Οι Ενοπλες Δυνάμεις σε καιρό κρίσης – Αυτές είναι οι αλλαγές



Εντελώς διαφορετικό πρόσωπο αναμένεται να έχει στο άμεσο μέλλον ο ελληνικός στρατός μετά τη νέα δομή που παρουσιάζεται σήμερα προς έγκριση στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της βουλής.

Το σχέδιο που πρόκειται να προτείνει το Πεντάγωνο και αναμένεται να επικυρωθεί από το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα προβλέπει κλείσιμο του Α’ και Β’ Σώματος Στρατού, μείωση των ανώτατων αξιωματικών σε ποσοστό 20% και συνολική εξοικονόμηση πόρων ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», μειώνεται, επίσης, κατά 40-45% η δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η δομή δυνάμεων περιορίζεται κατά 20%-25% κάτι που μεταφράζεται σε κλείσιμο 45-50 στρατοπέδων σε όλη τη χώρα, κυρίως την ηπειρωτική. Το Α’ και το Β’ Σώμα στρατού θα συνεχίσουν την πορεία τους ως σχηματισμοί μικρότερου επιπέδου. Ο επιτελικός έλεγχος που ασκούσε το Β’ Σώμα Στρατού περνά στην 1η Στρατιά, όπως και η σημαντική 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία. Ακόμα, η μεραρχία της Τρίπολης παύει να υφίσταται και μετατρέπεται σε διοίκηση για τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι ειδικές δυνάμεις και των τριών κλάδων τίθενται υπό ενιαία διοίκηση και αποτελούν τη δύναμη ταχείας αντίδρασης.

Στην Πολεμική Αεροπορία θα πραγματοποιηθεί μείωση 50% στα συγκροτήματα, 17% στους σχηματισμούς, θα κλείσουν τα αποσπάσματα σε Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα, ενώ ορισμένες σμηναρχίες θα μετατραπούν σε αεροπορικά αποσπάσματα. Στο Πολεμικό Ναυτικό το «μαχαίρι» πέφτει κυρίως στις Μοίρες. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν πως οι αλλαγές στην Αεροπορία και το Ναυτικό είναι περιορισμένες, καθώς οι μονάδες δεν είναι τόσες πολλές όσες για το Στρατό Ξηράς.

Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει την έγκριση και του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, αφού όπως ενημερώθηκε θα εξοικονομηθούν εφάπαξ περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το ετήσιο όφελος θα είναι υψηλό λόγω της εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών. Υπολογίζεται περί τα 6 εκατομμύρια το χρόνο. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το όφελος από την κατάργηση κατά 20% των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών (από το βαθμό του ταξίαρχου και αντίστοιχα και άνω). Σήμερα οι ανώτατοι αξιωματικοί σε όλες τις Ενοπλες Δυνάμεις είναι 320 και εκτιμάται πως θα μειωθούν στις 262. Υπήρχαν εισηγήσεις για ακόμη μεγαλύτερη μείωση (στο 30%) των ανώτατων αξιωματικών, αλλά επειδή θα δημιουργούνταν προβλήματα διοίκησης ιδίως στο Πολεμικό Ναυτικό περιορίστηκε στο 20%. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είχε περίπου όσους στρατηγούς έχουν και οι ΗΠΑ.

iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.