεδόν 1.000 επιχειρησιακές συμβάσεις και μόλις 12 κλαδικές συμβάσεις, ενώ το 2013 υπογράφηκαν 3 κλαδικές και 70 επιχειρησιακές.

Κίνδυνος για μισθούς από 586 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, η υπογραφή νέων συμβάσεων δεν εξασφαλίζει τις μέχρι σήμερα αποδοχές των εργαζομένων. Αυτό συμβαίνει καθώς, σύμφωνα με το νόμο 4093/12, η διαπραγμάτευση για τους μισθούς μπορεί πλέον να ξεκινήσει ακόμη και από τα 586 ευρώ.

Παράλληλα, ακόμα κι αν υπογαφτεί κλαδική σύμβαση εντός του τριμήνου της μετενέργειας, αν μια επιχείρηση δεν είναι μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης που την έχει υπογράψει, δεν δεσμεύεται να ακολουθήσει τους όρους της. Πιο απλά, όταν μια επιχείρηση δεν είναι μέλος εργοδοτικής οργάνωσης μπορεί να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για επιχειρησιακή, και ατομική σύμβαση, από τα 586 ευρώ.

Σε περίπτωση ατομικής διαπραγμάτευσης, μια επιχείρηση μπορεί να εφαρμόσει ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα αμοιβών, με όρια από 586 ευρώ… μέχρι 5.586 ευρώ ανάλογα με το τι θέλει από τον κάθε υπάλληλο. Δεν υπάρχει δηλαδή οριζόντιο σύστημα αμοιβών, αλλά οι αποδοχές καθορίζονται στην ουσία ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και με τις ικανότητες των υπαλλήλων της να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες-απαιτήσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.